Ja-sam-CarliПосле терористичког напада на редакцију француског магазина „Шарли Ебдо“ у Паризу, на мети су се нашла муслиманска светилишта у три француска града

ПАРИЗ/БЕЧ – После терористичког напада на редакцију француског магазина „Шарли Ебдо“ у Паризу, на мети су се нашла муслиманска светилишта у три француска града, а оскрнављена је и једна џамија у Бечу, али се не зна да ли су ти инциденти повезани са нападом на сатарични магазин.

Напади ватреним оружјем или другим пројектилима на џамије у Ле Ману на северозападу, у региону Од на југу и у области Роне на истоку Француске изведени су синоћ и данас, а у њима није било жртава, нико још није ухапшен и истрага је у току, преноси француска штампа.

У Ле Ману су око пола сата после поноћи на џамију у популарној градској четврти бачене бомбе за војне вежбе од којих је експлодирала само једна у дворишту, при чему није нанета значајнија штета, саопштило је тужилаштво, а преноси „Монд“.

У граду Пор-ла-Нувел, у области Од, отворена је ватра из пиштоља у правцу муслиманске сале за молитве, синоћ око 20 сати, око сат времена по завршетку молитве, у тренутку када је сала била празна, прецизирало је тужилаштво у Нарбону.

Рано јутрос догодила се експлозија у граду Вилфранш-сир-Саон, у области Роне, испред киоска који продаје кебаб, у непосредној близини градске џамије.

На неколико метара од џамије експлодирала је импровизована експлозивна направа у зору, оштетивши фасаду, изјавио је главни тужилац у том граду Грегоар Дилен.

Према његовим речима, „ниједна претпоставка се не може изнети кад је реч о узроку тог акта“.

Данас је нападнута и џамија у Бечу, где су непозната лица на зиду поред улаза у џамију „Туна“ у 3. бечком округу, написали „Париз! Ислам = срање напоље“, као и „Не исламу“.

Ове пароле открили су верници који су дошли на молитву и скрнављење пријавили полицији.

Иначе, Исламска верска заједница у Аустрији, након напада у Паризу, није затражила никакве посебне мере безбедности за своје институције и представнике.

Из ове кровне организације је речено да су добили више претњи телефоном, али да сматрају да мере безбедности нису потребне.

О претњама, како се истиче, информисане су надлежне службе, али није затражено појачано надгледање џамија.

Исламска заједница уједно изражава наду да посебне мере заштите исламских верских институција неће бити потребне у Аустрији.

Дан након напада на редакцију сатиричног листа „Шарли ебдо“ у Паризу у којем је живот изгубило 12 особа, а 11 рањено, ситуација је данас у Француској напета и на ивици ескалације.

После напада на сатирични магазин, мере безбедности су подигнуте на највиши ниво у целој земљи, али је и поред тога у јужном предграђу Париза, Монруж, непознати нападач отворио ватру из аутоматског оружја на једну припадницу полиције и радника оближње радње.

У међувремену, припадница полиције, чије је стање било критично, је преминула.

Иако, за сада, није утврђена никаква веза између напада на „Шарли Ебдо“ и пуцњаве у Монружу, одлучено је да тај предмет буде поверен антитерористичком тужилаштву, преносе француски медији.

Та одлука је донета „имајући у виду актуелне околности“, наводи „Фигаро“.

У саопштењу, челници Француског савета муслиманске вере (ЦФЦМ), тела које представља ислам у Француској, и Уније исламских организација Француске (УОИФ, блиска Муслиманској браћи) позвали су данас „грађане муслиманске вероисповести да се масовно придруже националној манифестацији“ која је предвиђена за предстојећи викенд.

Преглед догађања у Француској

19.34 – У овој фази истраге није пронађена веза између напада на Шарли ебдо и убиства полицајке у јужном предграђу Париза, каже министар Бернар Казнев, јавља Фигаро.

19.03 – Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев каже да је деветоро људи у притвору. Интервјуисано више од 90 сведока стравичног злочина, пише Фигаро.

17.40 – Више од 88.000 припадника француских снага безбедности распоређено широм земље. А акцији је 50.000 полицајаца, 32.000 жандарма, око 5.000 специјалаца и 1.150 војника, саопштило француско министарство унутрашњих послова.

17.32 – Тешко наоружани, маскирани специјалци претражују кућу по кућу у Корсију. Сличне сцене виђене и у неколико околних места.

17.10 – Француска полиција дигла ниво безбедности на највиши ниво северно од Париза јер су, како пише Раша Тудеј, двојица осумњичених примећени на око 70 километара северно од престонице Француске. Потрага се наставља.

