„Регулисање питања вјерских заједница је надлежност Црне Горе, а то би требало учинити на инклузиван начин, окупљајући све релевантне заинтересоване стране, и у складу са релевантним међународним и европским стандардима о људским правима, посебно са свим препорукама Венецијанске комисије од 24. јуна 2019”, казао је, између осталог, Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, одговaрајући на питање посланика Европског парламента Томаша Здечовског да ли ће због Закона о слободи вјероисповијести који је Скупштина Црне Горе усвојила, Европска комисија зауставити преговоре са Црном Гором, објављено је на сајту Европског парламента а преносе медији.

„У Црној Гори је усвојен Закон о слободи вјероисповијести који омогућава национализацију црквене имовине. То је побудило хиљаде људи да протестују. Ако Црна Гора планира да национализује имовину Српске православне цркве, поставиће се опасни преседан који би државне власти Косова могле да искористе за национализацију стотина важних споменика велике вриједности. Пресуда Венецијанске комисије двосмислена је и оставља простора за нагађања.  Да ли због свега овога, Комисија разматра суспензију преговора са Црном Гором“, питао је Здечовски.

Вархељи је у одговору посланику ЕП, навео да је владавина права једна од основних вриједности ЕУ и кључни елемент процеса приступања ЕУ, који, како је рекао, одређује укупни темпо преговора о придруживању, те да ЕК стога „посвећује велику пажњу владавини права, посебно у земљама попут Црне Горе које су у преговорима о приступању Европској унији“.

Вархељи је навео да ће Црна Гора, као дио преговора, у оквиру Поглавља 23, морати, између осталог, да испуни специфична мјерила везана за јачање ефикасне примјене и спровођења људских права и усклађивање свог правног оквира са правном тековином ЕУ и међународним стандардима људских права.

„Ово, такође, укључује ефикасну заштиту права на власништво и слободу вјероисповијести. Регулисање вјерских заједница је надлежност Црне Горе, али то би требало бити урађено на инклузиван начин, окупљајући све релевантне заинтересоване стране, и у складу са релевантним међународним и европским стандардима о људским правима, посебно са свим препорукама мишљења Венецијанске комисије од 24. јуна 2019“, казао је Вархељи.

Подсјетио је да је и ЕК више пута покренула ово питање, укључујући и састанак са представницима Црне Горе, истакавши да ће се наставити са праћењем ових питања у редовним контактима са црногорским властима.

Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, посјетио је Црну Гору почетком фебруара и том приликом је казао да се ситуација која је настала у Црној Гори због усвајања Закона о слободи вјероисповијести уз добру вољу може ријешити те да кључ дијалог и обострано прихватљиво рјешење. Он је тада црногорским властима предочио да је на њима посебна одговорност и охрабрио дијалог са Црквом. Комесар је том приликом разговарао и са Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем и разговор је завршен у обостраној нади да ће сарадња бити настављена а рјешење постигнуто.

Мома Копривица: Ћутање доказ да Влада није спровела препоруке Венецијанске комисије

Закон о слободи вјероисповјести и уграђивања Препорука Венецијанске комисије у његов текст су тема интересовања и посланика Мома Копривице, потпредсједника Демократа, који је јуче саопштио да му министар правде Зоран Пажин није одговорио на питање да ли је Влада Црне Горе доставила Венецијанској комисији коначну верзију Предлога закона о слободи вјероисповјести, након добијања мишљења ове комисије и наводног уграђивања њених Препорука у текст Закона о слободи вјероисповијести.

Мома Копривица (Фото: Демократска Црна Гора)

Копривица је казао да је Пажин био дужан да му одговори у року од 15 дана од пријема захтјева и да до данас то није учинио, те да је одговор истекао прије 10 дана.

„Уз недопустиво игнорисање права посланика од стране министра правде и потпредсједника Владе, додатно је за бригу то што ћутањем желе од мене и јавности да сакрију чињенице које су изузетно битне за актуелни друштвени тренутак Црне Горе. Очигледно је да би саопштавање истинитог одговора на моја питања до краја разобличило неистину којом се, и пред домаћом, и пред међународном јавношћу служе у настојању да прикрију огромну неодговорност и неозбиљност коју је Влада Црне Горе демонстрирала у свим фазама припреме и доношења Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, казао је Копривица.

Он тврди да ћутањем крију чињеницу да Владина тврдња да је у тексту Закона уградила све препоруке Венецијанске комисије нема никакве везе са оцјеном Венецијанске комисије, те да Влада уопште није ни обавијестила Венецијанску комисију о томе како су имплементиране њене препоруке дате у Мишљењу из јуна 2019. године.

