БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини саопштила је вечерас да је у разговору с косовским председником Хашимом Тачијем поновила да је неопходно укидање такса на робу из централне Србије како би што пре био настављен дијалог Београд-Приштина.

„Разговарала сам с председником Хашимом Тачијем: поновила сам да таксе морају да се укину како би дијалог био настављен што пре”, написала је Могеринијева на свом Твитеру, пренео је Танјуг.

Она је додала да је нормализација односа кључна за Косово, Србију, Западни Балкан, ЕУ.

„Нема више времена за губљење”, поручила је Федерика Могерини.

Огласио се и Тачи који је захвалио високој представници и навео да је Косово посвећено и уједињено у циљу да затвори „болно поглавље прошлости кроз дијалог са Србијом уз посредство ЕУ”.

„Свеобухватни мировни споразум донеће помирење између наше две земље и омогућити чланство Косова у УН, ЕУ, НАТО”, написао је Тачи.

Тачи тражи „укидање повода“ који омета наставак дијалога

Председник Косова Хашим Тачи затражио је данас укидање повода који омета наставак дијалога о нормализацији односа Косова и Србије, не спомињући директно да тражи укидање таксе.

„Став ЕУ и САД је јасан и не оставља места слободним интепретацијама. Треба одмах уклонити претекст који користи Србија за блокаду дијалога. То би потврдило наше опредељење за мировни споразум и још више чувало и јачало наше савезништво са ЕУ, НАТО и посебно са САД“, написао је Тачи на Фејсбуку.

Тачи је подвукао да је дијалог једини начин решавања проблема Косова и Србије и да је то суштински разлог зашто је Косово увек било конструктивно и није бежало од дијалога.

„Досадашње искуство Косова у преговорима је позитивно, почевши од Рамбујеа, Беча, али и Брисела. Постојећи дијалог о нормализацији којим посредује ЕУ стварно је много трајао, али сада имамо моментум који не треба изгубити како би се (дијалог) окончао“, написао је косовски председник.

Тачи је истакао да је дијалог до сада увек био без условљавања са било које стране.

„То је био и треба да остане принцип водиља. Зато је у целости неприхватљиво да је Србија условила наставак дијалога користећи као претекст укидање такси на њене производе“, истакао је Тачи.

Он је рекао да је због таквог деструктивног понашања Србије данас телефоном разговарао са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

„Овом сам приликом изразио наше узнемирење због безразложног условљавања Србије, што онемогућава наставак дијалога“, казао је Тачи.

Рада Трајковић – Споразум у фебруару

Српска политичарка са Косова и Метохије Рада Трајковић рекла је данас ФоНету да ће, према њеним сазнањима, следеће седмице бити суспендована такса за робу из Србије и Босне и Херцеговине, а да ће, „највероватније до краја фебруара“, Александар Вучић и Хашим Тачи потписати споразум од три тачке.

Према њеним речима, у једној од тачака биће наведено „да Србија нема ништа против да Косово буде члан међународних организација“.

Трајковић је рекла да је народ у Грачаници, као и на читавом Косову и Метохији „потпуно збуњен“ и да су Срби, посебно у енклавама, веома уплашени за своју будућност. Што се тиче суспендовања таксе, Трајковић каже да се очекује да чланови Владе Косова наредне седмице прегласају премијера Рамуша Харадинаја и на тај начин би се избегли ванредни избори. Истичући да се читав пакет тумачи као амерички пројекат, Трајковић каже да је велика збуњеност и међу Албанцима и да не зна чиме ће то да резултира.

На питање како тумачи изјаву команданта НАТО крила за Европу адмирала Џејмса Фога да у споразуму који је потписао Тачи 2013. године стоји да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север без искључиве сагласности КФОР-а, Трајковић је рекла да то значи да Тачи то није могао да потпише сам са собом.

„Он је тај споразум потписао са Вучићем, чиме је Београд практично прихватио да Војска Косова буде формирана као један од главних елемената суверенитета Косова, али да на север може да пређе само уз одобрење команде КФОР-а“, навела је Трајковић. Додала је да и Србија има сличан споразум да не може да уђе са војним снагама на север Косова без одобрења команданта КФОР-а, тако да је осећај да је север Косова нешто што ће бити дефинисано споразумом Тачија и Вучића у фебруару.

Говорећи о могућем разграничењу, Трајковић каже да Албанци говоре да ће им припасти 90 одсто територије севера Косова. На питање да ли верује да је Харадинај добио обећање да подела неће бити дефинисана уговором који ће потписати Вучић и Тачи, Трајковић је рекла да „према албанским изворима, он није добио гаранцију од Џона Болтона за територијалну целовитост Косова, коју је тражио као услов за укидање такси“.

Весељи: Коалиција пада ако партнерство са САД буде нарушено

ПРИШТИНА – Председник парламента и лидер ДПК, најутицајније чланице владајуће коалиције, Кадри Весељи, изјавио је данас да ће одмах напустити ту позицију, ако буде нарушено партнерство са САД, због одбијања косовског премијера Рамуша Харадинаја да суспендује таксе наметнуте Србији и БиХ.