15.55 – Мушкарац наоружан шрафцигером упао у просторије листа Валер актуел. Убрзо је ухапшен после неуспелог покушаја је да провали унутра. Код ухапшеног Белгијанца пронађено неколико шрафцигера, преноси Фигаро.

15.40 –  Школска другарица трећег осумњиченог који се синоћ предао полицији, Мурада Хамида, тврди да је био на часу када су нападачи отворили ватру на новинаре, преноси Гардијан.

14.40 – Браћа Куаши, наводно, опкољена у једној кући у месту Крепи-ен-Валоа, јављају француски медији. Околином патролирају хеликоптери. Око градића распоређене бројне полицијске снаге.

Муслимани у Паризу одали пошту жртвама

Париз — Представници муслиманских организација у Француској одали су данас, минутом ћутања, пошту жртвама терористичког напада на магазин ““Шарли ебдо“”.

Они су се окупили на јутрарњој молитви у Великој џамији у Паризу како би размотрили заједничку иницијативу поводом овог злочина, преноси француска штампа.

На почетку састанка одата је пошта жртвама минутом ћутања.

Састанак Савета исламских верских организација у Француској (ЦФЦМ) одржан је нешто раније на истом месту.

На том скупу усвојене су инструкције за хоџе за молитву у петак, како би се изразила солидарност са жртвама напада.

Представници муслиманске заједнице у Француској позвали су данас имаме у свим џамијама у земљи да „најчвршће осуде насиље и тероризам“ на молитвама у петак, као одговор на напад на недељник Шарли Ебдо.

У заједничком саопштењу већина великих муслиманских савеза навело је да су „дубоко шокирани и растужени убиством наших суграђана новинара и полицајаца“ и да желе да покажу своју „националну и грађанску солидарност пред размером те драме“.

Вође Француског савета муслиманске вере (ДФЦМ), репрезентативно тело за ислам у Француској, као и друго муслиманско удружење УОИФ, блиско Муслиманском братсву позвали су „грађане муслиманске вере да се масовно придруже националним демонстрацијама“ предвиђеним за недељу.

Том приликом ће између 3,5 и пет милиона муслимана у Француској бити позвано да потвреде „своју жељу да живе заједно у миру и поштовању вредности републике“, наводи се у тексту подељеном медијима после састанка верских званичника у Великој џамији у Паризу где је данас у подне обележен минут ћутања као и у остатку земље.

Председник Националне опсерваторије против исламофобије у муслиманском савету Абдалах Зекри такође је рекао да је забринут због „могућих антимуслиманских акција“.

Муслиманска верска здања била су мета напада синоћ у Мансу на западу земље и Пор-ла-Нувелу на југу. У Вилфранш-сир-Сени, у центру догодила се експлозија јутрос испред ресторана са кебабом поред градске џамије.

У Поатјеу, западном центру, један осумњичени је приведен ноћас пошто је написао „Смрт арапима“ на улазна врата џамије, рекли су судски извори.

Та серија напада на муслиманске објекте догодила се дан после напада на француски недељник Шарли Ебдо у коме је убијено 12 људи, укључујући осам новинара недељника и два полицајца. У току је потрага за два осумњичена нападача од којих је један џихадиста познат француској полицији.

„Страјухем да не порасте број антимуслиманских потеза у наредним данима. Позивамо министсарство унутраашњих послова да осигура безбедност“, рекао је Зекри.

Специјалне јединице лове осумњичену браћу

Припадници специјалне јединице француске жандармерије (GIGN) и антитерористичких снага (RAID) распоредиле су се у Вијер-Котере, где су лоцирана два осумњичена за терористички напад на магазин „Шарли ебдо“.

Терористи у бекству опљачкали бензинску пумпу

Саид и Шериф Куачи, главни осмуњичени за масакр у редакцији листа Шарли ебдо у Паризу опљачкали су бензинску пумпу на северу Француске, где су последњи пут виђени.

Браћа су украла бензин и нешто хране на пумпу и близини места Викље Котере.

Један осумњичени за напад на редакцију листа „Шарли Ебдо“ се предао

Париз — Француска полиција саопштила је да се предао Хамид Мурад, 18-годишњи мушкарацкоји се сматра једним од тројице осумњичених за напад на сатирични часопис „Шарли Ебдо“. Потрага за другом двојицом осумњичених, браћом Шерифом и Саидом Куачијем, и даље се наставља. У међувремену је јутрос дошло до нове пуцњаве у јужном предграђу Париза, како јавља Ројтерс, један полицајац је рањен.

Како наводи лист, Хамид Мурад (18) се сам јавио у полицијску станицу у близини границе са Белгијом, како се наводи, „када је чуо своје име у медјима“.

Поједини француски медији наводе да је изјавио да је невин и да је био у школи у тренутку напада у ком је убијено 12 људи.

