СКОПЉЕ – Скупштина Македоније вечерас је двотрећинском већином од 80 гласова у два одвојена гласања усвојила одлуку за приступање уставним изменама у складу са Договором са Грчком.

Први пут се гласало коришћењем електронског система, али се на инсистирање шефа посланичке групе опозиционог ВМРО Драгана Дајева поново гласало појединачним изјашњавањем посланика.

Током првог гласања посланици ВМРО ДПМНЕ устали су са својих места и стали поред зида сале да би се видело ко гласа, а појединачно гласање захтевали су јер су сумњали у електронски систем гласања.

У првом и другом другом гласању ‘за’ је било 80 посланика владајуће коалиције СДСМ и ДУИ, подржано делом посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ и албанских опозиционих партија, док је у другом гласању 39 посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ гласало против.

Седници на којој се о предлогу Владе Македоније да се приступи уставним изменама у складу са Договором с Грчком присуствовали су премијер Зоран Заев и министар унутрашњих послова Никола Димитров који је потписао Договор са Грчком, преноси Бета.

Раније током дана седница је више пута одлагана. Заседање на коме се одлучивало о уставним променама у складу са Преспанским споразумом о новом имену Македоније, почело је тек после 21. час. Тензије су биле изражене током целог дана.

Посланици опозиције у више су наврата током дана оптуживали владајућу коалицију да је покушала да потплати или застраши посланике из редова ВМРО-ДПМНЕ.

Исте оптужбе стизале су из редова владајућих странака, чији су представници оптуживали ВМРО-ДПМНЕ да прети својим посланицима. Обе стране су затражиле истрагу о догађајима који су претходили гласању.

Суштински, једину непознаницу пред почетак седнице представљају спекулације да је премијер Зоран Заев успео да убеди деветоро посланика опозиционог ВМРО-ДПМНЕ да гласају за промене устава, упркос јасном ставу партије да од тога неће бити ништа.

На седницу су дошли и посланици ВМРО-ДПМНЕ, који су недавно пуштени из кућног притвора. Седница је првобитно била заказана за подне. У Собрању је као на сточној пијаци“, написао је раније данас посланик Демократске партије Срба Иван Стоиљковић на Фејсбуку.

Груевски мора у затвор

Бивши македонски премијер Никола Груевски наћи ће се ускоро иза решетака, пошто је Апелациони суд у Скопљу потврдио казну затвора у трајању од две године, на коју је осуђен због злоупотребе службеног положаја приликом набавке 600.000 евра вредног „мерцедеса“ за потребе владе.

Апелациони суд у Скопљу потврдио је казну Николи Груевском и тај акт упутио тамошњем кривичном суду, чији ће судија за извршење санкција у року од осам дана некадашњег премијера Македоније упутити на издржавање казне.

Пресудом у процесу названом „Тенк“, Груевски је осуђен на две године затвора.

Како наводе македонски медији, бивши премијер ће казну издржавати у затвору Шуто Оризаре.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Македонија ипак мења име, а Груевски мора у затвор

* Обавезна поља