kurc-vucicБЕОГРАД – Наш сан је да једног дана постигнемо стандард аустријског и немачког друштва, а то неће бити скоро, мораћемо радити још много година и деценија и много тога код себе мењати, рекао је вицепремијер Александар Вучић поздрављајући свог госта, аустријског министра спољних послова Себастијана Курца.

Односи Србије и Аустрије никада нису били бољи, рекао је Вучић и додао да будућност два народа може да се гради на још снажнијим политичким везама. „Аустрија представља једног од најзначајнијих партнера Србије, не само на европском путу, већ је и највећи инвеститор. Замолио сам да нам Аустрија помогне на нашем европском путу као пријатељ који ће нам указивати на наше грешке, слабости, спорост у томе да постанемо дисциплиновано, радно и марљиво друштво, онолико колико су Аустријанци и наши људи који раде у Аустрији”, рекао је Вучић.

Захваливши на могућности да посети Србију, шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц је на конференцији за новинаре рекао да је Аустрија повећала буџет за пројекте регионалне сарадње са 1,9 на четири милиона евра, те да ће то помоћи да се пружи конкретна помоћ региону.

Нагласио је да су Аустрија и Србија не само културно и привредно повезане, већ и људски, јер у Аустрији живи око 300.000 грађана српског порекла, а у Србији је Аустрија највећи инвеститор: „Нисам пророк да могу да предскажем тачан датум приступања Србије ЕУ, али могу да констатујем велику вољу српског становништва и политике да започне реформе и спреми Србију за ЕУ”, рекао је Курц указавши истовремено да што је већи интензитет реформи бржи је развој, што је битно за инвеститоре, али и за Србију и њен пут у ЕУ.

Лично, додао је, прижељкује што бржи пут Србије у ЕУ, можда већ до 2018. или 2020. године: „То је пут који ћемо радо подржати где год можемо”.

Министар иностраних послова Аустрије рекао је да његова земља жели да подржи Србију на путу ка ЕУ не само речима и разговорима у Бриселу, већ конкретним делима.

Аустријски министар Себастијан Курц састао се и са председником Србије Томиславом Николићем.

Председник Николић је истакао да је Аустрија важан и поуздан партнер за Србију због великих инвестиција у нашу привреду, али и због бројне српске заједнице која живи у Аустрији. Такође, председник Николић је додао да је за нашу земљу од великог значаја подршка коју јој Аустрија пружа на путу европских интеграција, каже се у саопштењу прес службе председника Републике.

Поводом обележавања стогодишњице од избијања Првог светског рата, председник Николић и министар Курц су се сагласили да би било добро показати да наше две земље прошлост не раздваја, већ да заједнички радимо на формирању боље будућности у уједињеној Европи.

———————————————-

Курц и Вучић почасни чланови сената Србије и Аустрије

Након презентације Сената привреде Србије у Београду вицепремијер Александар Вучић и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц проглашени су за почасне чланове сената привреде Аустрије и Србије.

Вучићу је уручено почасно чланство у Сенату привреде Аустрије, који је иницирао оснивање Сената привреде Србије, док су аустријски министар и председник Управног одбора Сената привреде Аустрије Ханс Харер постали почасни чланови српског сената.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Курц у Србији

* Обавезна поља