ALEKSANDAR VUCIC - KZNБЕОГРАД – Влада Србије ће усвојити ребаланс буџета за 2014. годину и средином октобра доставити га Скупштини на усвајање, а струја неће поскупети до краја грејне сезоне нити ће бити рестрикција електричне енергије, најавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

„Наш је задатак да направимо модерну и успешну Србију и у том послу, апсолутно сам уверен, постићи ћемо резултате”, казао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да „Србија нема времена за губљење, прошло је време кукања” и да је захвалан међународним факторима који помажу Србији у спровођењу реформи.

„Србија има и снаге и воље да већ 2016. године буде земља са највећим привредним растом у Европи”, истакао је Вучић.

Премијер је казао да бар у наредних шест месеци у Србији неће поскупети струја и да ће бити довољно свих енергената за грејну сезону.

„Највећи проблем је то што локалне самоуправе не измирују своје обавезе за испоручене енергенте”, рекао је Вучић.

Вучић: Очекујемо Путина 16. октобра у Београду

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће прослави 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату присуствовати и руски председник Владимир Путин, а коначна потврда евентуалног доласка очекује се средином наредне недеље.

На конференцији за новинаре у Влади Србије, Вучић је рекао да ће свечаности бити одржана у четвртак, 16. октобра, и да ће присуствовати бројне високе званице, а да ће у уторак или у среду стићи и коначна потврда да ли ће присуствовати и Путин.

Вучић је рекао да ће Србија 70. годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату и стогодишњицу Првог светског рата Србија умети да обележи на прави начин.

„Поносимо се борбом против фашизма, нећемо ни од кога да се кријемо и стидимо што смо фашизам у Србији победили, напротив, тиме смо се поносили и тиме ћемо се увек поносити”, рекао је Вучић.

Да ли је Суљо некада био у Јужном Тиролу?

Вучић је, такође, изјавио да није забринут позивима лидера Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина на аутономију Рашке области по принципу Јужног Тирола, али је додао да је такво понашање неодговорно.

„Да ли је Суљо био некада у Јужном Тиролу, јел зна и једно место у Јужном Тиролу…“, запитао је премијер истакавши да грађани Рашке области, односно Санџака имају једнака права као и они у Јужном Тиролу.

Вучић је рекао да није много забринут због тога шта говори Угљанин, али је додао да не „потцењује националистичке и шовинистичке страсти које неки распирују“.

„Држава Србија ће предузимати све мере у складу са законом и Уставом. Али, погледајте колико је то неодговорно понашање. Само три општине са већинским бошњачким становништвом које пазимо, чувамо и са којима желимо да радимо“, рекао је премијер.

Запитао је какав би одговор Угљанина био на то што неки неодговорни људе говоре о 61 општини и два града у Републици Српској.

„То је мало више од три општине, а ја о томе не дам да се говори јер то није одговорна и озбиљна политика. Нек поведу поједини политичари из Пазара рачуна о томе да ли се понашају одговорно, озбиљно и да ли се понашају у интересу свог народа“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће се Влада Србије понашати у интересу свог народа и штитиће свој интегритет и суверенит не угражавајући било кога.

„Ми не мислимо да имамо неке проблеме, сем економске које решавамо заједно са бошњачким пријатељима“, казао је премијер који је поновио да ће Влада Србије радити у интересу свог народа, те да ће штитити свој интегритет и сувернитет.

А економске проблеме решаваћемо заједно са бошњачким пријатељима, додао је премијер.

„Немам времена да се бавим стањем у Војводини“

Коментаришући актуелну политичку ситуацију у Војводини, Вучић је изјавио да нема времена да се бави Војводином, али је додао да је стратегија да та покрајина напредује на начин како напредује цела Србија.

„Што се Војводине тиче, неки су тамо стисли своје фотеље и не пуштају их за живу главу… Нисам стигао тиме да се бавим, јер се бавим другим веома озбиљним питањима“, рекао је Вучић.

Он је најавио да сутра иде у Немачку где ће посетити највећу фарму свиња у Европи са којом ће Србија покушати да успостави сарадњу и надокнади оно што је свих ових година изгубила.

„Гледам да то завршимо што је пре могуће. Имаћемо више у сточарској приозводњи, а спремамо и додатне субвенције за сточаре и на тај начин подстакнемо оне који вредно раде 365 дана у години. Тиме се бавим“, казао је премијер на ванредној конференцији за новинаре.

Упитан када ће почети да се примењује мера смањења пензија и плата у јавном сектору, Вучић је рекао да не зна. Додао је да је намера владе не да смањи плате и пензије већ да смањи јавни сектор и да појача приватни како би запослени у том сектору могли да исплаћују веће зараде.

„Нажалост, имамо дефлацију због чега нам се смањује БДП. Све бих дао да имамо контролисану инфлацију од два до два и по посто, цене нам не расту, а да нам је тешко, тешко нам је, али смо сами себе довели у ту ситуацију“, рекао је премијер.

То, како је рекао, није политичка прича без плана, те да тема није смањење плата и пензија већ реформа целог друштва.

„Плате по солидарном порезу смо смањивали 5,4 одсто а ово ће бити 4,5 одсто, а пензије су у укупној маси средстава пет одсто, а ми очекујемо велике и озбиљне рефоме“, рекао је Вучић. Премијер је рекао да је Србија озбиљна државе у којој пензије не касне ни један дан.

Радимо напорно, радимо тешко, спроводимо најтеже могуће реформе имамо план и програм и имаћемо веома, веома успешну земљу већ за две године. Први пут у српској модерној политици имамо план.

