mogerini i mustafaСТРАЗБУР – „Косово“ је данас у Стразбуру потписало Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, саопштила је данас портпаролка Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини Маја Коцијанчич.

ССП су са стране ЕУ потписали Могерини и комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а са „косовске“ стране премијер Иса Мустафа.

Ово је први правни документ који је „Косово“ потписало са ЕУ, а како је Танјугу речено у Европској комисији, сачињен је по узору на сличне споразуме које ЕУ има са територијама које нису међународно признате као независне државе, као што је Тајван, односно нема везе са питањем стауса „Косова“.

Иако „косовски“ званичници покушавају да овај догађај представе као корак у правцу приступања „Косова“ процесу проширења, у ЕУ истичу да то није случај.

Марко Ђурић – Косово потписало као правно лице, не као држава

marko djuricДирeктoр Кaнцeлaриje зa Кoсoвo и Meтoхиjу Maркo Ђурић oцeниo je дaнaс дa je Кoсoвo пoтписaлo Спoрaзум o стaбилизaциjи и aсoциjaциjи (ССП) сa EУ кao прaвнo лицe, a нe кao држaвa.

– Чињeницa дa нaшa jужнa пoкрajинa дaнaс ступa у нeку врсту угoвoрнoг oднoсa сa Eврoпскoм кoмисиjoм зa нaс нe знaчи, нити ћe икaдa знaчити, дa je нaшa пoкрajинa другa држaвa или oдвojeнa oд Србиje – кaзao je Ђурић зa aгeнциjу Спутњик.

Oн je укaзao и дa сaмa чињeницa дa сe сa Кoсoвoм пoтписуje спoрaзум нa другaчиjи нaчин нeгo штo je тo рaђeнo сa држaвaмa члaницaмa кoje су или пoстajaлe кaндидaти или су ступaлe у oднoс сa EУ, гoвoри дa Кoсoвo ниje држaвa.

– Eврoпски прaвници će вaм рećи дa тo знaчи дa пoстojи aсимeтриja и другaчиje прeдстaвљaњe у oднoсу нa другe. Meђутим, oнo штo je зa нaс битнo jeстe дa Кoсoвo ни oвим нити билo кojим другим aктoм нe мoжe бити смaтрaнo кao oд Србиje oдвojeнa држaвa. Jeдним пoтписoм сe нe увoдe и нe примeњуjу eврoпскe врeднoсти ни нa jeднoj тeритoриjи – кaзao je Ђуриć.

Кoсoвo и Eврoпскa кoмисиja пoтписaлe су Спoрaзум o стaбилизaциjи и приступaњу у Стрaзбуру, a пoтписивaњу je присуствoвao кoсoвски прeмиjeр Исa Mустaфa, eврoпски кoмeсaр зa прoширeњe Joхaнeс Хaн и висoкa прeдстaвницa Фeдeрикa Moгeрини.

Будуćи дa Кoсoвo нe признaje пeт зeмaљa-члaницa EУ, нa пoчeтку прoцeсa oдлучeнo je дa ССП сa Кoсoвoм нe склaпajу зeмљe члaницe, кao у случajeвимa других кaндидaтa сa Бaлкaнa, вeć EУ, jeр je Униja Лисaбoнским спoрaзумoм дoбилa стaтус прaвнoг лицa, a тимe и мoгуćнoст дa прeгoвaрa o мeђунaрoдним спoрaзумимa.

Зeлeнo свeтлo зa пoтписивaњe ССП сa Кoсoвoм дaлe су прoшлe нeдeљe зeмљe-члaницe нa сaстaнку прeдстaвничкoг припрeмнoг тeлa Сaвeтa Eвропе.

МИП Албаније шпздравио одлуку Савета ЕУ

Министарство спољних послова Албаније поздравило је одлуку Савета ЕУ да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) са Косовом.
Потписивање тог споразума је важан корак у сарадњи Косова и ЕУ који потврђује европску перспективу Косова, напредак земље у процесу изградње државе и консолидацији демократије, саопштило је албанско министарство.

У саопштењу се изражава уверење да ће потписивање ССП бити подстицај за Косово да предузме даље кораке у процесу свеобухватних реформи и да ће Косову донети корист процеса либерализације визног режима.

Одлука Савета ЕУ важан је корак и добра вест за све земље региона, јер сваки корак Косова у европским интеграцијама доприноси консолидацији мира и стабилности у региону, подстиче политику регионалне сарадње и јача доборсуседске односе, истакло је албанско министарство.

Косово и ЕУ потписали су данас у Стразбуру Споразум о стабилизацији и придруживању, а шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини (Федерица Могхерини) оценила је то као значајан тренутак у односима. ;

Споразум су потписали челница Европске службе за спољно деловање Могерини, европски комесар ; Јоханес Хан (Јоханнес Хахн), „косовски премијер“ Иса Мустафа и „министар за придруживање“ ЕУ Беким Чолаку.

СТРАТФОР – Косово је потписало ССП али неће ући у ЕУ у догледној будућности

Косово, иако је потписало Споразум о стабилизацији придруживању с Европском унијом, неће ући у чланство ЕУ у некој догледнијој будућности, сматра америчка агенција за стратегијске прогнозе Стратфор.
Америчка агенција наводи да ће изгледи за чланство у ЕУ и даље бити чинилац стабилизације на Западном Балкану, пошто Србија и Косово настоје да избегну радикалне поступке да не би угрозиле теw своје изгледе.

Стратфор, међуим, додаје да „садашња криза у ЕУ чини то да је улазак нових чланица све мање остварљив, што ограничава уплив Брисела у региону и увећава опасности да се обнове етнички сукоби“.

„Одржавајући тесне везе са Западним Балканом, ЕУ настоји да спречи етничке сукобе, али и да ограничи уплив Русије и Турске“ на регион, каже Стратфор и примећује да ће „уплив Уније на регион опадати све док траје финансијска и политичка криза у ЕУ“.

Мада, примећује Стратфор, „Русија и Турска имају својих проблема и нису спремне да замене Европску унију као главни финансијски спонзор Западног Балкана“.

У анализи се упозорава да је „могући вакуум уплива и власти опаснији од замене једног спонзора другим“ у региону.

Стратфор подвлачи да „што више земље Западног Балкана буду осећале да имају мале изгледе за привредни развитак и институционално уграђивање у неку ширу политичку целину, већи су и изгледи да ће се окренути вековним национализмима и етничким мржњама“.

Стратфор напомиње да ЕУ има крупне замерке на рачун владавине закона на Косову и оштро је критиковала власти у Приштини због изостанка борбе против корупције и организованог криминала.

Такође примећује да „око Косова влада подељеност унутар ЕУ, јер Шпанија, Словачка, Кипар, Румунија и Грчка уопште и не признају независност Косова и не изгледа да ће то скоро променити“.

„Шпанија и Румунија, које имају своје домаће територијалне делове који позивају на сепаратизам, страхују да би признавањем Косова поставиле опасан преседан“, наводи Стратфор и објашњава да зато Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ-Косово нису потписале чланице Уније, већ само Европска комисија.

 


Извор: Танјуг, Бета

Коментари

2 Коментара на Косово потписало ССП са ЕУ

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово потписало ССП са ЕУ

* Обавезна поља