dragoljub-petrovicСлучај „Утисак недеље“ завршио би као прича о новинарки којој фали корпоративни дух да схвати визије новог власника ТВ Б92, да Оља Бећковић у једном тренутку није одговорила на омиљено питање српског премијера и његових сарадника. Наиме, кад год се негде покрене дебата о слободи медија, Вучић & his Meteors новинарима поставе крунско питање: „Ево, кажите ми, да ли сам вас ја некада звао?“

И онда новинар обично каже: „Нисте.“ Чак и ако је тај неки звао.

Слобода медија је потпуна, по напредњачком схватању, само ако политичар не зове телефоном новинаре и главне уреднике. Или им, не дао Бог, шаље СМС, цима преко Вајбера или дави преко Скајпа.

Е сад, у једном тренутку Оља Бећковић је на ово питање одговорила потврдно. „Да, Вучић ме је звао“, рекла је, факат, не одговарајући на његово питање, већ не питање колега којима је причала разлоге зашто јој је емисија скинута са програма.

Списак оних који су имали дозу куражи да позову Ољу пред камере и питају је „за здравље“ после скидања емисије вероватно најбоље говори о томе кога Вучић, могуће, понекад позове. Макар се правио да је погрешио број.

Тако да је Ољу од националних телевизија пред камере позвала само Радио-телевизија Војводине. И ту је било јасно – њих Вучић није звао. Али је, чим је пребројао гласове у Војводини, решио да их позове, јербо он има урођени таленат да изнервира и будистичког монаха, а самим тим и хладнокрвне Лале.

РТВ је била редован део Вучићевих медијских фрустрација. „Ви са Пајтићеве телевизије“ – говорио је новинарима РТВ тоном ко да раде у борделу, а не на јавном сервису, ваљда да би унапред замислили шта их чека кад Хуни стигну у Војводину.

Онда су Хуни стигли и уследио је јуриш на „Пајтићеву телевизију“, мало од споља, а мало и изнутра. као доказ да су Хуни добро распоређени.

Ако на примеру Пинка можете видети како изгледа мустра за „Вучићеву телевизију“, онда Пајтићу треба одати признање да је лош политичар, али је зато одличан уредник. Док је Вучић лош политичар, а очајан уредник.

Вучић & хис Метеорс, наиме, имају дојам да све телевизије и емисије у којима не могу да постављају питања водитељу, већ водитељ питања поставља њима, и не треба да постоје, јербо коче реформе, а самим тим коче и праволинијска размишљања просечног бирача. По којима је Вучић особа која је једно време изгледала ко да је пала с Марса, али сад изгледа много боље, ко да је пао са Криптона. Планете на којој живе само Супермен и Суперпремијер.

Тако да ће РТВ Војводине завршити ко она пита кад је довати Панта.

У експресним претумбацијама на РТВ Војводине, прво је растурена екипа Јутарњег програма „Добро јутро, Војводино“. То је симболичан гест – ако растуриш најпре „добро јутро“, не гине ти „лаку ноћ“. Те ће се временом цео програмски концепт РТВ вероватно звати „Лаку ноћ, Војводино“. И то од јутра до мрака. А посебно ноћу, што је и логично.

Била је она сцена у предизборном споту Српске напредне странке када Лазански прича нешто у камеру, а иза њега се виде топови испред Војног музеја на Калемегдану. Лазански међу топовима – то је, ваљда, била указање како ће изгледати медијска сцена када СНС зацементира власт. Дакле, Лазански јесте познат новинар, али све оно остало, око њега, јесте чиста анонимна тешка артиљерија. Која ће да грува онако како главни и одговорни уредник Србије пожели.

А Вучићев концепт медија је јасан: може мало да се таласа, али је битно да не прелива преко екрана. Због поплава.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Лаку ноћ, Војводино …

* Обавезна поља