Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.

Поред тога, истакао је Лавров, такође од 1. новембра Русија обуставља рад комуникационе војне мисије НАТО у Русији и одузимају се акредитације представницима Алијансе.

Такође, обуставља се рад информативног бироа НАТО-а које је формирано при амбасади Белгије.

Нагласио је и да ће убудуће Алијанса морати да се обраћа руском амбасадору у Белгији и то ће бити једини начин да НАТО контактира Москву.

„Ако представницима Алијансе искоче нека важна питања могу да се обрате нашем амбасадору у Белгији који се брине за билатералне односе Русије и Белгије“, додао је Лавров.

Руски шеф дипломатије је објаснио и да је Москва ове одлуке донела јер Алијанса није дала никакво објашњење због чега је одузела акредитације руским дипломатама при НАТО-у.

Такође је навео и да између Русије и НАТО-а тренутно не постоје никакви контакти на нивоу војних представника, самим тим Москва се више неће претварати као да постоји перспектива да ће се било шта у вези са тим променити.

Подсетимо, представници НАТО-а су потврдили да су одузели акредитације осморици сарадника руске Мисије и наложили Русији да преполови број чланова сталне мисије са 20 на 10.

Иначе, Алијанса је већ протерала руске дипломате 2018. године реагујући на случај наводног тровања обавештајца Сергеја Скрипаља. Тада је акредитација одузета осморици чланова Мисије, а тројици је ускраћено издавање, па је Мисија свела број сарадника на 20.

Столтенберг – Повлачење акредитација нема везе са конкретним случајевима

Јенс Столтенберг – Фото: Снимак екрана/Н-1

Одузимање акредитације особљу руске мисије при НАТО-у није повезано ни са једним инцидентом, ради се о будности у односу на обавештајне активности Русије, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг након састанка саветника за националну безбедност земаља НАТО-а.

„Повукли смо акредитације осморици дипломата руске мисије при НАТО-у који су били непријављени обавештајни агенти. То није повезано ни са каквим конкретним догађајем. Примећујемо раст активности Русије и морамо бити на опрезу, морамо деловати, јер сматрамо да особље руске мисије спроводи активности које не одговарају њиховом статусу“, рекао је он.

Према његовим речима, без обзира на одлуку о смањењу руске мисије у НАТО-у су и даље спремни за сарадњу са Москвом.

„Према Русији водимо политику обуздавања и дијалога… Спремни смо за конструктиван дијалог са Русијом“, истакао је он на конференцији за новинаре.

Према речима генералног секретара, Алијанса „такође већ дуже време предлаже одржавање састанка Савета Русија-НАТО“. Он је, при томе, констатовао да руска страна још није пристала на такав састанак.

Столтенберг је додао и да је недавно са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разговарао о сазивању Савета, али да то није донело резултате.
Састао сам се пре извесног времена са министром Лавровом у Уједињеним нацијама на Генералној скупштини. Нисмо могли да се договоримо око одржавања састанка Савета Русија-НАТО, али спремни смо да га одржимо чим Русија буде спремна за то“, прецизирао је он.

Пушков – Логичан одговор Москве

Алексеј Пушков – Фото: Снимак екрана/YouTube

Одлука Москве да обустави рад свог сталног представништва при НАТО-у је логичан крај етапе односа двеју страна који је карактерисала стална деградација, изјавио је за лист „Известија“ руски сенатор Алексеј Пушков.

Обустава рада нашег представништва при НАТО-у у Бриселу и обустава рада војне мисије НАТО-а за везу у Москви је логичан крај целе фазе односа НАТО-а са Русијом, која је карактерисана сталном деградацијом сарадње. Пре свега, то је било повезано са конфротацијским односом НАТО-а, неспремности да се озбиљно расправља о постојећим проблемима и сталним непријатељским акцијама према нашој Мисији“, рекао је он.

Како је навео сенатор, у условима када нема ни политичког ни војног дијалога, када већ неколико година нема руских представника при НАТО-у у Бриселу, а Савет Русија-НАТО не функционише већ неколико година, одлука да се обустави рад представништва Русије при НАТО-у у Бриселу је оправдан и правилан корак.

Према мишљењу Пушкова, савет Русија-НАТО је у ћорсокаку још од 2015-2016. године, мада је његово формално постојање омогућавало руководству Алијансе да одржи видљивим дијалог са Русијом, кога у ствари није ни било.

„Користила се формула дијалога са позиције силе, односно, НАТО диктира услове Русији, а Русија их испуњава. Такву формулу Русија није никада прихватала – дијалог са позиције силе са Русијом није могућ, а покушај да јој се диктирају услови уништава сам дијалог. Тако се и догодило. Упозоравали смо“, истакао је политичар.

Сенатор је приметио да је Русија ипак оставила „малу нит сарадње“. Руска страна нуди НАТО-у, ако је потребно, да одржи контакт са Москвом преко руског амбасадора у Белгији, а Алијанса, са своје стране, може именовати за контакт особу амбасадора једне од земаља-чланица НАТО-а у Москви. Притом, Пушков је указао на то да то не може да се рачуна као пуноправни механизам сарадње.

„Не треба стварати атмосферу да је дијалог видљив иако је он у потпуности изостао и давати алиби руководству НАТО-а да оно, наводно, води преговоре са Москвом. Нема никаквих преговора. Сада је рад наше Мисије прекинут, што се тиче будућности није још дефинисано. Ми не планирамо да подржавамо лажни дијалог. А у НАТО-у би из тога требало да извуку најозбиљније закључке“, рекао је политичар.

Фотографија у слајдеру – Сергеј Лавров на дебатном форуму „Валдај 2020“ – Снимак екрана/YouTube/APA


Извор: спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров најавио прекид односа Русије са НАТО

* Обавезна поља