У Храму Светог Саве представљен је мозаик централне куполе храма, висине од 65 метара, која је један од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Презентацији мозаика су присуствовали председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров.

Вучић: Мозаик у Храму Светог Саве још један симбол братства Срба и Руса

Вучић је рекао да је на мозаику радило 70 уметника и мозаичара из Русије и Србије, који су „уткали милионе бљештавих комадића у једну јединствену поруку братства и солидарности“. Он се захвалио уметнику Николају Мухину, на посвећеном и величанственом делу које, како је оценио, остаје за будућа покољења Србије, али и Русије.

„Највећи наш задатак данас је да избегнемо све замке око нас, да чувамо пријатеље, да тежимо миру, разумевању и изградњи“, поручио је председник Србије у обраћању на свечаности откривања мозаика.

„На нама је да завршимо овај храм“, рекао је Вучић и указао да је Храм на Врачару „кућа за све“ и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.

„Ова купола, која је изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће“, нагласио је Вучић.

Олује кроз које смо заједно прошли ојачале су корене те везе, подвукао је Вучић подсетивши да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.

„Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности“, рекао је председник.

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

Држава је помогла Храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима.

Вучић се посебно захвалио председнику Русије Владимиру Путину, без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у том светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова.

Такође се захвалио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову што је својим доласком увеличао овај дан и 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

„Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева – Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића“, рекао је Вучић, који је захвалност упутио и „Гаспрому“, који помаже у изградњи Храма.

Нагласио је да је изградња Храма, која је почела крајем 19. века, када је идеју о томе донео Матија Бан, дубровачки Србин, свестан својих корена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их, заустављали су овај подухват, указао је председник Србије.

„Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата“, додао је председник.

„Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио: миру, разумевању и изградњи“, закључио је председник Србије уз поруку „живело српско-руско пријатељство“.

Истиче да ће Храм Светог Саве, који је данас највећи на овом делу Европе и света, бити најлепши и најсветлији.

Захвалио се и Гаспрому који је донирао новац, у износу од четири милиона евра.

Вучић је нагласио да ће Храм Светог Саве бити завршен и да је држава Србија у последњих неколико месеци уложила више него што је уложено последњих деценија.

„Да докажемо да смо научили све лекције и да смо одабрали живот, грађење и просветљење које је обележило читав живот великог свеца. Да омогућимо да храм који је данас највећи у овом делу Европе и света, буде и најлепши и најсветији“, рекао је Вучић.

Украс тежак 40 тона сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд, а дело је уметника предвођених чувеним Николајем Мухином.

 

Лавров: Наше ће цркве сачувати достојанство

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је присуствовао церемонији, рекао је да је усхићен свим што је урађено и захвалио уметницима који су радили осликавање куполе.

Он је упозорио да су руска и српска православна црква данас у периоду искушења, али да показују чврстину, и поред „политичких игара“ које се играју у Украјини, Македонији и Црној Гори и да ће успети да преброде и та „смутна времена“.

Изразио је уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

Патријарх Иринеј: Хвала Русији и Србији

Поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј најсрдачније се захвалио братској Русији и руском председнику Владимиру Путину за љубав према Србима и за сву помоћ пружену за Храм Светог Саве.

„Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Када буде завршен, он ће бити понос Срба и Руса, понос целог православља“, казао је патријарх Иринеј.

„Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Он ће бити понос Срба и Руса као и целог православља“, рекао је патријарх.

Подсетио је да се данас налазе на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве.

Приликом обележавања 300 година од тог немилог догађаја, родила се идеја да се на том месту подигне величанствени храм највећој духовној и културној личности, рекао је патријарх.

Подсетио је да је почетком 20. века било неколико неуспелих конкурса за изградњу Храма, да је она започета 1939. године, па прекинута Другим светским ратом, и тек је доласком патријарха Германа 1958. године обновљено питање наставка градње Храма.

„Овом приликом са овога светога места, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и господину Путину за љубав према нашем народу, као и Руској православној цркви. Наравно, и од свег срца се захваљујемо и Србији и господину Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ“, рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о историјату изградње храма на Врачару, патријарх је прецизирао да се, након што је изградња више пута била заустављана током разних догађаја који су задесили ове просторе, градња сада наставља и да ће овај храм бити „понос Срба и Руса, као и целог православља“.

Београд — Лавров и Дачић положили венце у Меморијалном комплексу Ослободиоцима Београда, на Споменик совјетском војнику и споменик руском дипломати Николају Хартвигу.

Гарда Војске Србије свирала је химне Русије и Србије, а приликом полагања венца трубом је изведена мелодија песме „Тамо далеко“.

Према плану посете шефа руске дипломатије, он ће са председником Србије Александром Вучићем присуствовати презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве.

Високи гост састаће се и са председницима Владе Србије Аном Бранбић, а касније данас ће министру спољних послова Србије Ивици Дачићу уручити и Орден пријатљства.

Повод за посету Лаврова је обележавање 180 година од успостављања дипломатских однса две државе.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров на представљању мозаика у Храму Светог Саве

* Обавезна поља