БЕОГРАД – Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да нема увид у то шта се дешава у Сарајеву и да нема рђаве намере према људима који живе тамо, већ само жељу да помогне новоизабраном српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

„Имам само жељу да Додику помогнем пошто је видљиво да је једини он остао из оне политичке гарнитуре која је пре рата веровала да ми можемо да изведемо реформе и да нам за то нису потребни странци“, рекао је Кустурица за „Политику“.

Према његовим речима, Додик је остао веран тој политици и извео подухват у коме Република Српска стоји као регионална држава, где су инфраструктурни захвати изведени успешно.

„Можда његово искуство може помоћи“, рекао је Кустурица.

На питање како је као Сарајлија доживио примирје и садашњи мир и како види свој град, Кустурица је одговорио да је у том питању сакривена тајна тамошње драме.

„Ако изговорите да су све стране страдале, одмах сте у завади са Бошњацима, а ако то кажете Хрватима, они ће мало негодовати, али ће пристати. Ако кажете Србима, они ће се сложити. Све то, иако су сви страдали мање или више. Читао сам један извештај Црвеног крста у коме се наводи бројка од укупно 100.000 жртава, у чему је 18.000 Хрвата, 36.000 Срба и 70.000 муслимана“, рекао је Кустурица.

Он је додао да све те жртве, уместо услова за мир, на жалост бивају „активиране“.

Говорећи о Андрићграду и идеји која га је руководила да уђе у тај пројекат, Кустурица је рекао да је то идеја рођена из потребе да се промени судбина једног града у који су још од Турака, па и касније, од Аустроугарске, довођени људи по казни као и из тежње „да будемо први који ће саградити нобеловцу град“.

„То је касаба без трамваја, а пре рата ми смо делили градове у БиХ на касабе са и без трамваја. Вишеград је добио свој украс и у наредне четири године треба да се претвори у бањски град, да буде верзија Врњачке Бање“, рекао је Кустурица.

Он је нагласио да је то план који би требало да Вишеграђане извуче из уверења да је живот само трошак и да је по оријенталним принципима све губитак.

„Мислим да је мој договор са председником преокрет на чијем почетку стоји Андрић“, рекао је Кустурица.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Кустурица – Желим да помогнем Додику

* Обавезна поља