vuccic-tamnavaЛАЗАРЕВАЦ – Свечана седница Владе Србије, поводом прве годишњице рада, почела је данас нешто после 12 часова ,у Рударском басену Колубара, на површинском копу „Тамнава-Западно поље”, а премијер Александар Вучић је поручио да су одговорност и рад кључне речи и да они који желе да остану у влади морају да без престанка буду у акцији и да нико нема право на изговоре.

Према његовим речима, на томе су послу и у влади да би остварили циљеве и снове и да се то неће урадити без рада и акције.

Нико, како је рекао, нема право на жалопојке.

„Ако станемо Србија више неће да крене – не желим више да чујем не могу и не знам, нема изговора и нису потребни и нико нема право на изговоре” рекао је премијер.

Говорећи на почетку седнице, премијер је подсетио да је ова влада пре годину дана затекла земљу у „води до гуше”.

Објаснио је да је одлука да седница буде одржана у колубарском басену донета јер је, то како је рекао, једино место где смо се борили са поплавом, стањем које је затекла влада када је почела да ради.

„Земља је била у води до гуше, стање у којој смо је затекли када смо преузели владу”, казао је Вучић додајући да је влада тешко и напорно радила.

Колубара је, казао је, симбол онога кроз шта смо прошли у протеклих 12 месеци.

Премијер Вучић поручио је данас, поводом годину дана рада владе, да тајкуни више не управљају Србијом, да је поносан на политичку стабилност земље, те да је у последње две и по године у Србији отворено 192.927 радних места.

Тајкуни, како је рекао, можда могу да управљају појединим медијима и токовима, али овом владом никада нису и никада неће.

„Посебно сам поносан на политичку стабилност и уверен сам да ће она значити сигурније инвестиције у наредном периоду”, поручио је Вучић на свечаној седници Владе Србије поводом годину дана рада.

Вучић је казао да је смањена незапосленост, али да то још није на задовољавајућем нивоу.

Он је прецизирао да је у претходне две и по године отворено 192.927 радних места, али да је проблем што смо у исто време изгубили нешто мање радних места од тог броја.

Премијер је навео да је крајем 2012. године почео позитиван раст, да је инфлација најнижа у последњих пет година и да је пет пута мања него пре пет година, али и да тајкуни више не управљају Србијом.

Вучић: Влада води тешку борбу за опоравак привреде

Премијер Србије Александар Вучић поручио је са данашње свечане седнице да Влада Србије води тешку борбу за опоравак српске економије, али и да се сви њени чланови нису увек најодговорније понашали.

Премијер је рекао да то не говори да би, како се изразио, неког окривио, већ да би схватили у чему су прављене грешке.

Он је додао да српска економија није кренула да пропада преко ноћи, да се увек мислило да решење долази са неба, да ће га донети неко други и да је дужност неког другог да нам га донесе.

Многи, како је рекао, још нису осетили и нису видели јасне ефекте мера фискалне консолидације и успеха у буџетским уштедама и повећању прихода, али да Владу Србије те потешкоће неће одвратити од наставка реформи.

„Сасвим сигурно ћемо обезбедити бољу и другачију будућост за све”, поручио је премијер у Лазаревцу, у Рударском басену Колубара.

Вучић је рекао да је данас у том басену како би заједно са министерима говорили искрено и диркетно, пре свега са онима који су изабрали владу и чији живот зависи од њеног рада.

vlada-tamnava

Премијер је напоменуо да је Влада Србије у претходних годину обећала тешке и болне реформе, да се суочила по преузимању валсти са најстрашснијим и најтежим поплавама које су однеле много људуских живота, унесрећиле бројне породице, али и готово уништиле енергелетски и електроенергетски систем, а да је после тога кренула у обнову срушене, разорене и уништене српске економије.

„Политичари никада нису успевали да виде даље од следећих избора, одбијали су да искрено разговарају… Зато је дошло време да неко преузме одговорност и да уради онако како је морало у свакој одговорној земљи у свету. Данашње околности нису наших руку дело, али морамо да прихватимо одговорност да их исправимо”, нагласио је Вучић.

