Састанак руског и турског председника Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију је завршен. Резултате преговора турски лидер је прокоментарисао руском пословицом, која му се, како је рекао, нарочито свиђа, а гласи: „Свакоме је сопствена мука највећа“.

Лидери двеју земаља разговарали су о руско-турским односима, регионалним проблемима, сиријској кризи и заједничкој борби против тероризма, као и испоруци руских ракетних система С-400 Турској.

Путин је изјавио да је сусрет са његовим турским колегом означио да односи две земље попримају „посебан карактер“ и да су обновљени „у пуном формату“. Ердоган је, с друге стране, истакао да заједнички напори Москве и Анкаре „могу да промене судбину целог региона“.

Аналитичари оцењују да разговори Путина и Ердогана показују да почиње постепено зближавање ставова између две земље, које играју активну улогу и Сирији.

„Стварање зона безбедности, које су договорене на састанку, дефинитивно је корак напред, корак ка регулисању ситуације. Међутим, он је био могућ тек после дејстава сиријске војске уз подршку руских Ваздушно-космичких снага, а такође и Ирана и у извесној мери Турске, које су помогле да се ослободи део територије те земље. Стварање зона безбедности би требало да помогне да оживи мировни процес, и то би требало да буде корак ка стварању јединствене, секуларне, одрживе и стабилне државе Сирије. Постепено се схвата да је сада главни задатак уништавање терориста и стварање основних услова за миран суживот народа са даљим преласком на решавање политичких питања. Сада треба свим силама – војним, политичким и дипломатским – обезбедити да те зоне функционишу, и мени се чини да су Путин и Ердоган данас у Сочију показали одлучност да то ураде“, каже за Спутњик Владимир Богатирјов, војни аналитичар и председник савета директора Националне асоцијације заједница руских официра МЕГАПИР.

Путин је након састанка са Ердоганом оценио да су „билатерални односи прошли тест издржљивости“ и да се те две земље враћају „нормалној сарадњи“. Он је навео да је са Ердоганом разговарао о ограничењима и баријерама које су сметња за трговину и инвестиције, као и о перспективама међусобне размене у националним валутама.

Према његовим речима, ограничења у трговини између Русије и Турске су већ укинута, осим оних за путовања, која остају на снази, као и на увоз парадајза из Турске. Аналитичари такав корак позитивно оцењују.

„Сада ЕУ и САД често покушавају да обману Турску, да је искористе за своје интересе и окрену против Русије. У таквим условима изградити партнерске односе између Москве и Анкаре и помагати бизнисменима да ефикасно раде за добробит обе земље је најбоље могуће решење. Санкције, ограничења – то се увек враћа као бумеранг, који на крају ’удара‘ по ономе ко их уводи. Не могу да дам гаранције да између Турске и Русије убудуће неће бити тензија, јер је ситуација веома турбулентна и у Европи и у Сирији, али се надам да ће нам управо потреба да се развијају економски односи помоћи да сачувамо нормалне односе, када уследи још неки покушај подривања споља. У сваком случају, постепено уклањање баријера је корисно за обе стране и помаже даљу нормализацију политичких односа“, каже за Спутњик Сергеј Мјасоједов, проректор Академије народне привреде и државне управе.

Подсећања ради, преговори двојице председника у државној резиденцији „Бочаров ручеј“ трајали су више од три сата. Почели су застојем, пошто чланови турске делегације нису могли одмах да нађу своја места, па се Путин нашалио и рекао Ердогану: „Ови твоји неће да раде“. После неколико секунди, састанак је почео.

Путин и Ердоган су прво разговарали иза затворених врата, а после тога преговори су настављени у проширеном саставу, у присуству обе делегације.

Иначе, ово је други сусрет Путина и Ердогана у последња два месеца, пети од лета прошле године, а у истом периоду председници су чак 19 пута разговарали телефоном.

Последњи пут су се састали 10. марта у Кремљу. Тада су истакали да су се Русија и Турска вратиле на пут партнерства.

Односи између Русије и Турске су се погоршали 2015. године, након што је турска војска оборила у Сирији руски бомбардер Су-24. У јуну прошле године, Ердоган се извинио због инцидента и земље су покренуле процес постепеног обнављања билатералних односа.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Које муке муче Ердогана?

* Обавезна поља