Син председника САД Доналд Трамп Јуниор сагласан је се са наводима америчког сенатора Дејвида Пердјуа да САД треба да преиспитају своје присуство на Косову и Метохији ако Приштина не укине таксе на робу из Србије и БиХ. Трамп Јуниор је на Твитеру написао: „Сагласан сам. На Косову је наших 650 војника. Време је да се врате.“ Претходно је на наводе Пердјуа на тој друштвеном мрежи ретвитовао и специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

Историчар и публициста др Срђа Трифковић, експерт за геополитику каже да је ова идеја одраз става америчког естаблишмента који није склон глобализму.

– У коментарима политичких збивања, син Доналда Трампа из брака са Иванком далеко је мање утицајан него његов зет Џаред Кушнер, који је био кључни играч у склапању плана за Блиски исток. Свеједно, он одражава један став америчког естаблишмента који није склон глобализму и који је веран визији његовог оца – да се треба повући са оних подручја где присуство америчких трупа није функционално за америчке националне и државне интересе, а наравно, Косово и Метохија су једно од њих. Ја не верујем да је Трампу потребно да даје сигнале свој старијем сину да би послао поруку свету о потреби повлачења Американаца са Косова и Метохије и да та идеја, кад би Трампу била сервирана на прави начин, наишла би на веома благонаклон пријем. Наш проблем је да размишљамо и говоримо као држава о неком споразуму са лажним органима лажне државе, уместо да се обратимо кључним играчима у врху администрације, а не административном телу званом Стејт департмент, чији сви чиновници су а приори антисрпски оријентисани – сматра др Трифковић.

Говорећи о томе шта ће албански терористички лидери када се Американци повуку са Косова и Метохије, Трифковић је изјавио да ће они очекивати да су довољно консолидовани, те да се надају да је Србија обесхрабрена.

– Албанци ће рачунати да су довољно изградили свој квазидржавни апарат да се супростави било каквом притиску из Београда, а очекиваће да ће Србија бити довољно обесхрабрена и без присуства америчких трупа да учествује у војној операцији која би тежила повратку Косова и Метохије у уставно-правни систем Републике Србије. Они очекују да су довољно консолидовани, после 12 година те квази независности, етничког чишћења и терора, да Србија обесхрабрена и онемоћала на свом бескрајном путу у ЕУ, у коју никада неће ући, и даље нема снаге и воље да поврати Косово и Метохију тамо где припада, а то је у састав Републике Србије – рекао је Срђа Трифковић.

Ипак, др Трифковић закључује да не верује да ће се Американци повући, али да је ово само једна у низу изјава које заокупљају нашу пажњу.

– На дуге стазе, америчка политика врши притисак на друге земље да признају тзв. Косово или врше притисак на земље које планирају да повуку признање лажне државе да то не учине и не верујем да ће се ту нешто битно изменити – сматра др Трифковић.


Извор: Србија данас/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Срђа Трифковић о повлачењу америчке војске с Косова

* Обавезна поља