RUSSIA-POLITICS-PUTINЊУЈОРК – Председник Русије Владимир Путин упозорава да би војна интервенција САД у Сирији могла да изазове ширење сукоба изван граница те земље. Сиријски побуњеници стоје иза напада извршеног хемијским оружјем, који је имао за циљ да изазове претњу интервенцијом против режима Башра ел Асада, оценио Путин.

У ауторском тексту у Њујорк тајмсу, објављеном касно синоћ, Путин је навео да су побуњеници извели напад на Гуту 21. августа како би изазвали покретање војне интервенције у своју корист, пренеле су агенције.

„Нема сумње да је бојни отров употребљен у Сирији“, написао је Путин и додао да „све указује на то да га није употребила сиријска војска, већ опозиционе снаге, да би изазвале интевренцију моћних страних поровитеља“.

Председник Русије је истовремено упозорио да би евентуални амерички војни напад на Сирију који би се догодио без одобрења Уједињених нација поткопао утицај светске организације и са собом донео ризик избијања ширег регионалног сукоба.

„Потенцијални напад Сједињених Америчких Држава против Сирије, упркос противљењу многих држава и великих политичких и верских лидера, укључујући папу, имао би за резултат још већи број невиних жртава и ескалацију, потенцијалног ширења сукоба изван сиријских граница“, написао је Путин и истакао да „морамо да престанемо да користимо језик силе“.

Према његовом мишљењу, напад би појачао насиље, изазвао нови талас тероризма и могао да поткопа мултилатералне напоре да се реши проблем иранског нуклеарног оружја и израелско-палестински сукоб.

Путин је навео да је алармантно то што је војна интервенција у другим државама постала „уобичајена“ ствар за САД.

„Да ли је то дугорочни интерес Америке? Сумњам. Милиони (људи) широм света све више виде Америку као модел демократије, али која се ослања искључиво на примену бруталне силе, учвршћујући коалицију под слоганом ‘или сте са нама или сте против нас'“.

Председник Русије, такође, је одбацио тврдње америчког председника Барака Обаме о „америчкој изузетности“ оценивши као изузетно опасним охрабривање људи да мисле за себе да су посебни.

„Постоје велике и постоје мале државе, богате и сиромашне, оне са дугом традицијом демократије и оне које тек проналазе пут ка демократији. Сви смо различити (али) … не смемо да заборавимо да нас је Бог све створио једнакима“.

Руски председник је навео да је његово неуобичајено обраћање у Њујорк тајмсу прилика да се „директно обрати америчком народу и њиховим политичким лидерима“.

САД и Русија о Сирији у Женеви

Министри спољних послова САД и Русије Џон Кери и Сергеј Лавров почеће данас у Женеви дводневне разговоре о дипломатском решењу кризе у Сирији и контроли хемијског наоружања те земље.

„Очекујемо да ће састанак у Женеви бити значајнији од консултација пет сталних чланица Савета безбедности УН одржаних синоћ“, оцењују дипломате које учествују у разговорима о кризи у Сирији.

Пет сталних чланица Савета безбедности УН без договора је синоћ завршило разговоре о предлогу резолуције којом се предвиђа уништавање хемијског арсенала Сирије, изјавиле су дипломате.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин се обратио америчким грађанима

* Обавезна поља