srdja-popovic-1Саслушањем директора невладине организације Канвас Срђе Поповића, једног од 30 „србомрзаца”, како је окарактерисан на сајту „СНП наши”, јуче је пред Вишим судом у Београду настављено суђење председнику ове организације Ивану Ивановићу због расне и друге дискриминације. Поповић је пред судијом Зораном Ганићем рекао да се осећа угроженим све док у Србији постоје људи који праве спискове.

– Ствари које почињу списковима могу да се наставе мржњом, батинама…. Сматрам да је прављење спискова позив на линч, физичко насиље, цртање мете на леђима – рекао је Поповић и додао да га нико од објављивања списка „србомрзаца” није физички напао, али да су му на „Фејсбуку” остављани различити коментари.

Он је додао и да је странка Трећа Србија за коју је рекао да се „налази на истој страни идеолошког спектра – скроз десно као и ’Наши’, недуго после списка ’србомрзаца’ направила сличан документ уз који је навела да ће сви са њега бити санкционисани због рушења уставног поретка и издајништва”.

– Не знам да ли ове две организације сарађују, али ми се чини да су се догађаји одигравали у континуитету. После иступа Ивановића који је гостујући у телевизијској емисији рекао да сам обучаван за руковање хладним и топлим оружјем, свакако мислим да сам угрожен – рекао је директор НВО Канвас.

На питање судије да ли се осећа прогоњеним, Поповић је одговорио одрично објашњавајући да је то зато „што је држава реаговала правовремено, то јест покренула је кривични поступак против Ивановића”.

Републички посланик Милован Дрецун, који се такође нашао на списку „србомрзаца” изјавио је да се не осећа угроженим, али да је непосредно по објављивању списка добијао претеће поруке.

– Не знам имају ли оне везе са објављивањем списка. Стизале су ми поруке типа „издали сте Косово”, а неке су биле личне садржине. О порукама сам одмах обавестио шефа обезбеђења владе – казао је Дрецун и додао да сматра да је оптужени Ивановић млад и да је погрешио што је направио списак „србомрзаца” и да суд, када буде одлучивао о казни, то узме у обзир.

На ово је реаговао судија Ганић који је рекао да је на суду да утврди да ли је неко крив и колика ће му казна бити изречена.

Оптужницом Тужилаштва за високотехнолошки криминал, председник организације „СНП наши” терети се за тежи облик кривичног дела расне и друге дискриминације јер је на сајту ове организације, крајем марта прошле године, објавио списак „30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима”. Изјашњавајући се о оптужбама, Ивановић је пред судом негирао наводе тужилаштва тврдећи да није имао намеру било кога да дискриминише због његових личних особина, „већ да су се имена јавних личности на списку нашла због њихових политичких ставова”. Навео је, такође, и да списак „србомрзаца” представља његов политички став.

Наставак суђења заказан је за 16. октобар када би требало да буду саслушана још четири „србомрсца”: новинари Светлана Лукић и Теофил Панчић, глумац Никола Ђуричко и директор Телевизије Б 92 Веран Матић.

Списак и објашњење

Према наводима на сајту „СНП наши”, „циљ објављивања овог списка јесте указивање јавности на све оне који у друштвено-културном простору Србије некажњено шире говор мржње према српском народу и чине тешка кривична дела дискриминације и ширења верске, националне и етничке мржње и нетрпељивости, а никада до сада нису изведени пред лице правде”.

На списку се налазе: Мирјана Карановић, Никола Ђуричко, Горан Марковић, Светислав Басара, Јелена Карлеуша, Биљана Србљановић, Миша Бркић, Јован Бајфорд, Горчин Стојановић, Жарко Кораћ, Латинка Перовић, Борка Павићевић, Бранко Радун, Драгомир Анђелковић, Петар Луковић, Владимир Арсенијевић, Веран Матић, Наташа Кандић, Иван Вејвода, Срђа Поповић, Теофил Панчић, Соња Бисерко, покојни Миљенко Дерета, Јелена Милић, покојни Мирко Ђорђевић, Србијанка Турлајић, Милован Дрецун, Ненад Љ. Стефановић, Светлана Лукић и Ненад Крстић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лакрдија – Срђа Поповић се осећа угроженим у Србији

* Обавезна поља