„Србија спремна да помогне у борби против џихадиста“

Премијер је изјавио да је писмом председнику САД желео да каже да је Србија спремна да помогне у борби против џихадиста, да је одговорна држава и да ће заштити све своје грађане.

„Србија се понаша као одговорни део света, поступила је најмудрије. Наша тајна служба сарађује са америчком службом, али и другим службама и заштитићемо своје грађане“, рекао је Вучић.

Он је рекао да би на критике наишао и да није послао то писмо Бараку Обами и да би му у том случају било замерено што не реагује на време и не зна да изабере страну.

„Ми смо се сви претворили у лицемере. Да такво писмо нисам упутио рекли би да не реагујемо на време, да не знамо да одаберемо страну. Не можете да не осудите психопате и лудаке који секу људима главу“, закључио је Вучић.

„Струја неће поскупети, и биће је довољно“

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да струја неће поскупети у наредних шест месеци и да током зиме неће бити рестрикција.

Додао је и да ће гаса бити довољно, апелујући истовремено на све у Србији да штеде струју и да плаћају редовно рачуне – за електричну енергију и гас.

„Неће бити повећања цене електричне енергије, бар у наредних шест месеци, до краја зимске сезоне, а струје ће бити довољно иако би нама олакшало ситуацију да се струја штеди“, рекао је он.

„Молимо људе да ако могу штеде, а ако не штеде, мораћемо веће количине електричне енергије да увозимо“, додао је.

Иставакши да ћемо гаса имати довољно јер смо, иако су се многи противили, издвојили новац и зато сада имамо 450 милиона кубних метара“, Вучић је навео да се разматра могућност да у Мађарској (у складишту) обезбедимо резерве од 250 милиона кубних метара да бисмо имали гарантовано снабдевање комплетно свих (индустријских) погона.

Премијер је подсетио и да је у том сегменту и даље највећи проблем неодговорност локалних самоуправа и топлана и оних који не наплаћају рачуне.

„Људи у Србији могу да буду мирни – неће бити рестрикција, гаса ће бити довољно, а оно о чему треба да се води рачуна је да ми испуњавамо грађанску дужност, да плаћамо рачуне и то је све“, истакао је он.

У уторак или среду потврда Путиновог доласка

Вучић је најавио одржавање самита најмање 16 премијера југоисточних и источних земаља од 16. до 18. децембра у Београду, као и долазак председника Руске Федерације Владимира Путина.

„Коначну потврду доласка председника Руске Федерације имаћемо у уторак или у среду“, рекао је премијер.

О децембарском самиту је рекао да је ће то бити убедљиво највећи скуп који ће у Београду бити одржан након више од 40 година.

„Присуствоваће сви или готово свих 16 премијера, могуће је да их буде и 18, јер се јављају и премијери других држава који желе да присуствују том скупу“, рекао је премијер.

Србија ће, додао је, прославити ослобођење Београда у четвртак, 16. октобра и очекујемо долазак високих званица и председника Путина. У уторак или у среду имаћемо коначну потврду његовог доласка“, рекао је Вучић и додао да ће Србија умети да прослави годишњицу Великог рата на најбољи могући начин.

„Поносимо се и поносићемо се борбом против фашизма“, рекао је премијер.

Он је захвалио свима који су подржали мере фискалне консолидације Србије који су, како је рекао, разумели шта је то што Србима мора да уради по сваку цену како би млађим генерацијама обезбедила сигурнију будућност.

„Србија нема више времена за кукање, наш посао је да радимо и да доносимо промене“, казао је премијер истакавши да ће Србија имати и снаге и воље да већ 2016. године буде земља са највећим привредним растом у Европи.

Нећу присуствовати Паради поноса, то је мој избор

Премијер је изјавио да неће присуствовати Паради поноса 28. октобра и подвукао да је његова дужност као премијера да људима гарантује безбедност и сигурност.

„Поштујем уставне обавезе државе и моја обавеза је да се свим људима гарантује безбедност и сигурност. Моје је демократско право – нећу да присуствујем Паради нити ми то пада на памет“, рекао је Вучић.

„Баш не бих могао да се шетам, имам друга посла него да се шетам па и да немам опет не бих шетао. То је мој избор. Мој је избор да ли ћу у недељу да изађем са децом или идем у Текију да радим. То је мој избор“, рекао је Вучић и додао да питања избора нема када је реч о уставним обавезама да гарантује грађанима безбедност.

Како је навео, неће да се додворава никоме, ни страним амбасадама, па да прича како ће бити на челу колоне, а да од параде не буде ништа.

Он је додао да је за њега сваки дан радни, да зна да то страшно нервира оне који га мрзе, али да се не секира због тога и додао да ће недељу да проведе радно као и увек, те да ће обићи исток Србије настрадале у поплавама и разговарати о енергетском сектору…

Око 28 милиона евра исплаћено за поплаве

Вучић је изјавио да је око 28 милиона евра уплаћено људима који су претрпели штете у поплавама које су пролетос задесиле Србију.

Вучић је рекао да је у питању огроман новац, да је уплаћен људима који су претрпели несрећу и додао да не мисли да је то решило све проблеме, али да је то оно што је држава могла да учини.

Како је навео, највише кућа треба да буде саграђено у Купњу, а затим и у Ваљеву, Свилајнцу… реч је о 215 правоснажних решења са именом и презименом, при чему ће у Крупњу и Ваљеву градња почети већ сутра, а следеће недеље и у другим местима и све ће, како је рекао, бити урађено у најкраћем року.

Премијер је, каже, задовољан што је све урађено транспарентно, без трунке корупције, отворено, нескривено и додао да ће обићи исток Србије који је страдао у септембарским поплавама и додао да ће држава и тамо помоћи колико год то буде могуће.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Конференција Вучића у Влади

* Обавезна поља