SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KOSOVUБЕОГРАД — Србија је јасно назначила да је спремна да повуче тужбу чим такву одлуку донесе Хрватска, која је „прва и поднела тужбу и треба прва да је повуче“, каже Мркић.

Шеф српске дипломатије је оценио да су односи Србије и Хрватске солидни, добро постављени и да стављају у први план оно што у будућности треба да буде заједничко, али је признао да има проблема из прошлости, које обе стране „постојано покушавају да реше“.

Тужбе за геноцид које су Србија и Хрватска поднеле једна против друге пред Међународним судом правде не поспешују билатералне односе и није добро што постоје, рекао је Мркић и подсетио да је Србија јасно назначила да је спремна да повуче тужбу чим такву одлуку донесе Хрватска, која је „прва поднела тужбу и треба прва да је повуче“.

Има и других отворених питања, попут несталих особа, повраћаја имовине, расељених, али Србија искрено покушава да унапреди односе и уверени смо да то исто жели и хрватска влада, казао је он.

Говорећи о односима са Русијом у време када се Србија приближава ЕУ, Мркић је оценио да односи „никад нису били бољи“ и да ће бити још бољи кад Србија постане чланица Уније.

Када је реч о „Јужном току“, Мркић је рекао да је то пре свега пројекат Русије и ЕУ, који обухвата многе чланице Уније, и изразио је уверење да ће и Србија бити део тог пројекта.

Говорећи о односима с Турском, који су били затегнути после изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да је Косово Турска, Мркић је рекао да се Анкара и раније истицала у промоцији такозване независности Косова, на шта јој је Србија више пута скретала пажњу.

Мада нас је Ердоганова изјава крајње онерасположила и мада није уследило извињење, нисмо хтели да прекинемо односе с Турском, рекао је он, али је додао да ће пројекат трилатералне сарадње између Србије, Турске и БиХ „мало да буде по страни“.

Коментаришући покушаје прекрајања историје, Мркић је оценио да сви знају колико је Србија допринела очувању европских вредности, а за Гаврила Принципа је рекао да је „човек који је погинуо за слободу и никад нико неће моћи да га претвори у нешто друго.“

Мркић о повлачењу тужби Србије и Хрватске

Србија спремна да повуче тужбу против Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу чим Хрватска повуче своју тужбу, каже министар Иван Мркић.

Министар спољних послова Иван Мркић изјавио је да је Србија спремна да повуче тужбу против Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу – чим Хрватска повуче своју тужбу.

„Тај проблем треба решити зарад будућих генерација и не компликовати га додатним захтевима које би обе стране могле да имају“, рекао је Мркић гостујући у емисији „Око“ на РТС-у.

Ми добро стојимо у односима са Хрватском, рекао је Мркић и напоменуо да је у редовним контактима са хрватском министарком европских и иностраних послова Весном Пусић.

Има ту проблема из прошлости, ми покушавамо да их решавамо, не бежимо до проблема, али не желимо да то обележава наше односе када имамо заједничке циљеве, рекао је Мркић.

Упитан о условима Хрватске за повлачење тужби, Мркић је рекао да и Србија има много основаних захтева, од враћања имовине, повратка расељених и питања везаних за чињеницу да је из Хрватске у једном дану отишло 250.000 људи.

„Ми ћемо увек реаговати на инциденте, ствари које су ружне и које не би требало да се дешавају у будућности“, рекао је Мркић.

Говорећи о односима са Турском, Мркић је напомено да је Министарство приметило да та земља „бива врло експонирана“ у промоцији косовске независности, што им је и пренето у билатералним разговорима.

„Ми нисмо хтели да прекинемо билатералне односе и наставићемо да развијамо односе са Турском, која је регионална, врло значајна сила која тежи чланству у Европској унији“, рекао је Мркић.

Што се тиче трилатералне сарадње (Турска, Босна и Херцеговина и Србија), Мркић истиче да је председник Томислав Николић јасно рекао да очекује извињење турског премијера.

