Rasim ljajićБЕОГРАД – Председник Националног савета за сарадњу са Хагом Расим Љајић каже да је Србија спремна да пошаље лекаре да прегледају Војислава Шешеља и Горана Хаџића.

Расим Љајић рекао је да је упућено писмо Трибуналу у коме се траже информације, уколико имају сагласност оптуженика Војислава Шешеља и Горана Хаџића, о њиховом здравственом стању.

„Изразили смо спремност да пошаљемо наше лекаре из Србије и то по избору Шешеља и Хаџића, односно њихове одбране, уколико сматрају да би то у овом тренутку било за њих корисно и потребно“, рекао је Љајић.

Такође, додао је Љајић, дали смо налог нашем конзулу да посети све оптуженике и Шешеља и Хаџића, али и све остале који имају здравствене проблеме.

„Србија ће урадити све што може, што јој закон налаже и што су правила Трибунала да пружи одговарајућу здравствену заштиту и негу у сарадњи са секретаријатом Хашког трибунала“, нагласио је Љајић.

Он је додао да Србија чини све што може као што је чинила свих протеклих година јер има обавезу да води рачуна о здравственом стању свих оптуженика у Хагу.

Љајић је прецизирао да у сваком случају секретаријат Хашког трибунала мора да да сагласност за посете лекара, а претходно оптуженици морају, такође, да се сложе да лекари из Србије иду у Хаг и изврше потребне прегледе и анализе.

Шешељу, који је пре годину дана оперисан због карцинома дебелог црева, откривене су метастазе на јетри и следеће недеље ће се знати да ли ће и када бити оперисан, док је Хаџић, како преносе медији, у четвртак у притворској јединици Трибунала доживео блажи срчани удар, том приликом је пао и повредио раме.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Љајић би сад да лечи Шешеља

* Обавезна поља