Кадри Весељи – ЈУ тјуб

„Оног дана када партнерство са САД буде нарушено, коалиција ћ се распасти, а ја ћу напустити позицију председника парламента. Отићи ћу и нико неће моћи да ме заустави. Говоримо о партнерству које је од виталног значаја за Косово. Независна и суверена држава може имати само користи од САД. Ово је мој коначни одговор”, поручио је Весељи, пише приштинска „Бота сот”, а преноси Танјуг.

Активност политичких и институционалних лидера у Приштини је данас утихнула у односу на претходне дане, а њихове изјаве су остале непромењене.

Харадинај је на комеморацији поводом 575 година од смрти Скендербега поновио да владина мера према Србији и БиХ неће бити суспендована, као и да она није уперена против САД, већ против Србије и Русије.

Министар Паљ Љекај је, реагујући на Весељивију изјаву, рекао да „жали оне који доводе у питање партнерство Приштине са САД”.

Аналитичар Хаки Абази поводом актуелне ситуације каже да се зна да је Хашим Тачим „змија”, а да је у међувремену Весељи постао „лисица”.

Тачија и Весељија, Абази оптужује да су одговорни за створену атмосферу, како је рекао, „пропасти државе”.

Притом, наводи се, он подсећа да су и Тачи и Весељи својевремено хтели да пониште одлуку парламента о формирању Сепцијалног суда, упркос тада жестом америчком противљењу.

САД су тај покушај укидања те одлуке назвале „забијање ножа у леђа”.

„Ако је Тачи змија, Весели је лисица. Обојица су створила ову загробну атмосферу у косовској политици и пре потонућа државе Косово. Скривање иза пријатељства са САД је неодговорно и недопустиво”, рекао је Абази.

Према његовим речима, „њихова игра је тако прљава и све је то спектакл”.

„У њиховим изјавама нема искрености, Весељи је лицемер који није свестан сиромашних… Њихова игра је толико прљава да се само политички наивни упуштају у ту игру. Оно што се дешава је нови талас драма и спектакла који су довели до напетости, јер се откривају заостали милиони бенефиција за чланове породице, пољопривреднике, политичаре, масовну корупцију и покушаји куповине новинара и блогера за покривање свих криминалних радњи у привреди”, навео је Абази.

Харадинај – Таксе остају

КЛИНА – Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, сваку прилику користи да изнова понови да наметнуте стопостотно увећане таксе на производе из Србије и БиХ неће бити укинуте, као и да та мера нема никакве везе са САД, већ је, како каже, донета против Русије и Србије.

Харадинај је то рекао данас на комеморацији поводом 575 година од смрти Ђерђа Кастриотија Скендербега у Клини.

Он је рекао да је одлука о наметнутном порезу донета против Русије и Србије јер су, како је рекао, интензивно радили против признања косовске независности и блокади чланства Приштине у Интерполу.

Харадинај тврди да Приштина никада ничим није условљавала дијалог са Београдом, пише приштинска „Коха” а преноси Танјуг.

Тачи не жели Русе за преговарачким столом

ПРИШТИНА – Не треба стварати околности које би довеле Русију за преговарачки сто, каже косовски председник Хашим Тачи поводом предлога Рамуша Харадинаја о међународној конференцији за Косово, што је он постави као један од услова за укидање такси на робу из Србије.

„Процес дијалога води ЕУ и има пуну подршку САД, тако ће се остати и у будућности. Не треба да стварамо околности које би погодовале Русији да дође за сто. Мислим да треба да имамо пуно поверење у ЕУ и САД, без укључивања фактора који нису признали независност Косова и немају симпатије према будућности Косова у НАТО и ЕУ”, каже он.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, након састанка косовских лидера са америчким амбасадором Филипом Коснетом раније данас у Приштини, на којем је поновљен захтев Вашингтона да се укину таксе, Тачи је водећим функционерима у институцијама поручио да предузму „паметне и стратешке кораке” када је у питању суспензија одлука владе о таксама.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, Тачи је поновио да нико не може да буде изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД.

На питање о данашњем састанку са Коснетом, Тачи каже:

„Састанак са институционалним и политичким лидерима тицао се мог охрабрења за подузимање потребних, паметних и стратешких корака за земљу. Ценим њихово ангажовање за заједничке састанке о следећим корацима које треба да подузму институције, у још бољој координацији са САД-ом и ЕУ, а у вези будућности важних процеса који су и од суштинског значаја за Косово.„

Упитан да ли је и укидање такси би један од његових захтева, он каже да је то била одлука владе и владајуће коалиције и о даљим корацима преговарају коалициони партнери и влада.

Упитан какве последице могу бити по Косово, уколико не подржи захтев САД-а, Тачи каже да се „ни по коју цену и ни под којим околностима партнерство неће одбити”, преноси Танјуг.

„Стратешка сарадња Косова и САД је од суштинског значаја, изнад сваке дневне политике. Нико и никаква друга агенда не стоји изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД. Дакле, ниједна особа и никаква друга агенда”, навео је он.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово укида таксе, Вучић потписује столицу у УН?

* Обавезна поља