„Дакле Владина много пута поновљена тврдња да је у текст Закона уградила ,,…све препоруке Венецијанске комисије” у цјелини је искључиво став саме Владе, без икаквог упоришта у било које и било чије релевантно мишљење да је заиста тако поступљено. Овом опасном, а очигледно лажном тврдњом, Влада покушава да своју нелегитимну политику у овој области, сакрије и заклони иза ауторитета Венецијанске комисије, а заправо Венецијанска комисија није ни обавијештена о томе како су спроведене њене препоруке, а камоли да је изрекла икакав став о томе”, навео је Копривица.

Посланик Демократа је казао да је ово противправно ћутање доказ да препоруке Венецијанске комисије нијесу спроведене, да се она није сагласила са усвојеним садржајем Закона и да овај Закон није у складу са међународним стандардима.

„Открили смо и доказали, да Венецијанска комисија није дала сагласност на наводну имплементацију препорука Венецијанске комисије. Ово је Закон заснован на институционалној обмани, а Влада се игра са ауторитетом Венецијанске комисије”, рекао је Копривица.

Он је казао да министар правде очигледно не мари што на тај начин срозава, не само свој, већ и углед државе Црне Горе.

„И овом приликом подсјећамо да Влада није реализовала кључне препоруке Венецијанске комисије које се односе на обавезу вођења институционалног и инклузивног дијалога са црквама и вјерским заједницама; поштовање института одржаја као једног од законитих и међународноправно признатих начина стицања својине на непокретностима; гарантовање права наставка несметаног коришћења вјерских објеката; да жалба коју уложи вјерска заједница и пред управним органима и пред судом, одлаже промјену титулара у катастру; да обавеза о надокнади трошкова вјерској заједници у погледу одржавања и очувања предметне имовине треба да проистиче из самих одредаба Закона и да њиме буде гарантована; имплементацију захтјева првог протокола уз Европску конвенцију о праву на мирно уживање имовине и на крају, да се гарантује исти ниво судске заштите који постоји у грађанском поступку. Дакле, поред осталих 6 кључних препорука ВК о својинском питању нијесу спроведене“, истакао је Копривица, пренијеле су Вијести.

Он је позвао Владу Црне Горе да коначно престане да окреће главу и представља се да не види да је на улицама градова Црне Горе, како је казао Копривица, на десетине и стотине хиљада грађана Црне Горе који не прихватају рјешења из спорног закона и који траже да се тај закон повуче или измијени у спорним одредбама.

Додао је да су у питању грађани Црне Горе који су по Уставу Црне Горе носиоци суверенитета у Црној Гори, а без икакве дилеме, међу њима и значајан број који су на претходним парламентарним изборима гласали ДПС.

„Како режим у Црној Гори непрекидно шири дезинформацију да МЦП нема прави субјективитет све са циљем да нађу какав-такав изговор за скандалозна рјешења у члановима 62, 63, и 64. Закона, цијеним да је важно да јавности предочим само неке од формалних доказа који демантују манипулативне тврдње власти а нарочито оне тврдње Мила Ђукановића од 29. 02. 2020. године да МЦП никада није имала својство правног лица“, наводи Копривица.

Копривца је презентовао најновији документ Управе за статистику од 15. 05. 2019. године који потврђују постојање правног субјективитета МЦП, те да се она категорише и разврстава као правни субјекат и да има легалне регистрационе ознаке.

Он је представио и документ Министарства иностраних послова од 16. 01. 2003. године у којем стоји: „званични представник Православне цркве у Црној Гори је Митрополија црногорско-приморска, Исламске вјерске заједнице – Мешихат Исламске вјерске заједнице у Црној Гори и Римокатоличке цркве – Барска надбискупија и Которска бискупија“.

Такође, Копривица је указао и на писмо тадашњег предсједника Владе Црне Горе, Филипа Вујановића у којем се наводи: „државни органи Црне Горе ће поштовати своју дужност обезбјеђења Митрополије црногорско-приморске, као што су у уставној обавези да обезбиједе имовину свих правних и физичких лица у Црној Гори“.

Он је истакао да ово нијесу акти неке бивше власти, већ акти и документи државних органа које управо контролише ова власт.

„Ово су докази да МЦП има пуни правни субјективитет и капацитет да буде носилац свих права и обавеза укључујући и својинска. МЦП као и Католичка црква и Исламска вјерска заједница су своје на своме у Црној Гори и нијесу неформалне организације већ признати правни субјекти. Изјава Мила Ђукановића је израз намјере ДПС-а да контролише државне органе како би лажирао статус Православне цркве, са циљем да је тјера из правног система и прикрати у правима. Управо као што и директор Пореске управе жели да компромитује Исламску заједницу потурајући медијима податке о њеном наводном пореском дугу“, закључио је посланик Демократа Момо Копривица.


Извор: Митрополија Црногорско-приморска

Оставите коментар

Оставите коментар на Комесар за проширење ЕУ о спорном Закону у Црној Гори

* Обавезна поља