Olimijada simbolМОНАКО – „Косово“ је данас примљено у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета (МОК), одлучено је данас на седници МОК-а у Монаку.

„Косово ће тако моћи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016“, саопштио је МОК.

МОК је започео разматрање захтева ове квазидржаве за пријем пре пет година, годину дана пошто је та јужна српска покрајина 2008. самопрогласила независност.

Независност Косова признало је 108 земаља чланица Уједињених нација, али оно није пуноправни члан УН, зато што је за то неопходна сагласност Савета безбедности УН, где право вета имају Русија и Кина.

МОК је овим начинио преседан јер је до сада нужан услов за пуноправно чланство у МОК-у било и пуноправно чланство у УН.

Дачић – Србија најоштрије осуђује пријем Косова у МОК

БЕОГРАД — Србија најоштрије осуђује одлуку о пријему „националног Олимпијског комитета Косова“ у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета, каже Ивица Дачић.

„Такву одлуку сматрамо неприхватљивом и непринципијелном и сматрамо да је овај чин у супротности са Олимпијском повељом“, наводи се у изјави српског шефа дипломатије.

Олимпијска повеља предвиђа да подносилац захтева за чланство потиче из независне државе признате од стране међународне заједнице у целини. Оваквом одлуком МОК је прекшио своју досадашњу праксу која је за пријем подразумевала и чланство у УН, додаје се у изјави.

„Тај чин представља злоупотребу и тенденциозну политизацију спорта, а Међународни олимпијски комитет, као универзална организација посвећена развоју спорта и унапређењу разумевања и пријатељства, ставио се у позицију политичког арбитра“, оценио је српски министар.

Према његовим речима, Србија сматра да Међународни олимпијски комитет не би требало да буде форум у којем ће се доносити контроверзне политичке одлуке око којих постоје значајна неслагања у међународним оквирима, већ би требало да доприноси јединству и разумевању, а не стварању нових подела.

Међународни олимпијски комитет данас је одобрио пуноправно чланство „Косова“ на заседању у Монаку, после условног чланства датог крајем октобра.

То значи да ће „Косово“ моћи да учествује као независна држава на Олимпијским играма у Рио Де Жанејру 2016. године, као и на првим Европским играма које се одржавају идуће године у азербејџанском Бакуу.

Олимпијски комитет Србије у октобру је „најоштрије осудио“ одлуку МОК-а.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово и званично примљено у МОК

* Обавезна поља