djuric-gracanicaГРАЧАНИЦА – Ванредни избори за косовски парламент који ће се одржати 8. јуна по много чему ће представљати прекретницу у политичком животу на Косову и Метохији. За Србе јужно од Ибра новина је што су већински окупљени на једној Српској листи. За Србе из четири северне општине ово ће бити први пут да гласају за своје представнике у Приштини, чему су се дуго опирали.

До пре три дана чинило се да Срби са севера Косова неће гласати за нови састав косовског парламента, јер су се градоначелници изјаснили да неће позвати народ да гласају. И Срби јужно од Ибра са Српске листе почетком недеље су донели одлуку да бојкотују изборе иако су већ били започели предизборну кампању. Они се нису слагали са одлуком ЦИК-а да промени изборни закон којим се предвиђа да Срби на изборима могу да се боре само за десет загарантованих места, колико им по косовском уставу припада; зато што је на гласачким листићима грб самопроглашене државе Косово, као и због тога што су измењени састави у бирачким одборима у српским срединама где су постављени и Албанци, за разлику од албанских средина у којима нема ниједног Србина.

Све ове недоумице утицале су на то да влада и премијер Александар Вучић, само три дана уочи предизборне ћутње, „пресеку” и донесу одлуку да позову грађане српске националности да гласају, без обзира што нису отклоњени поменути проблеми.

На завршном митингу Српске листе у Грачаници јуче је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић позвао грађане, у име државе Србије, да у недељу изађу „не на изборе него на метод политичке борбе”, оценивши да ови избори нису циљ него средство да „остваримо контролу над политичким животом у покрајини”.

„У недељу излазимо на изборе да у покрајински парламент пошаљемо људе који ће говорити српским језиком, који ће писати ћирилицом и који ће те институције третирати као покрајинске институције Републике Србије”, рекао је Ђурић окупљеним грађанима.

Говорећи претходно за Б92, Ђурић је, поводом чињенице да гласачки листићи нису статусно неутрални, рекао да „за Србију то не представља грб државе Косова”. „За нас то није обележје државе, а мислим да ће људи који добију гласачки листић имати прилику да прецртају тај грб или тако нешто… Искрено, волели бисмо да нема тог логотипа, тог цртежа који ћемо прецртавати, али ово је за нас метод политичке борбе”, навео је Ђурић.

На митингу је говорио и министар одбране Братислав Гашић, који је у име Владе Србије позвао Србе да гласају за „добробити државе Србије, нашег народа, опстанка и будућности наше деце”.

„Србија и српски народ знају да се ови избори спроводе неправедно, али знају и шта се може догодити ако не изађу на изборе и не покажу јединство у остварењу својих циљева”, упозорио је Гашић додајући да лична одговорност и национална свест државе Србије мора бити исказана кроз изборе за легалне представнике српског народа у тзв. косовским институцијама. Амбасадорка САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон јуче је за франкфуртске „Вести” рекла да је „историјским Бриселским споразумом договорено, а то ће вам рећи и градоначелници на северу као и Београд, да читава територија Косова функционише по косовским законима”. Она је подсетила да се ти закони доносе у парламенту у Приштини и да је зато важно, нарочито за грађане на северу, да, уколико желе да имају реч при доношењу закона по којима ће живети, онда вероватно желе и да њихови представницу буду укључени у доношење тих одлука”.

На северу Косова влада мало занимање за ове изборе, нема предизборних плаката нити агитовања које је било присутно на косовским новембарским локалним изборима.

ЦИК прихватио 12.900 захтева расељених, исто толико одбио

На овим изборима право гласа има 1.782.454 бирача, од којих је 130.000 Срба са територије КиМ и 12.900 расељених. Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини одбацила је још толико српских пријава за гласање. Централна изборна комисија саопштила је да Срби могу да користе сва важећа српска лична документа: пасош, расељеничку или избегличку легитимацију, УНМИК личне карте које нису важеће, али ће на дан избора бити прихватљиве.

У изборну трку за 120 места у парламенту улази 30 политичких субјеката од којих је 5 српских, а подршку државе Србије има Српска листа са 67 кандидата.

Међу српским политичким субјектима су и Самостална либерална странка и Слобода, демократија, правда – Оливер Ивановић, чији су кандидати такође на основу коалиционог споразума на Српској листи, али су поднели пријаве и верификовали политичке субјекте како би имали чланове у општинским и бирачким комисијама. Кандидатуру за српска места у косовском парламенту поднео је и Покрет за демократски просперитет са 26 кандидата Ненада Рашића и Прогресивна демократска странка Драгише Мирића, који на листи има 24 кандидата.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Коовски избори – Срби пристали на све

* Обавезна поља