krusevac-14 oktobarКРУШЕВАЦ – Дo 2002. године у Крушевцу је радило 36.000 људи, а само у производњи око 20.000! Катастрофалне приватизације оставиле су на хиљаде Крушевљана на улици, а неке су процене да је у задње две деценије угашено око 10.000 радних места. Од 32 продата предузећа, купопродајни уговори раскинути су у чак 14 фирми! Цех дугогодишњем уништавању и пљачки привреде плаћа се и ових дана.

Након најновијих „сеча“ у предузећима у граду са више од 16.000 незапослених, према неким рачуницама, тек 23.000 Крушевљана има радну књижицу. У реалном сектору, наиме остаће тек нешто више од 2.000 радника! Само је у последње две године угашено толико радних места, а социјални програми већ су реализовани у предузећима у реструктурирању. Прво је четири фирме у 2013. години (ХИ „Жупа“, Конфекција „Звезда“, Уљара, ДИП „Савремени дом“) напустило око 700 људи, а још око 1.000 отишло је лане из ИМК „14. октобар“ и Корпорације „Трајал“. Тренутно се ради на новом анкетирању запослених, јер су се на списку тзв. заштићених предузећа нашли само Фабрика мазива и „Трајал“. Засад је само Пекарско предузеће „Бранко Перишић“ оглашено на продају.

– То што ће једва 2.000 људи радити у реалном сектору најбоље је дефинисао један колега речима да Крушевац мора да промени име у „Стечајград“ – износи за „Новости“ Дејан Мутавџић, председник Синдиката „Независност“ у Индустрији машина и компонената, где 786 преосталих радника тражи парче хлеба у предстечајном поступку.

У Већу самосталног синдиката месецима се прича како је циљ спасти 3.000 радних места у осам предузећа у реструктурирању, али се тај циљ ипак није остварио. Према незваничним информацијама, велико интересовање за отпремнине поново ће бити у ИМК.

– Код нас је радило 8.000 људи средином осамдесетих година, што је златно време ИМК „14. октобар“ – сведочи за „Новости“ Србољуб Богдановић, бивши металоглодач са скоро 40 година стажа. – Од плате сам направио кућу без кредита, а имао дупло већу зараду од републичког просека. Када је 200-300 машина полазило за Африку, заузимале су колону од неколико километара све до Стопање! А сада, не могу ни у пензију, док не уплатим сам 70.000 динара за доприносе уместо фирме за 2011. годину.

– Многа пословодства су затечена, уместо да су се на време припремила за поступак – предочава за „Новости“ Драги Несторовић, градоначелник Крушевца. – Решење свих проблема је привлачење инвеститора, на томе сви радимо. Ресорна министарства траже најбоља решења, а локална самоуправа пружа логистику.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Крушевац град стечаја

* Обавезна поља