eu-okoСTРAЗБУР – Посланици Eвропског парламента данас су великом већином гласова усвоjили механизам коjи омогућава да се за грађане земаља из коjих долазе лажни азиланти – у коjе спада и Србиjа – привремено поново уведу визе.

За усваjање механизма гласало jе 631 посланик, док jе 236 било против.

Посланица Tања Фаjон jе данас затражила да се гласање одложи, назвавши предлог механизма “илегалним” jер ограничава права парламента.

Њен предлог jе одбиjен, а механизам jе потом изгласан.

Парламент jе у уторак водио бурну расправу о овом механизму, кога су посланици из редова социjалиста, социjалдемократа, либерала и зелених критиковали због тога што омогућава ограничење слободе кретања, пре свега за грађане из земаља Западног Балкана.

Тања Фајон: Изазвали смо прави хаос

Након што је ЕП усвојио мехаизам за привремену суспензију безвизног режима, посланица Тања Фајон у саопштењу изјавила да је то грешка и да је направљен хаос.

Посланица европског парламента је одмах након такве одлуке издала саопштење у ком је оштро критиковала одлуку ЕП, као и процедуру на који начин је одлука донета, додајући да све то сада моће изазвати бројне последице.

„Европска народна партија, заједно са конзервативним и популистичким снагама у Европском парламенту још једном је показала да не брине о безбедности европских грађана и слободи кретања, које је једно од фундаменталинх људских права“, написала је Фајон.

Према њеним речима, механизам привремене суспензије безвизног режима потенцијално је опасна мера, поготово када је реч о земљама Западног Балкана. „Потпуно је неприхватљиво да је известилац у преговорима ‘предао’ моћи Европског парламента у вези политике виза“, казала је она.

Она каже и да се као последице замрзавања слободног визног режима могу јавити и несагледиве последице, попут јачања антиевропских ставова, нетолерантност према мањинама, које су међу најчешћим тражиоцима азила.

„Земље Западног Балкана треба сада да побољшају услове за Роме, иако су Роми, да будем искрена, боље интегрисани у српско и македонско друштво, него што је то случај са неким земљама чланицама ЕУ“, истакла је Фајон.

Међутим, како објашњава, за сада нема директне претње да се земљама Западног Балкана врате визе. Број лажних азиланата јесте још увек значајан али је свакако мањи од оног из прошле године. Европске владе ће стога, како додаје, имати мало разлога да механизам суспензије безвизног режима активирају одмах.

„Опасност представљају националистичке и популистичке снаге у Европи које овај механизам могу да искористе како би се домогли политичких поена на домаћем терену“, сматра Фајон.

„Такође ме брине и чињеница да је Европски парламент данас, усвајајући овај механизам, усвојио и ризик деловања Комисије пре Суда. Изазвали смо комплетан хаос… Преузели смо измене у вези са реципроцитетом визног механизма које су једноставно незаконите. Не могу ни да замислим да се визе уведу за грађане САД или Канаде… Прави реципроцитет никада неће бити активан јер су владе ЕУ земаља већ казале да ће приоритет за њих бити њихови стратешки партнери“, истакла је европска посланица.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово одлази, визе долазе

* Обавезна поља