„Хвала им“

Владимир Путин захвалио је Европи на санкцијама које је увела Русији, истичући позитивне ефекте на руску привреду која је показала виталност и успела да обезбеди производе које је до тада увозила.

„Хвала Европљанима на санкцијама у пољопривреди и на санкцијама уопште, али увели смо контрамере у вези са пољопривредом, уложили одговарајуће ресурсе, узгред речено, не само у пољопривреду, већ и у заменски увоз у овој индустрији. И треба рећи, ефекат је добар. Прво сам страховао, не кријем то, али укупан ефекат је веома добар”, рекао је Путин данас на Међународном дебатном клубу „Валдај” у Сочију, преноси ТАСС, а наводи Танјуг.

Руски председник је приметио и да Русија повећава снабдевање храном на светском тржишту.

„Извоз наше хране је већ премашио 25 милијарди долара. Ово сам већ много пута рекао и желим да се захвалим нашим пољопривредним произвођачима још једном. Они су, пре свега, урадили добар посао”, нагласио је Путин.

Везано за енергенте руски председник тврди да у гасоводу „Северни ток 2” има сасвим довољно гаса да одмах потече ка Европи, али се чека одобрење енергетских регулатора из Немачке. На Међународном дебатном клубу у Сочију било је речи и о другим питањима од великог значаја за Русију и њене односе са иностранством.

Путин је за актуелну енергетску кризу и рекордно високе цене горива окривио енергетску политику Европске уније.

По његовим речима, Русија је спремна да почне са испорукама гаса Европи преко „Северног тока 2”, чим од Немачке добије зелено светло.

„Европљани мисле да је њихово тржиште најпрестижније. Али није. Да ли разумете? Није, јер су таква ‘премијум’ тржишта у Латинској Америци и Азији. Као што сам рекао, 18,5 милијарди кубних метара гаса помножите са два, одузмите девет милиона кубних метара које Американци и блискоисточни партнери нису испоручили Европи и урачунајте губитак од 22,5 милијарде кубних метара због смањене производње. То значи да би се европско тржиште могло суочити са губитком од 70 милијарди кубних метара гаса, што је много“, наводи председник Русије Владимир Путин.

У првом краку гасовода Северни ток 2 налази се 17,5 милијарди кубних метара природног гаса – спремних да одмах потеку. До краја године биће завршени сви технички договори „Гаспрома“ са европским партнерима о почетку комерцијалних активности. Цене енергената и климатске промене биће у жижи данашњег Самита лидера Уније у Бриселу.

„Тренутно Европа нема план за обезбеђење стратешких резерви гаса, као што има када је реч о нафти. Морамо се боље припремити како бисмо увек знали са колико гаса располажемо и колики су капацитети. Наука нам каже да се окренемо карбон-неутралној, чистој економији“, наводи Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије, преноси РТС.

Шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борел сматра да је тренутни раст цене енергената велика геополитичка игра која има своју социјалну цену.

Руски председник то тврди за санкције Европске уније. Прво је, каже, због њих страховао, али је схватио да је укупан ефекат казнених мера за Русију – веома добар. Посебно у сектору пољопривреде која је у великој мери престала да се ослања на увоз, па је извоз руске хране на светско тржиште већ премашио 25 милијарди долара.

Владимир Путин на дебатном клубу „Валдај 2021“ – Фото: Максим Блинов/Епа-ЕФЕ/Спутњик-Кремлин

„Нека пробају“

Покушаји да се ограничи суверено право Русије да управља својим територијалним морем на Арктику су узалудни, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Ми делујемо на основу међународно признатих докумената којима смо се придружили. Спремни смо да на основу тих докумената градимо односе са свим државама света, укључујући и Европску унију. Али ако неко са стране покуша да, заобилазећи та међународно призната документа, ограничи наше суверено право да управљамо својом сопственом територијом, а територијално море је по међународном праву део територије приобалне државе, то је узалудан покушај“, рекао је Путин на заседању међународног клуба „Валдај“.

Путин је оценио и покушаје да се ограничи руско присуство на Арктику, укључујући и у енергетици.

„Нека пробају“, рекао је председник.

Он је истакао да је Русија развила сопствену стратегију освајања ресурса на Арктику и прилично је продуктивна у Арктичком савету, где су присутне земље Европске уније.

Према речима руског председника, о питањима сарадње на Арктику разговарао је на састанку са председником САД Џозефом Бајденом у Женеви.

„Спремни смо да наставимо нашу сарадњу у широком смислу са свим заинтересованим странама на Арктику на основу норми међународног права“, истакао је Путин.

Истовремено је подсетио да се Русија придржава свих међународних правила о економској зони од 400 миља.

„Сада смо говорили о ‘Северном току 2’. У складу са тим правилима требало је да добијемо одговарајућу дозволу од обалских држава Финске, Шведске, Данске када чак нисмо ни пролазили кроз њихово територијално море, него кроз искључиву економску зону тих држава. То је у складу са међународним правом. Ми поштујемо то право, и од нас су сви тражили, укључујући и Европљане, да делујемо у оквиру тих међународних правних норми. А шта они, не намеравају да их испуњавају, или шта? Од нас захтевају да их поштујемо, а они сами не намеравају то да чине? Е, па то се неће догодити“, поручио је лидер Русије.


Извор: Политика, Русија

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Хвала им на санкцијама, а нека пробају на Арктику

* Обавезна поља