milo-dukanovic-kosovo-1328585176-58945Дух из боце је пуштен. То је засад једино сигурно у Црној Гори. Осим готово свих партија из опозиције које су се дале у неке активности, важно је да су се и грађани ослободили. Тако су прошлог петка организовали перформанс испред зграде Радио-телевизије Црне Горе, где су током трајања Дневника РТЦГ пиштаљкама и шерпама правили буку, а носили су и транспарент „РТЦГ ТВ Бастиља, дневна доза лажи“.

Опозициони коалициони савез Демократски фронт је у суботу прво одржао скуп у Дому културе у Бару, а потом и шетњу улицама, на којој је учествовало више стотина грађана. Овај скуп и шетња ДФ су наставак протеста по градовима у унутрашњости Црне Горе. Претпрошле суботе одржали су скуп у Херцег Новом, а за наредну суботу је најављен у Беранама. И са скупа у Бару, као и са скупа у Херцег Новом, лидери ДФ-а најављују велики митинг у Подгорици. Још увек без тачног датума, али највероватније крајем овог месеца.

Нервоза не јењава

Црногорски медији наводе да ће због шетње у Бару бити поднете кривичне пријаве против одговорних у Демократском фронту, јер та шетња није била пријављена. Из владајуће Демократске партије социјалиста поручују да ће Демократски фронт морати да надокнади све што је уништено у главном граду током протеста. А потпредседник Скупштине Милутин Симовић сматра да, након свега што се догодило на протесту испред парламента 24. октобра, није реално очекивати да ће ДФ добити дозволу за организовање новог скупа у Подгорици.

Скупштински административни одбор требало би сутра да разматра захтев црногорског тужилаштва за покретање кривичног поступка против посланика Демократског фронта Славена Радуновића, Андрије Мандића и Милана Кнежевића. У налазу који служи као чињенични основ за тражење одобрења за кривично гоњење Мандића и Радуновића, наводи се да садржина прикупљених доказа указује да су осумњичени на протесту у Подгорици 24. октобра, који је ДФ најавио као мирно окупљање, „у намјери угрожавања уставног уређења Црне Горе, позвали да се силом промијени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи или представници тих органа“.

Све ово указује на нервозу режима која не јењава. А укидање имунитета посланицима Демократског фронта може бити само ветар у леђа овом опозиционом блоку.

Независни посланици у Скупштини из редова Демоса, како је рекао њихов председник Миодраг Лекић, неће гласати за укидање имунитета Андрији Мандићу, Славену Радуновићу и Милану Кнежевићу. Социјалистичка народна партија, такође, неће гласати против скидања имунитета јер је, како је појаснио њихов председник Срђан Милић, лицемерно покретати тај поступак кад се не зна шта је урађено са налогодавцима и извршиоцима пребијања грађана.

Podgorica-protest

Затегнуто на обе стране

За време колико трају протести у Црној Гори, Ђукановић је гостовао на јавним сервисима у БиХ и Хрватској, имао је посету Словенији и Азербејџану. И ништа више. Сусрета, посета и „сликања“ са западним лидерима и дипломатама није било.

Гласови из Европе, чак истоветни и неколико пута поновљени прошле недеље, говоре да се они залажу за разговоре у црногорском парламенту. У том парламенту Ђукановић нема већину, па се и ово може читати као својеврсна порука која је на таласу оног ћутања западних званичника од почетка протеста у Црној Гори, односно видљивог одсуства подршке Милу Ђукановићу.

Протест опозиције и њених присталица у Подгорици

Демократски фронт је протесте, сем у почетку, представљао и представља их као шири круг незадовољства. Међутим, за прву трибину по унутрашњости одабрао је просрпски Херцег Нови, па има оних којим им тај редослед градова замерају. Такође, замерају им да су радикализовали протест, то јест оштро повукли линију и рекли да не желе да преговарају са институцијама у којима је Ђукановић.

Дакле, и једни и други играју на све или ништа. Ђукановић не чува само власт, већ и самог себе. Демократски фронт не жели да прави компромисе, па можда ризикује већу подршку, али су с друге стране свесни да би сваки избори са Ђукановићем у власти били унапред осуђени на пропаст.

Оваква ситуација не може бити довека. А одлука о пријему Црне Горе у НАТО, као и митинг опозиције, близу су.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Црна Гора – Борба на све или ништа

* Обавезна поља