ComskiСИЈУДАД МЕКСИКО – Познати амерички филозоф и лингвиста Ноам Чомски сматра да су напади америчких дронова и ратови које је изазвао Вашингтон били највећи терористички напади у људској историји.

Чомски је ту оцену дао учествујући на јучерашњој видео-конференцији организованој у Сијудад Мексику поводом сајма књига „Сокало”.

Конференцију је водио мексички писац Пако Ињасио Таибо II, који је Чомском поставио бројна питања испред неколико стотина људи присутних на Тргу Сокало.

Током конференције, Чомски је похвалио Венецуелу и Боливију као латиноамеричке земље које су доказале да је могуће побећи од 500 година дугог колонијализма, као и од доминације Сједињених Америчких Држава.

Он је изразио жаљење што мексичка влада, супротно од онога што се доста дешава у Јужној Америци, наставља и даље да гледа према САД и Канади, истичући да су мексички лидери одлучили да се сврстају уз САД и окрену од латиноамеричког народа.

Ево Моралес, председник Боливије

Чомски је критиковао и неколико „самоубилачких” реформи, попут реформе у области енергетике коју гура председник Енрике Пења и коју је недавно одобрио мексички конгрес. Том реформом, сектор енергетике је нафтну и индустрију гаса отворио приватним компанијама.

Доктор наука Ноам Чомски је постао надалеко познат, посебно интернационално, откако је започео своју критику Вијетнамског рата, као и критику медија и политике.

Он је широко познат и као политички активиста и критичар спољне политике САД-а и других влада.

Чомски је иначе у својој књизи „Нови милитаристички хуманизам” оштро критиковао бомбардовање Југославије јер је било у супротности са међународним правом и указао на то да је хуманитарна трагедија на Косову почела тек после почетка бомбардовања.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чомски о америчком нападима

* Обавезна поља