karamarkoЗАГРЕБ – Први потпредседник владе Томислав Карамарко, чију оставку је раније данас затражио Тихомир Орешковић, изјавио је вечерас да је то био“ „салто мортале“ премијера, да не намерава да се повуче из владе, те додао да Орешковић више нема подршку и поверење ХДЗ-а.

Зачуђен је захтевом премијера, каже, јер га је до јуче Орешковић подржавао, а био им је гост и на страначкој скупштини прошле суботе и све време се причало о томе да влада иде даље..

„Наравно да не можемо прихватити захтев Орешковића јер је ХДЗ победничка странка, имамо највећи број заступника у Сабору. ХДЗ је подржало 800 хиљада грађана, а за Орешковића је гласало 76 људи у Сабору. Ту је нешто, чини се, неприхватљиво“, рекао је Карамарко на ванредној конференцији за новинаре.

Иначе, у јавности је ова изјава Карамарка протумачена да је влада пала.

За сутра је најавио седницу страначког председништва на којој ће се разматрати све могућности, али је рекао да одмах може да каже да Орешковић више нема подршку и поверење ХДЗ-а.

Карамарко сматра да је неприхватљиво објашњење премијера да јучерашња седница владе није одржана зато што је отишао на хитан састанак у СОА, те да је Орешковић дужан да то објасни и министрима и грађанима тим пре што је, како је рекао, влада изнад СОА.

karamarko-oreskovic„ХДЗ и ја лично улозили смо велики труд за одржавање ове конфигурације са Мостом и учинили смо доста уступака али нисмо могли пристати да обезбедимо све само зато што неко базира темељ своје политике на писању жуте стампе. Врло неозбиљно и незрело. У почетку смо то сматрали недостатком политичког искуства које се у оваквој ситуацији мора брзо стицати“, рекао је лидер ХДЗ-а.

Карамарко је рекао да се, међутим, догодило супротно и да је он током прошлих недеља био изложен страшној харанги.

„Никога нећемо повлачити за рукав да се ова влада спасе“, рекао је Карамарко и додао да он види две могућности – или прекомпоновање владе или нови избори.

ХДЗ је, каже, спремна за једно и друго с тим да мисли да би нови избори значили и губљење много времена и заустављање реформи које су кренуле да се спроводе.

Орешковић је раније поручио да не подноси оставку, али је позвао потпредседнике Томислава Карамарка и Божу Петрова да се повуку из владе јер је то, како је рекао, у инересу владе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Криза хрватске владе

* Обавезна поља