Прослављени светски и српски режисер и музичар Емир Кустурица није остао дужан чешкој новинарки за коју је због провокативних питања која му је током интервјуа постављала на крају рекао да је имао утисак да разговара са неким из Стејт департмента.

Кустурица је је у интервју за чешку интернет телевизију ДВ говорио о томе зашто подржава руског председника, оштро је критиковао САД, осудио је феномен глобализације и показао је разумевање

На самом почетку разговора нагласио је да информација о томе да је он у европским филмским круговима персона нон грата због подршке руског председника Владимира Путина, како је о томе писао „Гардијан“, просто није тачна. Кустурица једноставно то не осећа. Међутим, уколико би и било истина, било би му свеједно. Он филмове не снима ни за ни против Путина. Међутим, ипак је истакао да су Американци 1999. године бомбардовали његову земљу, да је Србија пропатила и да он то не заборавља.

Кустурица, који је после сусрета са шефом руске државе на прослави јубилеја телевизије РТ рекао како је Путину предложио да постави руске ракете у његовом дворишту, „слатко се насмејао“ када га је водитељка на то подсетила.

Убеђен је, такође, да људе треба штити од глобализације, јер се управо њој може захвалити за нестабилност у савременом свету.

Фонд Џорџа Сороша бави се оним чиме се ЦИА бавила у Латинској Америци седамдесетих година прошлог века, а то је стварање фашистичких режима и наношење штете Латинској Америци, изјавио је Кустурица.

Нагласио је да се на Балкану и Блиском истоку данас управо то догађа и да су државе изложене нападима зато што спроводе своју политику. Међутим, када је Ема Сметанова споменула Кустурици окупацију Крима, он јој је одмах одговорио да је то нешто сасвим друго.

Међутим, поново се вратила на Крим. Совјетски политички лидер Никита Хрушчов поклонио је полуострво Украјини, а садашња Русија није Совјетски савез, напоменуо је Кустурица. Када је реч о Косову оно је, напротив, увек било део Србије, а насилно је одвојено „захваљујући“ кршењу међународног права.

„Тако да су САД међународно право много више и много пре кршиле него Русија“, рекао је Кустурица.

Кустурица је инсистирао на томе да су Американци већа опасност за свет него Руси, пошто су Руси, како је рекао, заинтересовани за стабилност, а Американци сеју хаос, између осталог уз помоћ терориста које САД наоружавају. Довољна је Либија као пример, истакао је он.

Сметанова се правдала да само има занимљивог госта и да жели да гледаоци чују његово мишљење о политици.

„А мени се чини као да сам разговарао са неким из америчког Стејт департмента, а не са држављанком Републике Чешке“, закључио је Кустурица.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Кустурица – Косово је Србија

* Обавезна поља