Ближи се почетак изградње Северног тока 2 између Русије и Немачке. Све су гласнији критичари тог пројекта међу којима су неки немачки политичари, званична Варшава, али и Американци који у свему имају директни интерес.

Седам виђених немачких политичара из странака демохришћанске уније (ЦДУ и ЦСУ), Либерала и Зелених у уторак су у Франкфуртер алгемајне цајтунгу објавили „апел“ против изградње Северног тока 2, додатног гасовода који би повезао Русију и Немачку. „Европска енергетска политика и солидарност са суседима говоре против“ овог гасовода, пишу они.

Источне чланице ЕУ, пре свих Пољска, оштро се противе новом гасоводу за који кажу да би начинио Европу додатно зависном од руског гаса. Нови гасовод би помогао Моксви да заобиђе Украјину као транзитну земљу и тако је лиши великих прихода од транзита гаса. Потписници писма страхују да би Русија изградњом новог гасовода имала једну полугу више за евентуално уцењивање Немачке, која је највећи купац гаса.

„Русија гледа на енергетику и економију као на политичко оружје“, прецизирао је за ДW Елмар Брок, европски посланик ЦДУ и један од потписника писма. Он сматра да је стога опасно посматрати нови гасовод као чисто економски пројекат. „Надамо се да ће опет настати широка дискусија у Немачкој и другим европским земљама.“

Меркел за гасовод

Апел је упућен пре свега Социјалдемократама које се залажу за пројекат. Бивши социјалдемократски канцелар Герхард Шредер симболише добре везе две земље у енергетском сектору, а данас ради за „Северни ток“. Канцеларка Ангела Меркел такође није против пројекта тешког милијарде евра, сматрајући да је реч о пословној одлуци компанија те чисто економском пројекту. Тај је став бранила и у петак приликом посете Матеуша Моравјецког, новог пољског премијера и великог критичара гасовода.

„Кључно питање је дали пројекат дестабилизује Украјину коју желимо да приближимо себи и да ли је контрадикторан циљевима Енергетске уније“, каже за ДW Кирстен Вестфал, аналитичарка за енергетику у Немачком институту за међународну политику и безбедност. „Да ли ће начинити Немачку и Европу политички рањивим на уцене и економски рањивим?“

У одговору на тврдње седам политичара се компанија „Северни ток 2“ – кћерка-фирма руског Газпрома – обратила франкфуртском листу писмом читалаца. „Аутори текста намерно прећуткују да захтеви за солидарношћу често служе да се заташкају економски интереси.“ Наводи се да САД имају интерес да Европу снабдевају течним гасом, те да Пољска жели да постане чвориште и добије „трајне гаранције“ да ће убирати „астрономске таксе од транзита“ гаса.

Директни интерес САД

У Пољској и балтичким земљама не крије се да желе да постану чвориште за увоз течног америчког гаса у Европу. Званични Вашингтон такође није баш суптилан у реклами свог гаса. У јануару је шеф дипломатије Рекс Тилерсон рекао да је Северни ток 2 претња по енергетску безбедност Европе. Амерички министар трговине Вилбур Рос је отворено препоручио ЕУ да „коригује трансатлантски трговински баланс“ тако што би увозила више течног гаса из САД.

Северни ток 2 је пре неколико дана добио део потребних дозвола из званичног Берлина, али још недостаје документација из Брисела и Москве. Изградња треба да почне ове, а гасовод би могао да проради већ следеће године. Трошкови се процењују на 9,5 милијарди евра. Гасовод би био полегнут дном Балтичког мора паралелно са постојећим Северним током и удвостручио би капацитет на 110 милијарди кубика гаса годишње.

Земни гас који се у Сједињеним Државама добија фракингом те претвара у течно стање и танкерима извози преко океана такође стиже и у Европу. Али од 2016. је тако увезена тек милијарда кубних метара гаса – то је мање од два одсто капацитет планираног Северног тока 2.


Извор: Дојче Веле

Оставите коментар

Оставите коментар на Северни ток 2 – гасовод у интересима политике

* Обавезна поља