sergej-lavrov-ivica-dacic-srbija-16-06-2014-1БЕОГРАД — Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је данас око 15.30 сати у Београд, а око 16.20 положио венце на Споменик ослободиоцима Београда.

Добродошлицу му је на аеродрому „Никола Тесла“ пожелео први потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић и Лавров, који је дошао у дводневну посету Србији, упутили се са аеродрома на Гробље ослободилаца Београда, где је положио венце на Споменик совјетским војницима.

Посета почиње сећањем на Београдску офанзиву, како је Лавров желео. Данас ће бити обављени неформални разговори и радна вечера с домаћином Ивицом Дачићем, а званични разговори су заказани за сутра.

Лавров је стигао на Гробље ослободилаца у пратњи руског амбасадора у Србији, а у пратњи је и министар Александар Вулин, јавља наша репортерка.

Лавров и Вулин су се, после полагања венаца уз државне и војне почасти и интонирање химни Србије и Руске Федерације, уписали и у спомен књигу на гробљу Ослободиоцима Београда.

Шеф руске дипломатије је поручио да се клања храбрости совјетских и југословенских војника који су ослобађали Београд и да поштује српски народ јер чува сећање на пале хероје.

Министар Вулин је поручио да најбоље међу нама повеже живот вредан слободе, као што је најбоље међу нама повезала смрт за слободу.

По завршетку церемоније министру иностраних послова Руске федерације, представници српског сабора „Заветници“, уз скандирање „Русија, Русија“, уручили су мајицу с натписом „Срби и Руси, браћа заувек“.

Лавров: Ценим став Србије која жели уједињење, а не раздвајање Европе

БЕОГРАД – Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас, по доласку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у дводневну посету Београду, да је тај догађај још један корак у развоју политичких односа две братске и пријатељске земље. Лаврова у краћем обраћању новинарима поручио да високо цени став Србије која жели уједињење, а не раздвајање у Европи.

„Руска Федерација и Србија имају потписан Споразум о стратешком партнерству и желимо да наше односе и надаље развијамо у духу пријатељства“, рекао је Дачић по слетању руског министра спољних послова на београдски аеродром „Никола Тесла“.

Посета министра Лаврова, биће према Дачићевим речима, прилика за разговор о свим питањима од интереса за билатералне односе Србије и Русије.

Српски народ и влада, како је истакао Дачић, шефа руске дипломатије, који се након три године поново налази у посети Србији, дочекују са великом радошћу.

У кратком обраћању новинарима, Лавров је истакао да високо цени став Србије која жели уједињење, а не раздвајање у Европи, јер, како је рекао, Русија жели да све земље ЕУ и Евроазије буду у заједничком привредном и хуманитарном простору.

Лавров се одговарајући на питање новинара једног страног медија, накратно осврнуо и на ситуацију у Украјини, и упутио поруку влади у Кијеву.

„Већ смо рекли оно што имамо да кажемо, украјинско руководство мора да заустави насиље и позабави се гасним питањем, и све карте су на тој страни стола“, рекао је Лавров.

Лавров је допутовао данас око 15.30 сати у Београд а добродошлицу му је на аеродрому „Никола Тесла“ пожелео Дачић.

Дачић и Лавров, који је дошао у дводневну посету Србији, упутиће се са аеродрома на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце код Споменика совјетским војницима.

Дачић и Лавров ће одржати састанак у уторак, када ће бити потписан и План консултација између Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације за период 2015-2016. године.

Током посете Београду Лавров ће, како је најављено, имати сусрете са премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

Сергеј Лавров допутовао у Београд

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је око 15.30 у Београд, а добродошлицу му је на аеродрому „Никола Тесла“ пожелео шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић и Лавров, који је дошао у дводневну посету Србији, упутиће се са аеродрома на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце код Споменика совјетским војницима.

Дачић и Лавров ће одржати састанак у уторак, када ће бити потписан и План консултација између Министарства спољних послова Србије и Министарства спољних послова Руске Федерације за период 2015-2016. године.

Током посете Београду Лавров ће, како је најављено, имати сусрете са премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

„Током посете биће детаљно размотрени сви аспекти билатералних односа, процењен ток реализације постављених задатака, одређени нови правци сарадње“, рекао је у Москви званични представник руског Министарства спољних послова (МСП) Александар Лукашевич.

Посебна пажња биће посвећена унапређењу политичке сарадње у духу Декларације о стратешком партнерству између Србије и Русије, која је била потписана 24. маја прошле године у Сочију, додао је портпарол руског МСП.

Такође, водиће се садржајна дискусија и о међународним питањима, укључујући ситуацију на Балкану.

Важно место у дијалогу са Београдом традиционално заузима економска сарадња, истакао је Лукашевич, напомињући да она поступно јача.

Обим трговинске размене прошле године, према подацима Државне царинске службе РФ, достигао је две милијарде долара, што је 15 одсто више него 2012. године, а тај тренд се наставља.

Пажња ће посебно бити посвећена пројекту „Јужни ток“, али и реконструкцији српских железница уз помоћ руског кредита од 800 милиона долара.

Лукашевич је подсетио да успешно ради и руско-српски хуманитарни центар у Нишу, који је своје потенцијале показао за време катастрофалних поплава које су недавно погодиле Србију.

„Узимајући у обзир тесне историјске и духовне везе између две земље и два народа, посебну пажњу придајемо читавом низу манифестација у вези са стогодишњицом од почетка Првог светског рата и седамдесетогодишњицом ослобођења Београда у Другом светском рату „,


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров допутовао у Београд

* Обавезна поља