darko-tanaskovicПАРИЗ – Извршни савет Унеска усвојио је данас без гласања дневни ред, на којем се нашла и тачка о захтеву такозваног Косова за пријем у ту организацију, али није реч о постизању консензуса међу чланицама, већ о преседану, рекао је амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

Он је у изјави Танјугу, истакао да су се после усвајања дневног реда без гласања јавили представници Русије, Кубе, Кине, Аргентине, Шпаније и Бразила, који су се успротивили идеји да творевина попут Косова може да буде члан Унеска и најавили да ће образложити своје ставове на пленарној седници 21. октобра, када ће се ова тачка наћи на дневном реду.

„На данашњој првој пленарној седници Извршног савета Унеска разматран је прелиминарни дневни ред на којем су се нашле све предложене тачке, укључујући тачку коју је предложила Албанија са групом држава о захтеву такозваног Косова за пријем у Унеско. Дневни ред данас је усвојен без гласања, али није реч о постизању консензуса међу чланицама, већ о преседану”, прецизирао је он.

Разумљиво је, објашњава Танасковић, да је учињен преседан, јер је, како наводи, пре свега преседан сама идеја да се један ентитет који нема међународно правни субјективитет и суверенитет предложи да буде члан Унеска.

„Због тога су државе које се противе овоме сматрале да је боље да не оспоравају дневни ред, с обзиром на то да се при усвајању дневног реда не може водити дебата о тачкама које нису усвојене, већ се само може гласати, чиме се знатно сужава маневарски простор”, појаснио је амбасадор Србије у Унеску, закључивши да се може очекивати бурна расправа о тачки која је без гласања дошла на дневни ред.

Косово уврштено у дневни ред Извршеног савета Унескоа

unesco 1БЕОГРАД,– Извршни савет Унеско је данас уврстио у дневни ред предлог препоруке за пријем Косова у чланство те организације, потврдио је за Танјуг портпарол Унескоа Џорџ Папагианис.

На питање Танјуга да ли је Извршни савет усвојио дневни ред и да ли он укључује и косовски захтев, он је одговорио:

„Агенда је усвојена и то питање биће разматрано 21. октобра.„

Током изјашњавања о дневном реду, већина чланица је изнела став да се „пријем Косова сматра тачком дневног реда, али да то не значи да је одлука донета”, преноси Б92.

„Ми сматрамо да је то већ на дневном реду и то није никакав преседан. Верујемо да је право сваке суверене државе да изрази своје ставове”, рекао је представник Велике Британије.

Шпанија је истакла да присуство овог предмета на дневном реду ни у ком смислу не прејудицира исход расправе о чланству, што је, како је наведено, посебно важно рећи у случају земаља које нису признале суверенитет те територије, као што је Шпанија.

Неслагање са одлуком да се на дневном реду нађе и пријем Косова изразили су представници Русије, Кине, Кубе и Аргентине, наводи та телевизија.

Предлог да самопроглашена држава Косово постане чланица Унеско подржали су Албанија, Аустрија, Бахреин, Белизе, Буркина Фасо, Чад, Костарика, Обала Слоноваче, Данска, Доминиканска република, Салвадор, Естонија, Финска, Француска, Габон, Гамбија, Немачка, Гана, Гренада, Гвинеја, Хаити, Хондурас, Ирска, Јордан, Кувајт, Летонија, Лесото, Луксембург, Монако, Холандија, Оман, Панама, Папуа Нова Гвинеја, Катар, Саудијска Арабија, Сенегал, Словенија, Сомалија, Јужни Судан, Шведска, Того, Турска, УАЕ, Уједињено Краљевство, Танзанија, САД и Вануату.

Коначну одлуку о пријему Косова у чланство доноси Генерална конференција Унеска која заседа од 3. до 18. новембра.

Премијер Србије Александар Вучић је јуче поручио да је захтев Приштине неутемељен са становишта међународног права и за Србију неприхватљив и са моралног и са политичког апсекта.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово на дневном реду УНЕСКО-а

* Обавезна поља