Политичка криза у држави која је пет месеци после парламентарних избора и даље без нове владе, а са председником Собрања о чијој ће легалности одлучивати Уставни суд, додатно је продубљена чињеницом да је од понедељка остала и без локалних власти широм земље.

Компликовану ситуацију додатно потпирују и најновије медијске шпекулације. Тако је портал „24 ТВ“ пренео да је лидер СДСМ-а Зоран Заев, који је дошао до посланичке већине приставши на „тиранску платформу“ албанских партија, наводно послао гаранције председнику државе Ђорђу Иванову да ће се нова влада залагати за јединствену Македонију и да ће му колико сутра Иванов одговорити.

Портал „Фри прес“, приде прецизира да је Иванов већ одлучио да мандат додели Заеву у предвиђеном року, па ће нова влада највероватније бити формирана 1. јуна. С друге стране, из кабинета Иванова су те тврдње за „Дневник“ демантовали, речено је „Спутњику“ у том листу.

То што је Македонија остала без локалне самоуправе значи да у Скопљу и осталим градовима, грађани неће моћи да рачунају на услуге које добијају од локалне самоуправе, попут збрињавања деце у вртићима, јавног превоза, реализације инфраструктурних пројеката, исплате зарада у локалним институцијама…

Оспоравани председник скупштине Таљат Џафери одржао консултације са представницима парламентарних странака, без ВМРО-ДПМНЕ, са којима је договорио да локални избори буду одржани у првој половини октобра. До тада би мандат требало да буде продужен постојећој локалној власти. До тада би равну снагу, председник Собрања, чија легалност се оспорава, треба да распише локалне изборе, а Собрање да измени.

Према слову закона, локални избори требало је да буду одржани у првој половини маја, али није било председника скупштине да их распише. Избор Џаферија је, у међувремену, најјача македонска партија у парламенту ВМРО-ДПМНЕ оценила као неуставан, незаконит и супротан пословнику о раду Собрања. О томе ће одлучивати Уставни суд.

Коментаришући најновију политичку компликацију у комшилуку, политички аналитичар из Скопља Бранко Ђорђевски за „Спутњик“ каже да ће се, како ствари сада стоје, у Македонији ићи на два колосека.

Председник Македоније на потезу

– Очекујем да ће Собрање радити са новом парламентарном већином, а с друге стране, ВМРО ће бојкотовати рад Собрања. Сада је питање шта ће решити председник државе Ђорђе Иванов у односу на давање мандата за састав владе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву. До петка истиче тај рок у коме он мора да се изјасни – подсећа Ђорђевски.

Он процењује да Иванов неће дати мандат Заеву који је, по оцени председника државе, пристајањем на „тиранску платформу“ албанских партија кренуо у неуставну федерализацију државе. Ако Иванов то учини, дошао би, напомиње Ђорђевски, у конфликт и са својом партијом, која га је предложила за председника државе.

Парламентарна већина је већ раније најавила да ће у случају да Иванов у законском року не да мандат за састав владе Заеву, она бити формирана у Собрању, иако то није предвиђено македонским законима и Уставом.

– Али кад се већ десио избор самог председника Собрања на такав начин, неће бити никакво изненађење да се тако конституише и влада и да функционише као да је све било законски – истиче Ђорђевски.

Очигледно је да ће захваљујући парламентарној већини бити сазвана седница Собрања, утврђен датум локалних избора, продужен мандат локалних градоначелника, јер је то сада, каже он, најургентнија ствар. С друге стране, ВМРО је са данашњим неприсуствовањем парламентарној координацији послао јасну поруку да они не признају легитимитет Таљата Џаферија и да сигурно неће учествовати у раду Собрања.


Извор: Вести онлајн

Оставите коментар

Оставите коментар на Кулминација кризе у Македонији

* Обавезна поља