srs1Виши суд у Београду одлучио је да се троје функционера Српске радикалне странке не изручи Хашком трибуналу који је захтевао њихово изручење због суђења поводом оптужби да су утицали на сведоке у поступку против Војислава Шешеља. Судија за претходни поступак донео је данас решење којим се утврђује да нису испуњени услови за предају и хапшење окривљених Петра Јојића, Вјерице Радета и Јове Остојића, по налогу Трибунала у Хагу, саоспштила је данас СРС. Судија је како се наводи, утврдио да постоји правна обавеза Републике Србије да испоручује само окривљењене за најтеже ратне злочине, геноцид и злочине против човечности.

За оптужене због непоштовања суда та обавеза не постоји, наводи се у саопштењу. Ова одлука, међутим, није још правоснажна. Коначну одлуку ће донети трочлано веће тог суда. Вјерица Радета, Петар Јојић и Јово Остојић јуче су саслушани пред судијом за претходни поступак Одељења за ратне злочине поводом захтева Хашког трибинала за њихово хапшење и изручење.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића да су вршили притисак на двојицу сведока тужилаштва да сведоче у корист Шешеља, нудећи им противуслуге. Лидер СРС-а Војислав Шешељ је у марту првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине. Тужилаштво Хашког трибунала је најавило жалбу на ту пресуду којом ће тражити од Жалбеног већа да преиначи пресуду и Шешеља прогласи кривим или да пресуду укине у целости и наложи понављање суђења.

ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОБАВЕШТЕН О НЕИЗРУЧЕЊУ ТРОЈЕ РАДИКАЛА

Србија је обавестила Хашки трибунал о првостепеној одлуци суда у Београду да према Закону о сарадњи с тим судом нису испуњени услови за изручење троје функционера Српске радикалне странке. Представник Србије пред Хашким трибуналом Саша Обрадовић у поднеску Трибуналу је указао да је судија за претходни поступак Одељења за ратне злочине утврдио да нису испуњене претпоставке за предају и хапшење окривљених Петра Јојића, Вјерице Радета и Јове Остојића, по налогу Трибунала у Хагу од 19. јануара 2015.

vjerica-radeta-petar-jojic-jovo-ostojic-foto-profimedia-fonet-1448985716-795179

У поднеску, у који је Танјуг имао увид, истиче се да је то провстепено решење још није правоснажно и да се другостепена одлука трочланог већа очекује почетком следеће седмице. Наиме, решењем судије за претходни поступак је утврђено да није испуњена ниједна од кумултивних претпоставки предвиђених Законом о сарадњи са хашким трибуналом, а то је да се ради о кривичним делима из чланова 2,3,4 и 5 Статута трибунала (најтежи ратни злочини, геноцид и злочине против човечности).

Након одлуке којом се утврђује непостојање претпоставки за изручење, Закон налаже да судија за претходни поступак по службеној дужности већу од троје судија достави своје решење заједно са списима предмета. Веће може ту одлуку да потврди, укине или преиначи у року од три дана, и његова одлука је правоснажна и извршна, наводи се у поднеску представика Србије, која је зимус обавезана да на сваких 15 дана обавештава трибунал о активностима државе поводом захтева трибунала за хапшење и изручење радикала.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића да су вршили притисак на двојицу сведока тужилаштва да сведоче у корист Војислава Шешеља, нудећи им противуслуге. Лидер СРС-а Војислав Шешељ је у марту првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине. Тужилаштво Хашког трибунала је најавило жалбу на ту пресуду којом ће тражити од Жалбеног већа да преиначи пресуду и Шешеља прогласи кривим, или да пресуду укине у целости и наложи понављање суђења.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија обавестила Хаг о неизручењу троје радикала

* Обавезна поља