kolinda-grabar-kitarovic-1(4)Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић сматра да су добри кораци у односима Хрватске и Србије то што су две земље усагласиле листу од укупно 1.606 несталих особа током рата на подручју Хрватске од 1991. до 1995, као и то што је Србија суседној земљи изручила њиховог држављанина Вељка Марића, који је у Београду осуђен на 12 година затвора због ратног злочина.

Током радне посета Хрватској ратној морнарици и њеном седишту у луци Лора, шефица државе је новинарима навела да ти кораци отварају простор за даљи развој односа између Хрватске и Србије за што се, подсетила је, „лично залагала од самог почетка“, преноси Танјуг.

Грабар Китаровић је истакла и да се залаже за убрзавање решавања отворених питања, рекавши да се „нада и верује“ да ће се интензивно кренути са решавањем питања више од 1.600 несталих особа, чије породице „чекају тренутак да затворе то поглавље историје и нађу мир, а у будућности место на којем ће моћи да се поклон својим најмилијима“, пренела је агенција Хина.

Упитана да ли ће се залагати да Марић буде помилован, одговорила је да он треба да поднесе захтев за помиловање и објаснила да ће се, уколико он то учини, поступак спровести у складу са свим законским прописима у којима ће, како тврди, проћи све инстанце правосуђа и Комисију за помиловања.

Коментиришући пак одговор који је хрватска влада јуче упутила суседној Босни и Херцеговини да више неће примати „политичке оптужнице“ за ратне злочине, Грабар Китаровић је оценила да је реч о доброј одлуци, с којом се слаже и коју подржава.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Колинда открива позадину изручења Марића

* Обавезна поља