marko-djuricБРИСЕЛ – Шеф београдског тима у преговорима са Приштином Марко Ђурић изјавио је данас у Бриселу да је потпуна неистина да је Косово посредством Аустрије добило међународни телефонски позивни број како је то изјавила шефица косовске делгације Едита Тахири.

Ђурић је нагласио да Косово може добити телефонски број од Међународне уније за телекомуникације „једино ако то затражи Србија као држава чланица УН” и то тако да Косово добије посебан позивни број „као географска област у склопу Србије”.

Он је рекао да је због тога упутио оштар протест посредницима у дијалогу у Европској служби за спољне  послове и затражио да приштинској делегацији наложе да не износе неистине о садржини разговора.

Шеф српске делегације је упозорио да приштинска страна „изношењем неистина о садржају разговора покушава да испровоцира прекид разговора, односно да доведе до њиховог неуспеха”.

Он је објаснио да пошто Косово није међународно призната држава чланица УН може једино добити телефонски позивни број ако се са тим сагласи и од Међународне уније за телекомуникације затражи Србија.

Ђурић је казао да приштинске власти „ако сматрају да саме могу то да издејствују, нека то онда и учине” али је приметио да не види зашто би онда приштинска страна уопште учествовала у разговору о телекомуникацијама.

Суштина разговора и решење, према Ђурићевим речима, јесте да српски Телеком добије лиценцу за рад на Косову и да тарифе за разговоре буду увек локалне „ако позиви иду са Косова у остатак Србије, као на пример из Косовске Митровице у Ниш”.

Београд и Приштина још без договора о телекомуникацијама

БРИСЕЛ – Након 15. часовних преговора о телекомуникацијама у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине није постигнут договор у вези кључних питања, речено је Танјугу у Канцеларији за Косово и Метохију.

Разговори су завршени око један сат после поноћи, а дијалог о телекомуникацијама ће на техничком нивоу бити настављен у понедељак, 22. јуна, дан уочи састанка премијера у Бриселу.

marko djuric

То је, како кажу у Канцеларији, и последња прилика да се пре 23. јуна и састанка премијера направе помаци.

Најтежи разговори вођени су око позивног броја за Косово и Метохију, тарифа и интерконекције, кажу у Канцеларији за КиМ.

У делегацији са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, били су и директор „Телекома” Предраг Ћулибрк, директор РАТЕЛ-а Милан Јанковић и представници министарстава.

Данас од 11 сати разговараће се о формирању Заједнице српских општина.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је јуче да ће делегација Београда у техничком дијалогу с Приштином настојати да постигне договор о телекомуникацијама и другим питањима, а пре свега, трудиће се да заштити државне и националне интересе.

„Кључна питања су како ће бити коришћен и ко ће доделити позивни број, ко ће бити власник позивног броја ако буде додељен, како ће нова компанија функционисати, хоће ли у пуној мери бити лиценцирана и како ће изгледати тарифе”, рекао је Ђурић Танјугу, у паузи техничких разговора у Бриселу.

Ђурић је објаснио да је основним споразумом о телекомуникацијама дефинисано да телефонске тарифе на Косову и Метохији треба да остану на нивоу локалних позива јер за нас то и јесу локални позиви.

Према његовим речима, делегација је дошла у Брисел потпуно решена да, ако је то икако могуће, оствари даљу нормализацију у спровођењу споразума о телекомуникацијама.

Едита Тахири – Косово добија позивни број 383

Председавајућа косовске делегације и министарка за дијалог Београда и Приштине Едита Тахири изјавила је данас да ће Косово добити међународни телефонски број 383, да ће захтев послати Аустрија, а разговори о тој теми са Београдом бити завршени до краја године.

После јучерашњег дијалога Приштине и Београда у Бриселу, Тахири је рекла косовским медијима да ће телефонскиборј бити добијен „директно од ИТУ“.

„Одређивање и добијање телефонског броја је од великог значаја, јер ће Косово имати број као свака држава за разлику од садашње ситуације када је у употреби неколико кодова“, рекла је Тахири.

Она је додала да постоји сагласност да „оператери сарађују у сфери интерконекције и роминга са циљем умањена тарифа за све грађане“.

„Споразум предвиђа да и Косово буде укључено у регионалне иницијативе за споразуме за роминг“, навела је Тахири.

Према њеним речима, део споразума предвиђа и да ће једна нова телефонска компанија на Косову имати ограничено деловање, али да се не ради о новом оператеру телефоније, пошто се такво одобрење добија само на међународном тендеру.

Коначан договор у вези тог плана очекује се на наредном састанку премијера, указала је Тахири, до када ће, како се очекује, престати са радом сви илегални оператери како би коначно била постављена правила на целој територији Косова, преносе медији у Пристини.

Тахири је закључила и да ће наредни састанак делегација бити 22. јуна у Бриселу.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко лаже о телекомуникацијама?

* Обавезна поља