skupstina kosova(1)Посланици Српске листе данас, после двомесечне паузе, поново учествују у раду косовског парламента. Поред посланика Српске, у скупштинској сали су и заменик премијера Косова Бранимир Стојановић, као и Далибор Јевтић, новоименовани министар за повратак и заједнице у Влади Косова. Одустали су од даљег бојкота косовских институција након што им је „обећано да их више неће једнострано избацивати из Владе“.

Српска је почела бојкот косовских институција у фебруару након што је са позиције министра за повратак и заједнице смењен председник те листе Александар Јаблановић, након што је Албанце који су камењем гађали Србе повратнике у Ђаковицу назвао дивљацима.

О повратку у институције Косова органи Српске листе одлучили су прошле недеље тврдећи да су добили чврсте гаранције да ће њихов коалициони уговор са Демократским савезом Косова и Демократском партијом Косова бити поштован.

Српска је тражила и да се прекине недоговорена приватизација у српским срединама на Косову. Та листа у косовској скупштини са 120 мандата има девет посланика од могућих 10 из српске заједнице.

 

Стојановић одрађује обавезе према Тачију уз тврдњу да „решава проблеме“

ПРИШТИНА – „Заменик премијера Косова“ Бранимир Стојановић рекао је да су се представници листе Српска вратили у косовске институције како би решили проблеме своје заједнице.

Стојановић је за агенцију Бета у „косовском парламенту“ рекао да су се Срби вратили након гаранција коалиционих партнера, Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова, да неће бити једностраних потеза и да ће се најважнија питања решавати у договору са српском заједницом, а не мимо ње.

Он је додао да су и проблеми „који су притисли људе, највише утицали да се представници Српске врате у косовске институције“.

„У овој паузи много тога неповољног се издешавало и то је нешто што морамо да предупредимо у наредном периоду“, рекао је Стојановић.

Према његовој оцени, српски политичари се никада нису понашали уцењивачки.

„Однос према српским политичарима мора да се мења. Показали смо да смо спремни да у сваком тренутку напустимо институције уколико не буде решавања оних проблема око којих смо се сагласили када смо правили коалициони споразум“, казао је Стојановић.

На питање дописника Бете шта је то неповољно што се догађало док је Српска два месеца била изван „косовских институција“, Стојановић је одговорио да су се дешавале одређене иницијативе за приватизацију, као и одређени закони и одлуке који су усвојени на различитим нивоима.

„Све то није донето само у Влади Косова, него и на општинским нивоима. Одређене лоше одлуке су донете и тамо где Срби нису у већини. Срби који су хтели да се жале нису имали коме да се жале на централном нивоу и просто смо били у том зачараном кругу“, оценио је Стојановић.

Упитан да ли је разлог за повратак у „институције“ и то што Срби одлазе са Косова, „заменик премијера“ је оценио да расељавање Срба траје више од 15 година и да никада није ни престајало, тако да се то и сада дешава, са различитим интензитетима.

„Својим повратком у институције верујем да ћемо мотивисати људе да имају већи утицај и на власт, а самим тим и на свој живот и да тако одлуче да овде остану и да планирају своју будућност“, рекао је Стојановић.

На питање шта је са два милиона евра за које је раније тврдио да недостају у „косовском Министарству за повратак“, Стојановић је казао да је и о том проблему разговарано.

„Видећемо које су могућности да се у ребалансу (буџета) одвоје додатна средства којима би се нешто урадило по питању повратка. Како сада стоје ствари, биће врло мало могуће да се нешто уради. Али смо се и око тога сагласили, да пронађемо алтернативне могућности да се обезбеде средства којима би Министарство за заједнице и повратак могло да ради и да обезбеди повратак за оне људе који желе да се врате на Косово“, рекао је Стојановић.

У вези са тврдњама заменика министра за локалну самоуправу, Бајрама Гецаја, да Срби неће имати право вета у одлучивању приликом приватизације у општинама са српском већином, Стојановић је рекао за Бету да формално-правно нигде није предвиђена процедура на који начин се директно утиче и да ли неко ставља формално-правно вето на такве одлуке.

„Важно је, међутим, то да ћемо се ми питати и да без нашег учешћа неће моћи да се доносе одлуке. Уколико дође до поновног преседана у тим и таквим случајевима, ми знамо шта ћемо да радимо“, рекао је Стојановић за агенцију Бета.

Посланици Српске листе данас, после двомесечне паузе, поново учествују у раду косовског парламента.

Српска је почела бојкот „косовских институција“ у фебруару након што је са позиције министра за повратак и заједнице смењен председник те листе Александар Јаблановић након што је Албанце који су камењем гађали Србе повратнике у Ђаковицу назвао дивљацима.

О повратку у „институције Косова“ органи Српске листе одлучили су прошле недеље, тврдећи да су добили чврсте гаранције да ће њихов коалициони уговор са Демократским савезом Косова и Демократском партијом Косова бити поштован.

Српска је тражила и да се прекине недоговорена приватизација у српским срединама на Косову.

Та листа у „косовској скупштини“ са 120 мандата има девет посланика од могућих 10 из српске заједнице.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Крај представе – Тачијеви Срби опет у институцијама

* Обавезна поља