Он је на почетку седнице рекао да је Влада Србије у претходних годину дана одржала 116 седница, да до сада није имала ниједну телефонску седницу, за разлику од владе Мирка Цветковића, која је имала за четири године 487 телефонских седница.

„Ми нисмо имали ниједну, покушали смо да показемо више дисциплине, марљивости и нешто више одговорности”, казао је премијер.

Вучић:Уговор о БГ на води пред јавношћу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Уговор о пројекту „Београд на води” бити предочен јавности чим ступи на снагу.

„Када Уговор о ‘Београду на води’ ступи на снагу, одмах ћемо га показати јавности. Ниједан уговор неће остати скривен и опростите што неке уговоре нисмо објавили јер је тајност уговорна клаузула”, рекао је Вучић на свечаној седници Владе Србије поводом годину дана њеног рада.

За разлику од претходних влада, влада коју води се определила за транспарентност, рекао је премијер.

У Београду је јуче потписан Уговор о заједничком улагању у пројекат „Београд на води”, чија је вредност око 3,5 милијарде евра.

Вучић:Новчаник Србије данас је здравији него пре годину дана

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је „новчаник Србије данас здравији” него пре годину дана, а дефицит буџета ће и на крају четвртог месеца 2015. бити упола мањи од претходно планираног, око 30 милијарди динара.

Вучић је, на свечаној седници Владе Србије, поводом прве годишњице рада која се одржава у Рударском басену Колубара, на површинском копу „Тамнава-Западно поље, рекао да ће дефицит на крају априла износити 30 или 31 милијарду динара.

Претходна очекивања и договор са Међународним монетарним фондом (ММФ), подвукао је он, предвиђали су да минус на крају четвртог месеца износи 72 милијарде динара.

„То је више него упола мање него што је ММФ-у прихватљиво”, истакао је премијер и подсетио да је и на крају првог тромесечја уместо 55 милијарди динара колико је планирано, дефицит износио око 21 милијарду.

Вучић је рекао да је и у априлу наплата бруто домаћег ПДВ-а већа него у истом месецу у 2014.

Он је указао да је још много тога остало да се у земљи поправи како би се дошло на почетну позицију од пре годину дана, и нагласио да је и у последњем извештају Европске комисије наведен позитиван помак када је реч о Србији.

Вучић је нагласио да је смањивање дефицита био најтежи део посла и захвалио се грађанима Србије на истрајности и осећају одговорности, а с друге стране, како је рекао и влада је показала степен озбиљности, посвећености и одговорност, „све на шта нисмо раније навикли”.

„Новчаник Србије данас је здравији него пре годину дана. Нико више не говори о банкроту земље. Сада нема шале, а Србија размишља о расту, када ће и колико брзо да покрене производњу”, поручио је премијер.

Према његовим речима, инвестиције су задовољавајуће, али морају да буду још боље, јер је једини начин да се поврати снага земље да имамо дугорочне инвестиције које ће довести до нових радних места.

Вучић:Влада покренула инвестиције од преко 4 милијарде евра

Једини начин да се у потпуности поврати економска снага Србије су дугороцне инвестиције, које ће довести до нових радних места и нових делатности, изјавио је данас премијер Александар Вучић и навео да је у протеклих годину дана актуелна влада покренула инвестиције у инфраструктурне пројекте у вредности од преко четири милијарде евра.

Влада Србије покренула је низ значајних инфраструктурних пројеката, од изградње Београда на води до пруге Београд – Будимпешта, чија градња треба да почне до краја године, обновљено је више од 100 километара путева и планирана у овој години обнова и изградња укупно још 200 километара саобраћајница, рекао је Вучић на свечаној седници Владе Србије, поводом годину дана њеног рада.

Направљен је значајни преокрет у раду компаније Ер Србија, која је била презадужена и са системским губитком од 35 милиона евра, а један од значајних задатака је унапређење пословања и опоравак металосирћетног комбината у Сремској Митровици, Петрохемије и Азотаре Панчеву, рекао је Вучић.

