Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић покренуо је поступак смене министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, због изјаве о Сребреници.

Лепосавић је раније изјавио да ће признати геноцид у Сребреници „када се то недвосмислено утврди“, те да је суд у Хагу, где је суђено за тај геноцид, „изгубио свој легитимитет“.

„Изјава је остала на истом фону и нисам себи могао допустити тај луксуз, него сам реаговао у име Владе и рекао оно што је чињеница. Тражио сам оставку Лепосавића, јер сматрам да је то најбољи начин да личним чином покажемо своју одговорност“, рекао је Кривокапић у ванредном обраћању медијима и додао:

“Ову Владу руше сви, и опозиција и позиција. Ову Владу нико не доживљава као своју Владу. Најважнији ми је интерес свих грађана. Ово су порођајне муке јер још дечије болести нисмо преболовали”, навео је Кривокапић.

Кривокапић је говорио и о тежини своје одлуке с обзиром на околности у којима се доноси.

„Најтежа одлука коју сам донео у животу. Руковођен јасним ставовима из споразума са лидерима победничких коалиција и ставовима из експозеа, до детаља сам упознат са дешавањима и радом министара. Дао сам слободу сваком министру верујући у његову биографију и стручност. Можда се никад у историји није десило али се мора десити смењивост. Нико није у позицији да остане четири године на функцији“, истакао је Кривокапић.

Он је казао да је обавеза Лепосавића била да на посланичко питање одговори у духу политике ове Владе, а не у духу академске расправе.

„У недељу сам му послао поруку да се сам вади из онога што је закувао. Али је његова изјава у понедељак била на истом фону. Тражио сам му оставку јер је најбоље да личним чином покажемо одговорност, то сам урадио у петак и данас. Пошто је Лепосавић остао при своме ставу ја сам донео Предлог за разрешење члана Владе, у овом случају министра Лепосавића“, рекао је Кривокапић.

Он је казао да је Лепосавић човјек изузетне интелигенције и знања, али је недопустиво да износи своје приватне ставове.

Ничија биографија не може бити оправдање за било какве активности. Само дела сведоче о нама, поручио је Кривокапић.

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ НЕЋЕ ПОДРЖАТИ СМЕНУ ЛЕПОСАВИЋА

Демократски фронт (ДФ) неће подржати разрешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, саопштио је данас предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић.

Лидери Демократско Фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић – Фото: Снимак екрана/YouTube

„ДФ је подржао владу 4. децембра. ДФ ће слиједити вољу гласача. Мислимо да није добро да се расправља између министра Лепосавића и премијера“, истакао је Мандић на конференцији за медије у Скупштини након састанка лидера парламентарне већине.

Он је казао да су чврсто одлучили да ураде оно што су од њих тражили гласачи.

„Смијењен је тоталитарни режим. Црну Гору је задесила политичка криза, тога има и у Влади. Ми, партије парлментарне већине смо одлучили да то ријешимо. Имаћемо вело брзо нови састанак на којем ћемо имати конкретне предоге. Данас је била добра атмосфера, једна сарадња која обећава да ће се преточити у конкретне предлоге. Расправљали смо о темама демонтирања режима“, истакао је Мандић.

Он је рекао и да многи из бившег режима које раде у систему и даље урушавају систем да би повратили бивше странке.

„Обећевамо им да се нећемо враћати у прошлост без обзира на изазове и проблеме“, рекао је Мандић, преносе Вијести.

Предсједник Демократске народне партије (ДНП) и један од лидера ДФ Милан Кнежевић рекао је да против Владе ради највише премијер Здравко Кривокапић.

„Он је довео Владу у кризу. Мени је веома симптоматично да се све дешава под активностима патриотских снага. Боље је да је Кривокапић смијенио оне министре који су гласали за ДПС“, рекао је Кнежевић.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић поручио је: „Демократски фронт се не окреће како вјетар дува. У нашим ушима и нашим срцима и даље одзвањају поруке народа и Митрополита са литија. Док је клуба посланика ДФ-а, Лепосавић неће бити смијењен због ставова које дијели сваки Србин у Црној Гори. Осим, ако неко не потражи помоћ ДПС-а“.

Састанак лидера владајуће већине (Фото ДФ -ФБ)

ХИТАН САСТАНАК ПАРЛАМЕНТАРНЕ ВЕЋИНЕ

У црногорском парламенту у току је састанак лидера парламентарне већине.

Састанку, присуствују председници Нове српске демократије Андрија Мандић, Покрета за промене Небојша Медојевић, Демократске народне партије Милан Кнежевић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, потпредседник Демократске Црне Горе Момо Копривица, председник Уједињене реформске акције Дритан Абазовић, председник Демоса Миодраг Лекић, председник Уједнијене Црне Горе Горан Даниловић, председник ЦИВИС-а Срђан Павићевић, председник Радничке партије Максим Вучинић и председник Праве Црне Горе Марко Милачић.

Тема састанка је превазилажење политичке кризе и брза и темељита демонтажа Демократске партије социјалиста по дубини, истиче се у објави Демократског фронта на друштвеним мрежама.

 

 


Извор: ИН4С, ФоНет, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кривокапић тражи разрешење Лепосавића због изјаве о Сребреници

* Обавезна поља