nikolic-beta_fБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да мисли да време за национални консензус по питању Приштине с обзиром на све веће расположење у ЕУ по питању укључивања тамошње администрације у многе међународне организације.

„Мислим да је време за национални консензус како даље са Приштином, тим пре што изгледа да Запад више није расположен да назив Приштина циркулише у званичним документима”, рекао је Николић новинарима у Београду.

Председник је поручио да је држава много радила да Косово не постане чланица Унеска, да је он до сада многима послао писма и видео записе о догађајима из марта 2004. године, а који сведоче како су Албанци „чували” нашу баштину.

Најавио је да ће он у петак поново разговарати са председницима држава и амбасадорима и указати им зашто до тога не би требало да дође.

„Постоје догађаји на које не можете да утичете. Ја само запажам да се води прљава игра према Србији и да уз преговоре у Бриселу, који би требало потпуно да дефинишу наше односе, велики део западне цивилизације и ЕУ организују директно укључивање приштинске администрације у многе међународне организације без консултација са Србијом, директним прегласавањем у тим организацијама, што је непристојно”, поручио је председник Србије.

Сматра да нас то доводи у размишљање „чему служе преговори у Бриселу”.

„Ако они могу све мимо преговора у Бриселу да добију, да ли ми то само служимо у Бриселу да би нам испостављали нове захтеве којима нас полако удаљавају од ЕУ”, упитао је Николић.

Упитан за мишљење о Поглављу 35, Николић је новинаре упутио на Владу Србије, која води спољну и унутрашњу политику.

„Ја сам ту само да дам савет и сугестију”, рекао је Николић.

Николић: Влада Србије стабилна

– Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да не може да утиче на то хоће ли бити ванредних парламентарних избора или неће, али да је његово мишљење да је Влада Србије стабилна.

Они који, како је рекао, учествују у парламентарним изборима сигурно боље сагледавају ситуацију и да је сигурно да ће умети да донесу праву одлуку.

„Наравно да не могу да утичем хоће ли бити избора или неће, Александар (Вучић, премијер Србије) и ја имамо свакодневну комуникацију, а као председник државе дужан сам да дам свој лични став”, рекао је Николић новинарима у САНУ, где је свечано отворена међународна научна конференција поводом 150 година од рођења Јована Цвијића.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић сада тражи консензус

* Обавезна поља