Влада планира велике инвестиције и двоструко већи капацитет Аеродрома Београд који ће бити прошире за 10 милиона путника годишње, најавио је премијер.

Када је реч о пословној клими, Вучић је подсетио да је ова влада донела кровни закон који регулише тржиште рада, а то је Закон о раду и он је био један од неопходних предуслова за већи долазак страних инвеститора и предочио да је влада успела да прошле године привуче око 1,3 милијарди евра упркос велике штете од поплава.

„Прошле године Србија је пала за 15 места на листи Дуинг бизнис Светске банке, а ове године очекујемо раст за 40 места”, најавио је Вучић и предочио да је порасло интерсесовање глобалних компанија да изместе своје регионалне центре у Србију, попут Мајкрософта, Кока Коле, Боша, Сименса, Сваровског.

Влада је успела да пронађе најбоље менаџере у свету и покрене опоравак Железаре Смедерево, Митрос у Сремској Митровици који је био скоро уништен, рекао је премијер Србије.

Јутрос је потписан први споразум са немачким произвођачем меса и месних прерађевина Тенисом, што значи још 1.000 нових радних места и драматично унпређење српске пољоприовреде и сточарства, који су били на нивоу из 1910. године, подсетио је премијер Вучић.

 

Вучић: Обезбедили јефтиније лекове, није било несташица

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је влада у претходних годину дана рада успела да обезбеди јефтиније лекове у довољним количинама и најавио унапређење здравства у наредном периоду.

„Здравство је било на последњем месту у Европи, започели смо значајне промене у здравству у сваком аспекту. Ово што смо радили тек је почетак у обнови великих и важних објеката, центара и највећих домова здравља. Тек смо кренули и наставићемо”, рекао је Вучић на свечаној седници владе у РБ Колубара.

Вучић је навео да је влада, упркос причама да ће бити несташице лекова и да их уопште неће бити, успела да обезбеди, пре свега, за најстарије и најугроженије, јефтиније лекове, да их има у свакој апотеци и да буду доступни сваком потрошачу.

Када је реч о образовању, Вучић је истакао да је оно саставни део напретка сваке земље и најавио да ће борба за бољу просвету и образовање бити нешто најважније за Србију што ће влада морати да предузме у периоду од 2015. до 2017. године.

„У претходних годину дана напори су били усмерени ка модернизацији наших установа. Министар (Срђан) Вербић борио се са оправданим захтевима наших просветара и нисам сигуран да смо имали довољно времена за озбиљније реформе, за увођење дуалног образовања у што више градова и места у Србији и друго”, навео је премијер.

Србија заузела јасну позицију на међународном плану

Премијер Александар Вучић оценио је данас да је Влада Србије показала на међународном плану, и речима и делима, да је у стању да обезбеди поштовање за Србију, а да је заузела јасну позицију на европском путу уз поштовање и очувања традиционално добрих односа и са Руском Федерецијом.

„На међународном плану и речима и делима показујемо да смо у стању да обезбедимо поштовање за Србију” рекао је Вуцић и указао да у тим међународним односима нема љубави.

„Ни ми не морамо никога да волимо, али волимо своју земљу више од свега”, поручио је Вучић у Лазаревци, где је одржана свечана седница владе поводом годину дана њеног рада.

Премијер је такође подвукао да Србија никада није била уваженија и поштованија и на Западу и у Европи, на Истоку и у Кини, у арапским земљама, Израелу…

Он је додао да је уз министра спољних послова Ивицу Дачића имао више међународних посета него иједна протекла влада у последњих 60 година.

„Србија је заузела своју јасну позицију, иако су многи говорили да је њена позиција неодржива, а то је позиција на ервопском путу, уз поштовање, одржање и очување традиционално пријатељских веза са Руском Федерацијом и у тренуцима када Русија на мали број савезника у свету може да рачуна”, рекао је премијер.

vlade-kolubara-27-04-2015-4

Вучић:Следе политичке реформе, смањујемо и број посланика

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас политичке реформе у оквиру којих ће бити смањен број посланика у Скупштини Србије са садашњих 250 на 125 до 150.

