Америчке власти неће одобрити визе ниједном косовском званичнику након одбијања Приштине да укине или суспендује таксе на робу из Србије и БиХ, пренели су медији писање приштинског сајта Лајми.

Према том сајту, САД су тиме почеле примену конкретних мера према званичницима власти у Приштини после одлуке тамошње владе и премијера Рамуша Харадинаја да таксе и даље остају на снази, преноси Тањуг.

Наводи се оцена аналитичара Артона Демхасаја да се ради о притиску на косовску владу да донесе одлуку о укидању или суспензији такси. Демхасај није сигуран докле ће власт у Приштини моћи да се супроставља захтевима САД и ЕУ.

Он је казао да су САД питање такси схватиле врло озбиљно и да су могуће и друге теже санкције из Вашингтона.

Зери преноси да Харадинај, који одбија да испуни више пута поновљени захтев САД да укине 100 одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ, сматра да такав његов став не штети односима Приштине и Америке.

Он је данас новинарима у Приштини рекао да има велико поштовање према САД.

„Америка је моја породица, чак и када не делимо исто мишљење”, казао је Харадинај.

Амерички амбасадор залупио вратима

Незадовољан састанком са институционалним и политичким лидерима у Приштини, Хашимом Тачијем, Кадријем Весељијем и Рамушем Харадинајем, амерички амбасадор Филип Коснет наводно је демонстративно раније данас напустио састанак, а излазећи је залупио вратима.

Како пише приштински „Зери“, Коснет је састанак напустио због одбијања Харадинаја да суспендује таксе наметнуте на производе из Србије и БиХ, што би отворило пут ка наставку дијалога са Београдом.

РТК је, позивајући се на своје изворе, јавила да је то био разлог што је Коснет први напустио састанак након само сат времена, а Тачи, Весељи и Харадинај су и након његовог одласка остали у просторији у којој се састанак одржавао.

Наводи се такође да је амбасадор Коснет институционалним лидерима у Приштини на састанку јасно ставио до знања да постоје само два начина за решење питања наметнутих такси.

Прво је, додаје се, суспензија такси, на чему ће САД инсистирати до краја, а друго је, ако се прво не догоди, наметање америчких санкција, што подразумева озбиљно ремећење иначе веома добрих односа Приштине и САД.

Приштина је 100 одсто увећане таксе наметнула Србији и БиХ 21. новембра прошле године. САД и ЕУ су одмах тражиле суспензију те мере, што се није догодило.

Кадри Весељи – Нису више у питању таксе, већ односи са САД

Kадри Весељи, председник косовског парламента, изјавио је да би Приштини требало да буду битнији односи са САД, а не наметнуте таксе за производе из Србије и БиХ.

Весељи је потврдио да су Сједињене Државе тражиле суспензију тих такси и то је, како је рекао, захтев америчког председника Доналда Трампа.

Гостујући на телевизии Дукађини, Весељи је рекао да је, одлука приштинских институција о наметању увећаних такси за 100 одсто на робу из Србије и БиХ, добра јер се, како каже, Приштина и даље суочава са „агресивношћу Србије“, али да су односи са САД важнији.

„Међутим, ми сада не говоримо о таксама, већ о односима са САД и међународном заједницом. Ми смо партнери са САД, а од њих је стигао предлог да таксе буду суспендоване, што је захтев председника Доналда Трампа“, рекао је Весељи, пренели су приштински медији.

Весељи је оценио да је добро то што је захтев САД за суспензију, а не за укидање те мере, те додао да је о томе било речи и на недавном састанку Рамуша Харадинаја са америчким амбасадором у Приштини, Филипом Kоснетом.

Додао је да су САД увек биле уз Kосово у сваком тренутку, што је, како је оценио, „од великог значаја за државност и интегритет Kосова“.

„САД су увек биле уз нас. САД и Kосово треба да буду једно. Kонфронтација и сучељавање са државом која је гаранција нашег суверенитета и наше територије није добра за Kосово“, рекао је Весељи, пренела је РТK2.

Весељи је рекао и да константно ради на томе да Kосово буде што ближе САД и да ће на томе увек радити.

 


Извор: Спутњик/Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Приштина улази у све дубљи сукоб са Вашингтоном

* Обавезна поља