sergej-lavrov(6)МОСКВА – Сједињене Америчке Државе чак јавно вређају Русију оптужујући је за ратне злочине у Сирији упркос чињеници да су бомбардовале цивилне циљеве у бившој Југославији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за телевизију „Росија 1”, јавља данас ТАС.

Лавров је то рекао у интервјуу за документарни филм под насловом „Донео сам одлуку. Јевгениј Примаков”.

„Када је највећи патриота у својој земљи, политичар с великим искуством, важан државни званичник, особа снажне интуиције која поседује енциклопедијско образовање и разумевање различитих процеса, сазнао да су САД одлучиле да почну бомбардовање СР Југославије, сматрао је да нема смисла да настави са уобичајеним активностима и одлети код америчког потпредседника Алберта Гора на важне, али ипак рутинске разговоре”, рекао је Лавров.

Тај заокрет, према његовим речима, „постао је подсетник да Русија не може да у свету има другу мисију сем мисију одбране истине и да то ради заједно са другим силама, али свакако остварујући равноправне односе и договоре од узајамне користи”.

„Агресија на Југославију је свакако била агресија. То је, иначе, био први оружани напад у Европи на једну суверену државу после 1945. године”, истакао је Лавров.

Према његовим речима, ако сада о томе говоримо, имајући у виду оно што се догађа у вези са Сиријом, западни партнери Русије, на првом месту Американци, али и Британици, у својој хистерији упућују јавне увреде користећи речи као што су „варварство” и „ратни злочини”.

sergej-lavrov(1)

„Подсетићу да је агресија на Савезну Републику Југославију била повезана с нападима на огроман број цивилних циљева, као што су српска телевизија, мостови којима су путовали цивилни путнички возови и још многи. Хиљаде убијених, од којих неколико стотина деце, 250.000 избеглица нико се од тада није сетио”, рекао је шеф руске дипломатије.

Како је истакао, да Русија, посредством Примакова, није реаговала онако како је он реаговао на то грубо кршење међународног права, онда Русија вероватно то дуго не би могла себи да опрости, и њена историја би садржала још једну непријатну страницу.

„Он (Примаков) је то урадио на такав начин да је Русија показала свој карактер и усвојила једини исправан став у том тренутку”, рекао је Лавров.

Примаков је био премијер Русије од 1998. до 1999, а у својој каријери је био и министар спољних послова, председник Врховног Савета Совјетског Савеза и шеф обавештајне службе, подсећа Тас с.

Он је 24. марта 1999. године полетео авионом у званичну посету Вашингтону, али је, у тренутку када је летео изнад Атлантског океана, сазнао да је НАТО почео да бомбардује тадашњу Југославију.

Тада је Примаков одлучио да откаже посету и наложио да се авион преусмери и врати у Москву, у маневру који је назван „Петља Примакова”, наводи руска агенција.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о бомбардовању Југославије

* Обавезна поља