UNESCO_0_0_468X10000ПАРИЗ – На данашњој пленарној седници Генералне конференције Унеска, Косово није примљено у чланство те организације пошто није добило неопходну двотрећинску већину.

Од 142 државе коју су гласале, 92 су подржале чланство КиМ у Унеску, против предлога било је 50, а 29 држава су биле уздржане, преносе медији.

За двотрећинску већину је било неопходно 95 гласова, па су за усвајање предлога недостајала три гласа.

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија…

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија, преноси Б92.

За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора…

Предлог за пријем Косова је претходно образложен да није у питању гласање за признање Косова као државе или за улазак у УН, већ захтев да се „грађанима Косова омогући приступ културним вредностима и образовању”, као и да се „на крају подржи мисија Унеска”, наводи Б92.

На другој страни, поновљено је да би пријем Косова у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права.

Претходно је Генерална конференција на предлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај предлог одбијен.

Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.

Николић честитао победу грађанима и Влади Србије

БЕОГРАД– Председник Републике Србије Томислав Николић честитао је грађанима победу Србије, након што је у Генералној конференцији Унеска одбијен пријем Косова у чланство те организације, уз поруку да је ово била праведна и морална победа у скоро немогућим условима.

Николић је честитао Влади Србије што је, како се наводи, уложила много дипломатских напора и није одустала ни када се чинило да је све изгубљено.

„Србија има много пријатеља у свету који пријатељство не заснивају на обиму трговинске размене и снази оружја, већ на понашању народа и држава. Ова победа није извојевана новцем већ поштовањем које свет гаји према нашој држави и народу. Доказали смо да када сви радимо у интересу Србије можемо да остваримо немогуће. Ово је наставак борбе за Косово и Метохију и знак довољно јасан свима да од јужне српске покрајине нећемо никада одустати”, навео је председник Николић.

Грађанима Србије, Николић је честитао што су имали поверења да ћемо бранити и одбранити оно што су наши преци чували вековима.

„ Ово је праведна и морална победа у скоро немогућим условима, када често оно што је исправно не може да рачуна на подршку већине”, саопштила је Прес служба Председника.

Skupstina-UNESKO-620x350

Водеће светске агенције прво јавиле погрешно о Косову

ПАРИЗ –  Водеће светске информативне агенције погрешно су данас известиле о исходу гласања Генералне конференције UNESCO о пријему Косова у ту организацију наводећи да је одлучено да оно буде примљено.

Агенције АП, АФП и ТАС С јавиле су најпре да је Косово примљено након што су 92 чланице UNESCO гласале „за”, а 50 против, док је 29 било уздржано, а ускоро затим су објавиле исправке.

АП је у исправци навео да се ради о победи Русије и Србије.

Приштински дневник Коха диторе објавио је на свом интернет сајту да Косово није примљено у UNESCO.

На почетку данашње седнице обратио се амбасадор Србије при Унеско Дарко Танасковић затраживши одлагање гласања до наредног заседања Генералне конференције 2017. године како би се о томе преговарало у Бриселу.

Потом је уследила жучна дебата, како преноси РТС уз напомену да девет земаља нема право гласа.

За одлагање гласања о пријему Косова у Унеско биле су Кина, Русија, Куба, Аргентина, а одлагању су се успротивиле САД, које немају право гласа, али имају право обраћања, Немачка и Велика Британија.

Представник Велике Британије је на седници рекао да се никад није десило да буде одбијена земља коју је предложио Извршни савет, да је Косово чланица ММФ и Светске банке и да овај захтев нема никакве везе са дијалогом Београда и Приштине и са процесом европских интеграција две стране.

Томе се успротивио Танасковић рекавши да је овде реч о преседану јер никада није била оваква ситуација јер Косово није држава.

Представник Аргентине је рекао да захтев за пријем Косова није у складу са резолуцијом 1244, док је представник Кубе рекао да је то супротном међународном праву.

Кина сматра да би пријем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Немачка је одбила захтев за одлагање одлучивања уз образложење да је одлука већ донета на Извршном одбору.

Аусријски амбасадор је навео да су Аустрији блиски и Косово и Србија, али да је његова земља против одлагања седнице.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово није примљено у УНЕСКО

* Обавезна поља