dusan vujovic foto youtube prt scБЕОГРАД – Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да су на тендер за Железару Смедерево стигле две понуде, које ће сутра бити отворене.

Вујовић је за Прву телевизију рекао да је претходних месеци девет компанија интервјуисано и да су надлежни учинили све да оне сазнају какво је Смедерево, у ком је стању, да упознају раднике и технолошки процес до детаља.

„Затим смо пре два месеца расписали позив за изјаву заинтересованости и добили девет изјава. Када смо погледали те позиве, расписали смо тендер који се завршио 5. јануара и на тендеру смо добили две понуде које ће сутра бити отворене, а јавност ће сазнати које су то компаније показале интерес за приватизацију смедеревске Железаре”, рекао је Вујовић.

Он је истакао да су у тендеру већ стављени кључни услови које ће будући стратешки партнер морати да испуни, а то су, како је рекао, интегрална производња, достизање пуног капацитета у најкраћем року, завршавање капиталне обнове високих пећи, допуна производног процеса и постизање највеће вредности на домаћем и светском тржишту.

„Услови ће бити они из тендера, оно што је Влада поставила, а то је задржавање запослености из Смедерева, задржавање запослености свих подизвођача, односно целе привреде региона Смедерева и шире Србије која суделује у том раду”, навео је Вујовић.

Он је додао и да се морају задовољити услови Европске уније, која је, како истакао, настала на уговорима о челику и угљу.

„ЕУ није случајно настала на уговору о челику и угљу, према томе ЕУ ће имати своју страну шта очекује од приватизације Смедерева”, рекао Вујовић, истичући да железара у свакој земљи представља суштину индустријске производње.

Вујовић је истакао да је потребна тешка индустрију и тешка металургија као један од кључних елемената целог индустријског система.

Према његовим речима, враћање Железаре у функцију значи подржавање индиректне запослености од 5.000-6.000 људи у Смедереву и околним градовима и увођење реда у привреду.

„Враћање челичане у функцију не значи само подизање БДП-а за један, можда и 1.5 одсто друштвеног производа. Нова челичана ће враћати старе дугове, плаћати нове обавезе за струју, гас, руду и кокс. Она би требало да буде пример доброг пословна у Србији, повећања производње, економског раста, она треба да буде основ новог односа према производњи у Србији, и мислим да ће грађане то интересовати”, истакао је Вујовић.

Сутра отварање понуда за железару Смедерево

БЕОГРАД – Понуде за приватизацију Железаре Смедерево, за чије је подношење рок истекао 5. јануара, доставило је девет компанија, објавио је „Блиц“.

Понуде су доставиле компаније „Красни октобар“ из Русије, „United Machinery Corporation“, такође из Русије, луксембуршки „United Group SA“, пољски „Re Allozs SP Zoo“, британски „North London Trade Centre Limited“, „Esmark Europe B.V.“ САД-Холандија, швајцарски „Prominvest AG“, „Rafflesia Trading Pvt. Ltd“ из Бангладеша и швајцарски „Steel Metal One Holding AG“.

„Блиц“ наводи и да је проналажење стратешког партнера за смедеревску Железару у самој завршници попримило све елементе „праве спасилачке мисије“, не само за фабрику већ и за Србију, што је потврдио и премијер Александар Вучић.

Дан када се отварају пристигле понуде заинтересованих компанија за куповину 80 одсто акција смедеревске Железаре је петак, 9. јануар, а премијер Вучић већ сада је рекао да су две понуде валидне, али да би Србија као партнера волела да види америчку компанију „Есмарк“.

Оснивач и власник ове компаније Џејмс Бушар, раније је најавио да ће, уколико победи на тендеру, у челичану уложити 400 милиона долара и да неће бити отпуштања, преноси „Блиц“.

Директор Железаре Бојан Бојковић, рекао је да ће продајом те компаније бити спасено 5.000 радних места и да ће бити отворен простор за запошљавање још 17.000 људи.

Представници синдиката кажу да би волели да то буде америчка фирма „Есмарк“.

„Запослени очекују да ће Есмарк сутра да победи јер остали који се спомињу по медијима ми за њих нисмо чули нити смо их виђали. Додуше виђали смо неке са половним аутомобилима али то су неозбиљни играчи који не би могли да уђу у било какву озбиљну причу са Железаром“, каже Милета Гујаничић.

“На прагу смо нове ере, уместо пар десетина хиљада тона колико сада производи очекује се да ће Железара Смедерево производити око милион и по до два милиона тона челика“, додаје Саша Чолић, председник АСНС синдиката Железаре.

Од будућег власника тражиће се пре свега да не смањује број запослених и гарантује дугорочност инвестиције.

Држава ће понудити купцу обртни капитал који ће остати у Железари (залихе сировина и резервних делова и самим тим задржаће 19,99 учешћа у капиталу компаније. Након приватизације 31. јануара следи убрзано повећање производње тврди извршни директор Бојан Бојковић.

„Већ од првог марта може да се очекује да се једна висока пећ упосли са 100 одсто капацитета и производи 90 хиљада тона.То би повећало месечни приход за 20 милиона долара што је годишње око четвртина милијарде“, наводи Бојан Бојковић извршни директор Железаре Смедерево.

Железара последњих месеци производи око 50 хиљада тона челика који углавном извози, а заинтересованост купаца већа је него што је тренутни капацитет фабрике.


Извор: Танјуг, РТВ, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Колико је заправо стигло понуда за Железару?

* Обавезна поља