tadic-vucicБЕОГРАД – Српска напредна странка спремна је да разговара са демократама о решавању питања Статута Војводине, изјавио је данас функционер СНС Никола Селаковић.

Селаковић је Тањугу рекао да СНС у том смислу прихвата инцијативу потпредседника ДС Миодрага Ракића да као држава, али и странка, и мимо техничке радне групе која се бави тим питањем, разговара са ДС о Статуту те покрајине.

„СНС као тренутно најача државотворна снага на политичкој сцени Србије спремна је да разговара са ДС о решавању питања Статута АП Војвидине и у том смислу прихватамо инацијтиву потпредседника ДС Ракића да као држава, али и странка и мимо техничке радне групе коју је формирала Скупштина Војводине разговарамо са ДС о питнају Статута покрајине и његовом решавнају“, рекао је Селаковић, који је и министар правде.

Ракић је у ауторском тексту у данашњој „Политици“, између осталог, навео да је питање Војводине суштинско питање аутономије, које мора бити решено политичким договором уколико се жели постићи стабилно и дугорочно решење.

„Може ли се решити питање Статута Војводине без дијалога са СНС или без дијалога са ДС у другом случају. Питање Војводине је суштинско питање аутономије које мора бити решено политичким договором уколико желимо стабилно и дугорочно решење“, рекао је Ракић и додао да ДС мора свакодневно радити на тим питањима без обзира на то да ли је СНС у овом тренутку спремна да доносе и по њих тешке политичке одлуке.

Ракић је навео и да је пред ДС лажна дилема и лажна тема формулисана у питању хоће ли бити политички партнер СНС-а у власти, као и да једини политички блок који може омогућити модернизацију Србије напредњацима и њеном лидеру Александру Вучићу јесте – ДС .

„Демократска странка представља и даље модернизацијско језгро Србије и да би могла да реализује своје идеје нужно је да се нађе начин да у свом пројекту мобилизује и онај део политичког друштва који је окупљен у оквиру СНС-а и политички се персонализује у Александру Вучићу“, пише Ракић.

Он је оценио да Вучић нема у садашњој коалицији савезника за свој политички пројекат модернизације Србије и да га мора потражити на другој страни, јер „једини политички блок који му то може омогућити јесте ДС“.

„Зато понуда за политички договор не значи само, као у случају других странака, повећање броја резервних политичких играча“, истиче Ракић.

Потпредседник ДС сматра да би политичка агенда ДС – поред приоритета које је од ње „преузела Српска напредна странка“ – Европа и Косово – требало да почива на три приоритета, а то су јачање државности, демократије и унапређење правне и политичке културе друштва.

Он наводи да је први приоритет државност и истиче да „треба нагласити да је државност гарант поретка, јер норме правне државе не могу бити примењене у хаосу“. За други приоритет, демократију, Ракић пише да се она налази на застави Демократске странке, да о њој данас нико не говори, а да је ДС њен бранилац и гарант.

„Она није само питање процедуралне легитимности, већ и права људи на достојан жзивот и поверења у грађане“, наводи потпредседник ДС-а.

„Трећи императив јесте стварање амбијента за расправу о темељним питањима српског друштва који би омогућио развој и унапређење правне и политичке културе друштва“, сматра Ракић.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Коалиција на помолу

* Обавезна поља