emir_kusturica_textБЕОГРАД – Режисер Емир Кустурица оценио је да се на Западу не дешава ништа ново, једино што нетрпељивост према Русима прераста у хистеричну мржњу, претвара се у фобију и достиже највишу тачку. Си-Ен-Ен је током 90-их година сваку вест о немирима у Југославији почињао реченицом „Срби су традиционални пријатељи Руса“.

Кустурица у ауторском тексту за „Политику“ подсећа да бивши генерал америчке војске Роберт Скејлс поручује преко америчке телевизије „Фокс њуз“ да у „Украјини треба убијати што више Руса“, док на годишњици ослобођења нацистичког логора Аушвица нема руског председника.

Уз преживеле логораше, напомиње Кустурица, седе /амерички режисер/ Стивен Спилберг, као и председници република које су за време Другог светског рата блиско сарађивале са Хитлером, а „пољски организатори су заборавили да позову Русе који су ослободили Аушвиц“.

Кустурица истиче да у случају Аушвица није у питању заборав, него фалсификат.

Он додаје да се у изјави америчког генерала Скејлса налази сада већ нескривена жеља и очигледна намера Америке за уништењем Русије, која се раније прикривала под фирмом борбе против тоталитарног режима.

Кустурица наводи да је и ову идеју формално уоквирио Холивуд и да је реченица „Рашн шит Југослав идиот“ код америчке омладине формирана 90-их на холивудском закључку да су Руси криминалци, растурачи дроге и да је свет у опасности.

Он подсећа да је тих година „Си-Ен-Ен“ готово сваку вест на простору Југославије, па чак и када су Хрвати срушили стари мост у Мостару, почињао реченицом да су Срби традиционални пријатељи Руса.

„И када нисмо чинили злочине и када јесмо, то је `Си-Ен-Ену` било исто. Због тога се не треба чудити како је неко ко је тада гледао филмове и слушао `Си-Ен-Ен`, видевши Југословена рекао: Рашн шит Југослав идиот. Шта ли тај мисли или намерава данас? Не смем ни да помислим“, наводи Кустурица.

Он додаје да у Америци има пријатеља који су оштрији према Стејт департменту од пријатеља у Србији, а неки од њих уопште немају дилему да су Буш млађи и Буш старији, али и Тони Блер, обични нацисти.

„Ко год да буде, само да мржња и бес не добију шансу“, навео је Кустурица и подсетио на причу писца Бориса Пастернака о томе како су Немци, Украјинке које су оженили, послали авионом у Њемачку, а када се авион дигао на 2.000 метара, копилот је отворио врата и једну по једну избацивао из летелице.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Кустурица о антируској хистерији на Западу

* Обавезна поља