pomocБЕОГРАД – У Србију су јутрос слетела још два руска авиона с хуманитарном и техничком помоћи за поплављена подручја, помоћ је данас упутио и Еулекс, који је послао један хеликоптер и камионе с хуманитарном помоћи.

У међувремену су у помоћ у борби против поплава пристигли спасилачки тимови из Руске Федерације, ЕУ и земаља региона, а новчану и хуманитарну помоћ су упутиле и САД и Еулекс.

У Ниш је јутрос око 8 часова слетео руски авион Иљушин-76 с хуманитарном и техничком помоћи, а нешто касније још један авион с 41 тоном помоћи коју је Руска Федерација послала грађанима Србије у поплављеним подручјима

У авиону ИЛ-76 који је слетео у Сурчин налазе се агрегати, чамци, ћебад, као и храна за бебе и друге намирнице.

У Београд је данас слетео и хеликоптер Еулекса који је та мисија упутила као помоћ у спасавању становништва са поплављених подручја а стигли су и камиони са хуманитарном помоћи Еулекса која је намењена становништву на поплавама угроженом подручју.

Еулекс је камионима допремио 5.000 оброка, 7.000 литара воде, по 200 пољских кревета и врећа за спавање.

Из Црне Горе и Македоније ноћас је стигла помоћ угроженима у поплавама у Србији, саопштио је МУП Србије.

Из Колашина стигла су два камиона са водом, а из Берана је дошло 10 припадника ватрогасно-спасилачке јединице са комби возилом, чамцем и теретним возилом са прехрамбеним артиклима.д

Црна Гора организовала је и испоруку 2.000 кабаница, 4.000 ћебади и 1.500 врећа за спавање за становнике са угрожених подручја и спасиоце.

Помоћ је стигла и из Скопља, одакле је фирма ДТП „Пелистери” послала два камиона са 46 тона воде за пиће, а ПФКС Експорт-импорт 200 килограма средстава за дезинфекцију, додаје се у саопштењу.

Македонија је у Србију послала моторне чамце, пластичне чамце, агрегате за струју, мултифункционалне дизел пумпе и тим људи за оперисање овом опремом.

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је долазак руских спасилаца у Србију била помоћ у првом тренутку.

Из Руске Федерације стигло је 76 спасиоца са опремом, два специјална возила, десет чамаца и хуманитарна помоћ.

Како је саопштено из кабинета министра унутрашњих послова, руски спасиоци су ангажовани у Обреновцу и помажу у евакуацији људи.

У Србију је у петак стигло и око 20 словеначких спасилаца са пумпама високог капацитета, који су ангажовани на испумпавању воде у термоелектрани Обреновац.

Из Словеније је стигао и хеликоптер типа „“Пума““ са посадом.

Десет припадника Цивилне заштите из Хрватске, тим за испумпавање пумпама великог капацитета и тим за пречишћавање воде, стигао је у Србију, док су у Јагодину и Свилајнац стигли ватрогасци – спасиоци из Бугарске, опремљени пумпама и чамцима за помоћ угроженим домаћинствима.

Из Немачке је, како се наводи, у Србију стигао 15-члани тим за испумпавање пумпама високог капацитета који ће бити ангажован на поплавом угроженим подручјима, а очекује се да ће данас из те земље стићи и хеликоптер.

Угроженом становништву у Сремској Митровици у помоћ ће стићи 57 спасилаца из Аустрије опремљених са пумпама високог капацитета и чамцима.

У Обреновац је из Мађарске упућена спасилачка екипа од 27 људи, опремљена чамцима и санитетским возилима, као и хеликоптер.

Тим спасилаца из Чешке опремљен пумпама високог капацитета, чамцом и возилима учествује у спасавњу људи у Лазаревцу, а из Белорусије ће у току дана стићи два хеликоптера Ми 8 за спасавање са покретним механизмима, као и хуманитарна помоћ.

Француски четрдесеточлани тим за спасавање са моторним чамцима и возилима стићи ће ујутру у Србију, док су из Кипра стигла два чамца.

Сједињене Америцке Државе донирале су 100.000 долара, објављено је у информацији на сајту Министарства унутрашњих послова.

Један приватни хеликоптер из Мађарске стигао је у помоћ Хеликоптерској јединици МУП-а Србије и већ је на терену где помаже у евакуацији угроженог становиштва Обреновца.

Словенија је послала тим цивилне заштите за спасавање са пумпама високог капацитета од 19 људи и две пумпе, ангажовани су на испумпавању воде у термоелектрани Обреновац.

Бугарска је упутила два ватрогасна возила са 10 моторних пумпи, једно возило за испумпавање воде опремљено са пет пумпи, минибус опремљен са пет пумпи, возило опремљено са шест пумпи и два моторна чамца за спасавање.

Помоћ из Бугарске стигла је у Јагодину, наводи МУП и додаје да је Хрватска послала тим за пречишчавање воде и тим са пумпама великог капацитета.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Помоћ са разних страна

* Обавезна поља