dss-sns1БЕОГРАД – Одлука Војислава Коштунице да не учествује у прекомпозицији локалне власти у Београду унела је праву пометњу у редове социјалиста и напредњака, који су, како незванично сазнајемо, били уверени да ће имати подршку ДСС-а за тај посао. Сада им је маневарски простор битно сужен и, ако се изузму неке „натегнуте” одборничке комбинације, практично сведен на једну опцију – ванредне изборе у законским роковима.

Према изворима „Политике” из владајуће коалиције на републичком нивоу, постојала су обећања од неких представника ДСС-а да ће учествовати у београдској власти после смене градоначелника Драгана Ђиласа. Иначе, како кажу, не би улазили у тај процес, најављујући званично да су све опције за период после Ђиласа – отворене.

Према незваничним информацијама из ДСС-а, међутим, с њихове стране није било никаквих уверавања у том смислу. „Нико није рекао више од онога шта је одлучено – прво Ђилас, а даље ћемо видети. Мислим да су очекивали прекомпоновање, али пре овога су и они били за увођење привремених мера, после којих следе избори”, тврди наш саговорник из ДСС-а. Други извори из ове странке наводе и да није имало логике очекивати позитиван одговор на понуду за заједничко учешће у градској власти, имајући у виду став ДСС-а о косовској политици коју води Влада Србије са Дачићем и Вучићем на челу.

Било да је реч о шуму на везама између ових странака било да су у питању смишљена обмањивања или нереална самоувереност, тек Београђани ће морати на изборе. То је јуче и најавио Александар Вучић, лидер напредњака, а по тону његове изјаве, рекло би се да није срећан оваквим развојем догађаја. Наводећи да ће „грађани имати прилику да кажу кога желе, кога не, врло брзо”, те да не зна само да ли ће то бити у децембру, јануару или фебруару, лидер напредњака је оценио да они који траже изборе у Београду, „бога моле” да избора не буде.

„Ми кажемо ’нема проблема’ свима који траже изборе јер су много јаки, а ми смо много слаби. Ми ћемо покушати да им се супротставимо и добијемо приближно гласова колико и они… Имаће ускоро прилику да нас убедљиво поразе. Да ли ће успети или не, о томе ће људи дати суд, а не њихове новине или телевизије”, рекао је иронично Вучић, а преноси Бета.

За изборе у главном граду су и управо свргнута Демократска странка и ДСС, који истовремено захтева и изборе на републичком нивоу. Социјалистичка партија Србије, међутим, није рада да сада иде на изборе. Како је јуче изјавио Александар Антић, председник београдских социјалиста, коалиција СПС-ПУПС-ЈС „инсистира да се у фокус стави преузимање одговорности за функционисање града, да се решавају озбиљни финансијски проблеми и обезбеди наставак мера социјалне политике”.

„Избори ће бити онда када то дефинише политички договор или законски рокови. Ми их не призивамо, нити их се плашимо, имамо и резултате и кандидате… Али не можемо причати само о изборима, већ пре свега о стварању услова да Београд нормално функционише, узимајући у обзир да је пред нама припрема за зимску сезону у кључним комуналним системима”, рекао је Антић, који је и министар саобраћаја.

Социјалисти очигледно сматрају да још није све изгубљено и, према изворима „Политике“ из те странке, разматрају могућност да уз помоћ четири одборника Љајићеве Социјалдемократске партије Србије и неколико „кандидата“ из ДС-ових редова виђених за промену партијског дреса, можда дођу до потребне већине у градској скупштини. Без девет одборника ДСС-а, СНС-у и коалицији око СПС-а остаје 50 одборника који су рушили Ђиласа, плус одборница Српског покрета обнове (која је била на листи ДС-а), па би им, и уз евентуални пристанак СДПС-а, са којим би имали тачно половину одборника – 55, био неопходан бар још један глас за седницу скупштине и избор градских органа. Али, са таквим „крпљењем“ коалиције, свесни су наши саговорници, не може се успешно и дуго владати Београдом.

„Због тога је извесно да до 24. октобра неће бити одржана седница Скупштине града и да ће републичка влада до краја октобра увести привремене мере”, каже извор „Политике” из СПС-а. Он није хтео да спекулише када ће бити одржани избори, јер подсећа да ће ова одлука бити плод договора два лидера владајуће коалиције Ивице Дачића и Александра Вучића. Разговори о овој теми највероватније ће се водити током следеће недеље.

Да је сценарио прекомпоновања власти у главном граду све даље од реалности, говоре и ставови Александра Вучића, који је јуче у Вршцу, одговарајући на питања новинара, рекао да СНС и на републичком и на локалном нивоу жели да учествује у власти само ако за то има легитимитет и подршку грађана и да не жели да, као њихови претходници, владају четири године, иако су легитимитет и подршку изгубили већ у првој.

Упитан какви ће бити модалитети за промену власти у Београду, Вучић је рекао, како преноси Танјуг, да уопште не зна шта реч модалитет значи, али да зна да ако више политичких странака тврди да су победници и да нико не може да их победи, то треба да се провери на изборима.

„Важно је да се провери легитимитет и да идемо на ту проверу”, рекао је Вучић, осврнувши се при том на понашање појединих странака, које је окарактерисао крилатицом „Држите ме да га не ударим”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Коштуница помрсио конце напредњака и социјалиста

* Обавезна поља