Bratislav-gasicШАБАЦ – Шабац је иза себе оставио тешку и драматичну ноћ у којој су сви страховали од изливања набујале Дрине и Саве. Иако су са свих страна стизала упозорења да прети опасност од изливања и да одбрамбене бедеме насипа треба додатно ојачати, Штаб за ванредне ситуације није организовао одбрану на ваљан начин. Када су из Београда, на позив премијера Александра Вучића, добровољци кренули да помогну граду, око хиљаду људи дошло је испред Градске управе да искаже огорчење што градске власти нису довољно озбиљно схватиле ситуацију. Најпре је огроман број Шапчана стигао на обалу Саве код старог града да помогне у постављању насипа, али тамо нико није организовао њихову акцију. Кажу да су их цео дан по киши слали од једног места до другог, говорећи да нису потребни. Недостајало је џакова, песка, механизације, лопата…

Људи из Орида и Мрђеновца дошли су да протестују јер надлежни нису реаговали све док им вода није ушла у куће, нити су благовремено упозорени о размерама поплаве. Радослав Веселиновић, власник фирме „Галеб груп”, каже да је претрпео вишемилионску штету. Вода која се излила из Церског канала поплавила му је машине и уништила репроматеријал. Нико га није на време упозорио да спасава машине, нити му притекао у помоћ. Уз повике „Лопови, лопови”, у неколико наврата покушали су да уђу у зграду Градске управе. Око 50 аутобуса препуних људи из целе Србије стајало је на паркиралишту, али није имао ко да их упути тамо где је помоћ потребна.

Штаб за ванредне ситуације, на чијем је челу био градоначелник Милош Милошевић, током ноћи је распуштен и постављен нови, којим руководи генерал Љубиша Диковић, а на челу Кризног штаба је Зоран Бабић, посланик у Скупштини Србије.

Јуче је око 200 породица напустило Мајур. Вода им је ушла у куће, а неки су најнужније ствари пренели код познаника, како би спасили што се спасити може.

Генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба војске Србије, и инжењеријска јединица, кренули су заједно с волонтерима да организују учвршћивање насипа Саве код Чеврнтије, Дреновца и Шеварица.

Током ноћи и дана џакови с песком постављају се дуж обале Саве, од старог до новог моста. Киша и снажан ветар отежавали су посао људима на терену.

Колоне камиона довлачиле су песак и џакове како би се повисио одбрамбени бедем. Ипак, подземне воде на све стране куљају ка граду. На неколико места вода је подигла и прагове старе железничке пруге, а и испод надвожњака код новог моста куљају подземне воде. Ниво Саве током дана је опао за неколико центиметара, али град стрепи од нових падавина и поплавног таласа, који се најављује за данас.

Министар одбране Братислав Гашић посетио је Шабац и обишао војску и волонтере који су постављали џакове поред Саве.

– Војска је увек ту када је тешко. Најважније је да су постављени километри насипа и ојачани одбрамбени бедеми. Постављено је око милион џакова. У овом тренутку у Шапцу је ангажовано око 1.000 војника. На примеру Шапца показало се да се Србија ујединила када је у невољи – рекао је Братислав Гашић, министар одбране.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Крајња неорганизованост у Шабцу

* Обавезна поља