Ми за сада не планирамо никакве акције у формату трилатерале, што не значи да кваримо билатерне односе са Турском и Босном, објаснио је Мркић.

Мркић је рекао да Србија као приоритетан правац својим спољнополитичких активности има Европску унију, потом односе у региону, односе са највећим силама у свету, не забораваљајући земље као Бразил, Индија или земље Залива.

Министарство спољних послова је у најтешњој сарадњи са шефом преговарачког тима Тањом Мишчевић, преговарачким тимом и Канцеларијом за европске интеграције, рекао је Мркић.

Мркић је рекао да је Косово по уставу и закону део Србије, али да је Министарство у спољнополитичкој димензији која „кроји“ да буде заштићен територијални интегритет и суверенитет Србије.

Србија има изузетно пријатељство са Русијом, која подржава све што радимо и сигуран сам да када постанемо део ЕУ имаћемо још боље односе са Москвом, рекао је Мркић и додао да ће бити све у реду са изградњом гасовода Јужни ток.

Мркић је потврдио има предлоге за сва упражњена места амбасадора, али да то не би објављивао док не буде испоштована законска процедура.

„Нико од политичара није вршио притисак на мене“

Мркић каже да има формулисане предлоге за кандидате за упражњена амбасадорска места, као и да је финализован и предлог закона о дипломатији.

Мркић је, у емисији „Око“ на РТС, истакао да, откад је министар, ниједан политичар никад није вршио притисак на њега да постави некога на неки положај.

„На мене никад нико од политичара није вршио притисак да поставим овог или оног. Апсолутно нико“, рекао је он, додајући да је раније, чак и у Титово доба, било утицаја политике на одређивање кадрова.

„Сада се то не догађа“, казао је шеф српске дипломатије.

Мркић није желео да обелодани ко су предложени кандидати за упражњена амбасадорска места, али је оценио да су у питању „квалитетне особе“ и додао да предлог „ускоро треба да прође процедуру Владе“.

Он је најавио да ће и нови закон о дипломатији „у најскорије време“ бити представљен на седници Владе.

Коментаришући то што, према том предлогу, највише 15 одсто дипломатског кадра могу да буду „политички постављеници“, Мркић је рекао да је остављена могућност да то буде „15 одсто да не би било 95 одсто“.

„Ради се о рефлексији реалности. До пре неку годину имали смо чак и 90 одсто амбасадора који су били изван матичне куће. Сада смо оставили ту могућност од 15 одсто. То није законска обавеза, али је уобичајено у великом броју земаља, чак и развијенијих од нас“, казао Мркић.

Он је оценио да је српска дипломатија остварила знатне резултате од 2012. године и да улаже напоре да створи најбоље могуће партнерске односе са свим земљама региона и Европе, као и с Кином, Русијом, САД, Бразилом, Индијом, Јужном Африком, док истовремено настоји да ојача везе са Африком, Латинском Америком и Азијом.

Мркић је напоменуо да Србија повећава мрежу дипломатских представништава у свету, укључујући регионе који су донедавно били запостављени, попут Блиског истока, Арабијског полуострва, југоисточне Азије или Латинске Америке, како би омогућила бољи наступ српских предузећа и тиме допринела јачању привреде.

Он је истакао да је Србија успоставила, први пут у својој историји, дипломатске односе са Саудијском Арабијом, где до краја године треба да отвори амбасаду, а најавио је отварање дипломатских представништава и у Уједињеним Арапским Емиратима, Оману, Катару, Венецуели и другде.

Дипломатија ће, према његовим речима, у потпуности бити у служби економије, а за то постоји „милион могућности“, јер широм света влада велико интересовање за Србију.

Мркић је најавио и да ће ове године у Министарству спољних послова бити формиран сегмент за економску билатералну сарадњу.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Мркић о тужбама Хрватске и Србије

* Обавезна поља