ПРВОМ ОСНОВНОМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ У БЕОГРАДУ

Оштећени: Српски центар екологије, Доситеја Обрадовића 60 Лазаревцац, чији је пуномоћник адв. Стефан Стефановић из Ваљева

Оштећени подноси следећу

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

Против:

  1. НН лица;
  2. Нађа Духачек, из организације „Центар за женске студије“, адресу прибавити службеним путем преко МУП-а ПС Београд;

 

Због основане сумње да су:

Дана 05.03.2019. године у дворишту испред Цркве светог Марка на адреси Светог Марка бб Парк Ташмајдан у Београду, урачунљиви, свесни свога дела, његових последица и желећи извршење истог, оскрнавили споменик блаженопочившег Патријарха српског господина Павла, тако што су на споменик закачили платно-„кецељу“ љубичасте боје са белим словима на којима је латиничним писмом писало „Абортус је женско право“, и тиме оштетили јавно добро скрнављењем споменика, повредили верска и национална осећања и свест и тиме су изазвали и распиривали националну и верске мржњу према оштећеним и према свим грађанима Републике Србије који је изјашњавају као православни Срби, чиме су извршили кривично дело из члана 317 став 1 у вези са ставом 2 Кривичног закона Републике Србије;

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Његова светост архиеписком пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Павле био је 44. врховни поглавар Српске православне цркве и српског народа од 1990. године до 2009. године.

У народу је остао упамћен као омиљени патријарх, умерених речи и дела, те је због свог узорног и скромног понашања и продуховљености – проглашаван за светитеља још за живота.

Дана 05.03.2019. године у дворишту испред Цркве светог Марка на адреси Светог Марка бб – Парк Ташмајдан у Београду, извршиоци овог кривичног дела, припадници разних феминистичких организација, оскрнавили су споменик блаженопочившег Патријарха српског господина Павла, тако што су на споменик закачили платно-„кецељу“ љубичасте боје са белим словима на којима је латиничним писмом писало „Абортус је женско право“.

Једна припадница феминистичке организације „Центар за женске студије“ Нађа Духачек је у јавном говору гостовањем на Телевизији Прва у емисији „Јутарњи програм код Јоване и Срђана“ 07.03.2019. године, јавно признала да је закачила кецељу на споменик патријарху Павлу.

Доказ: Прибавити снимак Јутарњег програма на Телевизији Прва у емисији „Јутарњи програм код Јоване и Срђана“ 07.03.2019. године у периоду од 09,00 часова до 10,00 часова.

Извршење овог кривичног деле је не само подложно кривичној одговорности него је и незаконито и неуставно. Наиме, супротно члану 43 Устава Републике Србије којим је прокламована Слобода мисли, савести и вероисповести, оваквим извршењем кривичног дела које се никако не може назвати слобода мисли и уверења, из разлога што постиче верску и националну мржњу, и сходно Уставу Републике Србије таква активност се мора спречити и ограничити законом.

А супротно Закону о јавним добрима и то члану 7 којим је прописано да се јавно добро не може уништити, оштетити или без сагласности мењати му изглед, својство или намена.

На основу свега наведеног, сматрамо да је осумњичени извршио наведено кривично дело, те молимо тужилаштво да након спроведене истраге подигне оптужни акт, како би исто лице било оглашено кривим и кажњено по закону.

У Београду, дана 07.03.2019. године

Пуномоћник
Адвокат
Стефан Стефановић

Српски центар екологије
председник Жељко Стојковић


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Кривична пријава за скрнављење споменика Патријарху Павлу

* Обавезна поља