rama-hasim-taciПРИШТИНА– У Приштини се данас одржава трећа заједница седница Владе Албаније и самопроглашеног Косова, а премијер Албаније Еди Рама је изјавио да треба ударити свеалбанске националне темеље у региону, те поручио да су „Албанија и Косово, једна земља, један народ, један заједнички сан”.

„Једна земља, један народ, један заједнички сан, заједно смо трансформисали границе од јендека у мост сарадње која је јача из дана у дан”, рекао је Рама на трећој заједничкој седници косовске и Владе Албаније.

Говорећи о правима Албанаца у општинама на југу централне Србије, Прешево, Бујановац и Медвеђа, Рама је рекао да та права морају да се поштују „колико и права мањина на Косову и Албанији”.

Према његовим речима, уједињење „Косова и Албаније биће реализовано под европском заставом”.

Оценио је и да треба институционализовати односе Приштине са НАТО-ом, што је, како је рекао, истакао и на недавном скупу Северноатлантске алијансе у Тирани.

Премијер Албаније је додао да подржава дијалог Београда и Приштине, и продубљивање сарадње свих у региону.

Поруку о „једном народу и једном сну”, Рама је објавио уочи данашње седнице у Приштини на свом Фејсбук профилу.

На тој друштвеној мрежи се уочи скупа огласио и косовски премијер Иса Мустафа који је навео да се на састанку предвиђа потписивање више споразума.

Албанска агенција АТА наводи да је „први историјски састанак” овог типа одржан у Призрену 11. јануара 2014, док је други био у Тирани 23. марта прошле године под мотом – „Једна земља, један народ, један сан”.

Медији у Тирани су пренели да је Рама у свом говору у Приштини рекао да су Албанија и Косово увек били заједно – у добру и у злу.

rama-taci

Косовски премијер Иса Мустафа је поздравио албанску делегацију оценивши да „приближавање и сарадња” није била никад боља него сада, те да су политички циљеви Приштине и Тиране исти.

Састанак владе у Приштини и Владе Албаније се одржава у Народној библиотеци, уз повећани степен безбедости, а грађанима је забрањен улазак и кретање по том здању.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Приштини да његова земља снажно подржава дијалог Косова и Србије и истакао да, уколико Влада Косова не би била усредсређена на дијалог, онда не би било либерализације виза. Рама је на конференцији за новинаре оценио да је данашња заједничка седница Владе Косова и Албаније „круна дуго припреманог рада“ како би се спровео стратешки план о заједничком економском и културном простору.

Према његовим речима, данашња седница продубљује сарадњу између Косова и Албаније у разним областима, пре свега у олакшавању процедура које ометају размену људи и робе у економском и трговинском аспекту.

„Само као резултат ангажовања после претходне заједничке седнице трговинска размена је достигла 200 милиона евра и први пут Косово је на другом месту по извозу албанских производа, одмах иза Италије“, казао је албански премијер.

Према његовим речима, кретање људи измедју Албаније и Косова је повећано за 22 одсто у односу на 2014. годину.Премијер Косова Иса Мустафа је рекао да данашњу заједничку седницу Влада Косова и Албаније грађани доживљавају као успех.

Он је додао да две Владе пред градјане данас излазе са јасним позитивним билансом сарадње.

„После два претходна састанка ми смо значајно унапредили односе. Подаци говоре о задовољавајућем остваривању споразума који су потписани у областима финансија, образовања, пограничне сарадње и у односу на нашу дијаспору“, рекао је Мустафа и додао да је остало мало питања о којима нема споразума и сарадње.

Марко Ђурић о Раминој изјави

Србија најоштрије осуђује територијалне претензије које је данас у Приштини испољио албански премијер Еди Рама, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је Рама „великоалбанским претензијама”, овог пута на нашој територији, увредио српски народ.

Поновивши своје експанзионистицке и великоалбанске претензије на територији наше земље, у главном граду наше јужне покрајине, чинивши на тај начин озбиљну увреду српском народу, дајући допринос да се тензије у региону појачају и наводећи кола на националистицку и шовинистицку воденицу која је у прошлости донела много патње српском и албанском народу”, рекао је Ђуриц.

Ђурић додаје да би било неупоредиво корисније да су Рама и други представници Албанаца послали поруку помирења, жељу за сарадњом и стабилношћу, као што то чини Србија.

Приметивши да је скуп у Приштини одржан у Народној библиотеци, Ђурић је позвао Раму да узме неку од књига и прочита да Косово никада неће бити део Албаније и да ће „сан о великој држави и једном народу остати само сан”.

„У Народној библиотеци у Приштини се налази више стотина хиљада библиотешких јединица на српском језику. Било би боље да су Рама и његови сарадници уместо што држе говоре узели неку од књига које су тамо чуване и изложене, па би тамо могли да виде да Косово и Метохија није, нити ће икада бити део Албаније, те да ће тај њихов сан о једној држави, једног народа, остати само сан”, истакао је Ђурић.

Подвукао је да ће то остати сан, не само за ове већ и за будуће генерације.

„За многе, нажалост,на Косову и Метохији то ће и то јесте данас ружна ноћна мора, пошто су у име те и такве идеје на Косову и Метохији у претходне две деценије убијене хиљаде људи”, рекао је он.

Директор Канцеларије за КИМ је додао да су речи Едија Раме „шамар свакој жељи и сваком напору да се изграде истински нормални односи”, додајући да Србија чини све да би очувала стабилност у региону, али да је у томе углавном сама.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Рама опет позива на уједињење Албаније и Косова

* Обавезна поља