Двојица осумњичених за напад на редакцију листа „Шарли ебдо“ лоцирани су у департману Ен на северу Француске, јавља АФП.

Истовремено, француска полиција објавила је фотографије двојице бегунаца, браће Саида (34) и Шерифа Куачија (32), за које се верује да су извршили масакр у „Шарли Ебдоу“.

Полиција је упозорила да су њих двојица највероватније наоружани тешким наоружањем и да су опасни.

Како је саопштено, браћа Куачи су повезани са једном јеменском терористичком мрежом, а млађи брат Шериф је раније осуђиван због веза са тероризмом.

Како пишу медији, њих двојица су идентификовани помоћу личне карте пронађене у возилу у ком су побегли од полиције.
Би-Би-Си је јавио да је јутрос дошло до пуцњаве у јужном делу Париза и да је том приликом повређене су две особе, од којих је је једна полицајка. Једна особа је тада ухапшена. Полицајка је у међувремену преминула.

Неименована полицајка, иначе саобраћајац, погођена је заједно са једним градским службеником у Монтружу, када је на њу изненада пуцано из аутоматског оружја током увиђаја лакшег саобраћајног удеса.

Француски „Паризјен“ наводи да су полицајци дошли по позиву због удеса код Порт д Шатијона у 14. арондисману, после чега су на њих двојица нападача отворила ватру из аутоматских пушака М5.

Полицајка, иначе саобраћајац, погођена је у леђа, а иако је првобитно објављено да је рањен и њен колега, медији сада јављају да је у питању чистач улица, који је у критичном стању.

Једна особа је ухапшена након инцидента.

Засад није јасно да ли су нападачи били у једном од возила у судару или су дошли са стране.

Један од њих је одмах побегао пешке у оближњу станицу метроа, а други, за кога сведоци тврде да је носио панцир, се одвезао белим аутомобилом.

Ухапшени нападач је, наводно, „афричког порекла и не одговара опису осумњичених за напад на Шарли Ебдо“.

Експлозија на истоку Француске

Париз — Експлозија је одјекнула у близини џамије на истоку Француске, а градоначелник града Вилефранша верује да је случај повезан са јучерашњим нападом Паризу.

Засад нема информација о повређенима и више детаља о детонацији, а зна се само да је до експлозије дошло у близини џамије и једног ресторана.

Полиција је блокирала приступ тој области и у току је увиђај, а спекулише се да је можда у питању неки вид одмазде због јучерашњег напада на лист „Шарли Ебдо“ у Паризу у ком је убијено 12 људи.

„Бојим се да је ово повезано са страшним догађајима из Париза од јуче“, рекао је градоначелник Вилефранша Перу Бернар.

Француски премијер Мануел Валс је изјавио да је ноћас током потраге за нападачима „ухапшено неколико људи“, преноси АП.

„Спречавање новог напада је наша главна брига“, рекао је Валс синоћ радију РТЛ, додајући да су објављене слике осумњичених и да је упућен апел очевицима да се јаве.

Познато је да су сва тројица осумњичених рођени у Француској, а браћа Куачи су родом из Париза и имају француско држављанство. Тренутно није познато које је националности Мурад.

Према писању светских медија, браћа су један период живота провела у Јемену, где су прошли терористичку обуку.

У нападу на лист „Шарли Ебдо“ убијено је 12 људи, а 11 особа је рањено. Међу убијенима су главни уредник листа Стефан Шарбоније, тројица истакнутих карикатуриста, као и двојица полицајаца.

У Француској је проглашен Дан жалости.

Претходно је Гардијан навео да је добио информацију о хапшењу од портпарола полиције, али и даље нема званичне потврде.

Према наводима француске агенције, један од чланова противтерористичке јединице је рекао да постоје две могућности, или да осумњичени побегну или да дође до оружаног обрачуна, уз напомену новинарима који су на лицу места да буду опрезни.

МУП Француске је раније саопштило да су нападачи на редакцију часописа „Шарли ебдо“ лоцирани, али не и ухапшени, како су током вечери пренели поједини светски медији.

Осумњичени за напад су тројица мушкараца стари 18, 32 и 34 године, а сви су рођени у Француској. Двојица старијих су у крвном сродству и родом су из Париза.

Њихова имена су Саид (34) К. и Шериф (32) К., имају француско држављанство, док националност трећег, најмлађег нападача, који је означен као Хамид М. (18), није позната.

Како преноси „Монд“, у току су претреси на више локација повезаних са осумњиченима у Паризу, као и у граду Шарлевил-Мезијер у ком је рођен најмлађи нападач.

Више од 3.000 француских полицајаца трага за нападачима који су извршили масакр у Паризу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Преглед дешавања у Француској – напади на џамије

* Обавезна поља