dragoljub-petrovicЈош док је био ненапредњак, такорећи радикал, Александар Вучић нам је открио свој тајни хоби – велики је познавалац и љубитељ вина. Као такав, не мора да брине за своју будућност – кад више не буде премијер, може да се запосли као сомелијер.

– Аха, сомелијер! – узвикнуће медијска армада из Вучићеве позадине: „Они тврде да је премијер сом. Страшно!“

– Ма какав сом, побогу. Сомелијер! – покушаћете ви да разјасните ствари, ал’ то вам ништа не вреди кад добровољачки одреди за лоцирање кочничара реформи крену у акцију.

Или напишете да се премијер, као потенцијални сомелијер, понекад понаша чудновато, ко у оној песми: „Somebody Put Something in My Drink“.

– Аха, сомебодy, сометхинг! Двапут су премијера назвали сомом! – јавиће се опет медијски позадинци, вишеструки лауреати престижног признања: „Брука за професију“. Један од њих јесте једини Србин кој подржава предлог Есада Џуџевића да се из презимена избаце сувишни додаци „ић“, „вић“ и „евић“, јербо ће се онда коначно презивати Вучић. Што му је, изгледа, хиљадугодишњи сан, нешто као хиљадугодишње воде.

Кад нека власт почне научно да анализира хумористичке емисије, то представља јасан сигнал – ово неће на добро да изађе. Чак и ако у тим емисијама, знајући с ким имају посла, хумористи експлицитно нагласе: „Наравно да премијер није сом“, медијски позадинци ће убедити премијера: „Они кажу да сте ви сом. Ми смо згрожени. Ево, тресемо се од шока“. Међутим, кад премијер на конференцији за штампу, за потребе оплемењивања ОЕБС-а, сам за себе каже не само да је сом, него да је сомина, медијски позадинци остају у ребусу.

– Ми смо у ствари увек тврдили да је сом диван комплимент. Само велики државници признају да су сомине – немојте се изненадити ако медијски позадинци ових дана нађу неко логично решење за насталу ситуацију.

Свако од нас је, хвала на питању, сам себи бар једном у животу рекао: „Која сам ја сомина“, али због тога није сазивао конференцију за штампу. Тај унутрашњи дијалог јесте дубоко интимна ствар и некако увек гледамо да остане међу нама. Што само указује да ми никада нећемо постати велики државници.

Истина, још кад је пре две године најавио лов на крупне рибе могло се претпоставити да ће Вучић, сем награде „Најевропљанин“, освојити и „Златну бућку Ђердапа“, али ко је могао претпоставити да ће се лично препоручити да буде промотер те традиционалне манифестације.

Сом је, дакле, племенита животиња, како нам је објаснио премијер, а његова племенитост најбоље се види кад га исеку на шницле и испеку на роштиљу. Племенитост сома, рекао је председник владе, може се окусити код Бобана на Сави, јербо Бобан има рецепт да додатно оплемени ионако племенитог сома и сервира га са кромпир салатом.

Изгледа да је премијер открио Бобана док је на Сави чекао врх поплавног таласа. То су та мала изненађења са терена.

– Ово је врх! – оценио је премијер дегустирајући шницле док је врх поплавног таласа пролазио крај Бобановог угоститељског објекта на Сави.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Сомeлијер

* Обавезна поља