evro.pngБРИСЕЛ – Обим корупције у Европи „зауставља дах“ и економију ЕУ кошта најмање 120 милијарди евра годишње, саопштила је Европска комисија, извештава Би-Би-Си позивајући се на извештај комесарке ЕУ за унутрашње послове Сесилије Малстром.

Она каже да је права цена корупције „вероватно знатно виша“ од 120 милијарди.

Три четвртине Европљана који су испитани за студију Европске комисије (ЕК) кажу да је корупција широко распрострањена, а више од половине сматра да су се нивои повећали.

„Димензије проблема у Европи заустављају дах, иако је Шведска међу земљама са најмање проблема“, написала је Малстромова за шведски дневник „Гетеборг пост“.

Цена коју плаћа економија Европске уније равна је годишњем буџету ЕУ.

Комисија је у првој таквој студији до сада испитала корупцију у свих 28 земаља чланица.

У Британији само пет од испитаних 1.115 особа – мање од једног процента – каже да се од њих очекивало да дају мито. „То је најбољи резултат у Европи“, каже ЕК.

Али, 64 одсто испитаних Британаца каже да верују да је корупција раширена по земљи, док је просек ЕУ на то питање 74.

У неким чланицама релативно висок проценат пријавио је лично искуство са корупцијом. У Бугарској, Грчкој, Литванији, Републици Чешкој, Румунији и Хрватској између шест и 29 одсто испитаних каже да се у последњих 12 месеци од њих тражило да плате мито, или да се очекивало да то учине.

Висок проценат је и у Мађарској (13), Пољској (15) и Словачкој (14), где се већина случајева корупције тицала здравства.

Комесарка Малстром упозорила је да корупција разара поверење у демократију и да исушује ресурсе легалне економије.

„Изгледа да недостаје политичка воља да се одстрани корупција“, каже она.

Највећу одговорност за борбу против корупције унутар ЕУ имају националне владе а не институције, подсећа ЕК која је захтев за истраживање корупције добила од влада држава чланица и Европског парламента.

ЕУ има посебну агенцију за борбу против корупције, Олаф, која је усмерена на корупцију која погађа буџет ЕУ, али има ограничене ресурсе – њен буџет је 2011. износио само 23,5 милиона евра.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Корупција у ЕУ има обим од 120 милијарди евра годишње

* Обавезна поља