Парламент и влада, казао је премијер, морају да постану место где се неће штитити привилеговани, већ где ће посланици и министри да штите свој народ.

„Верујем да ћемо у наредних годину дана мандата имати снаге да макар изађемо пред грајдане са нацртом нових решења, и када је реч о смањивању броја посланика”, рекао је премијер на свечаној седници Владе Србије, поводом прве годишњице рада која се одржава у Рударском басену Колубара, на површинском копу „Тамнава-Западно поље.

Он је навео пример Чешке која има више од 10 мииона становника, а има 50 посланика мање него Србија, или Белгије која такође има више од 10 милиона становника и 150 посланика.

„Није то питање трошка државе, него односа. Исто је питање односа била и продаја аутомобила, која мора да се настави да нам трошкови буду нижи”, рекао је Вучић. Према његовим речима, политичке реформе ће обухватити и питање изборних закона, како би се очувао деморкатски систем.

Вучић је на данашњој седници поручио и министрима у Влади Србије да морају да наставе са борбом за грађане и земљу.

„Господо министри, имате ту одговорност, привилегију и част да нешто урадите за своју земљу. Морамо да радимо још теже и више. Ако бисмо радили исто, не кажем да би то било мали, али не би било довољно”, поручио је премијер.

Вучић је нагласио да ако следеће године будемо имали дефицит испод 3,5 одсто БДП-а, реформе су успеле. Ако у 2016. буде остварен и раст од два или 2,5 одсто, Србија ће бити једна од успешнијих еворпских земаља, рекао је он.

„Ми смо на добром путу да постанемо успешна земља. За такву Србију смо се борили, а за богатију ћемо се тек борити”, закључио је Вучић.

Влада једногласно усвојила извештај о једногодишњем раду

Влада Србије једногласно је данас усвојила извештај о свом једногодишњем раду, а њен председник Александар Вучић поручио је да ће његов кабинет наставити да ради и доноси тешке и храбре одлуке.

Премијер је, затварајући свечану седницу одржану на површинском копу Тамнава Западно поље у РБ „Колубара”, захвалио грађанима Србије на поверењу које су јој указали, истакавши да је влада доносила тешке одлуке које су неретко биле смеле и храбре у политичком смислу.

„Грешили смо, у то нема сумње, али онај ко ради, тај и греши. Међутим, важно је да настави да ради, да устане, да се подигне и то ће бити наш принцип и у будућности”, поручио је Вучић.

Према његовим речима, увек ће бити безброј замерки оних који чешће виде проблем, али је указао на чињеницу колико је тога обновљено од штете настале у прошлогодишњим мајским поплавама, колико је дошло инвеститора, колико је фабрика обновљено и отворено…

Он је констатовао да је влада за ових годину дана успела да сачува образ Србије, подсећајући на обележавање кључних историјских догађаја попут Церске битке и НАТО агресије на СРЈ и нагласио да ће наставити да ради на унапређењу српске економије како би она коначно била вођена домаћински.

Вучић: Добро ми је, биће ми боље

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, поводом инфомрација да се здравствено лоше осећао протекла два дана, да му је сада добро и да ће му бити боље.

„Добро ми је. Биће ми боље”, рекао је Вучић кратко новинарима у Рударском басену Колубара, након што је пустио у рад роторни багер „глодар 3” и производни систем за откривање јаловине.

Вучић је захвалио новинарима на интересовању за његово здравствено стање.

Први пут јуче премијер није присуствовао седници Главног одбора СНС у Сремској Митровици, а нешто касније ни потписивању уговора о пројекту „Београд на води”.

Такође, и раније данас, приликом потписивања Меморандума о разумевању са немачком компанијом „Тенеси”, премијер се пожалио да се ових дана не осећа баш најбоље.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Врхунац демагогије – седница владе на копу Тамнава

* Обавезна поља